Looizuur, beschermengel van hout

Inleiding

Je hebt het zeker en vast al eens opgemerkt: na het aanschaffen van een gloednieuwe rol kastanjeomheining zie je bruine plekken op het ijzerdraad. Roest is het allerminst, want de ijzerdraad is perfect gegalvaniseerd. Hier gaat het wel degelijk om plekken van looizuur die uit het hout is gekomen. Maar wat is precies de functie van deze stof?

Zuur hout

Looizuur duikt vaak op wanneer vocht of regen op de houtsoort regent. Uiteindelijk zie je dan de bruine of zwarte vlekken liggen. Het regent als het ware uit het hout. Na een tijdje verdwijnen deze looizuursporen. Dit proces vind je voornamelijk bij eik en kastanje, die toepasselijk zure houtsoorten genoemd, maar ook bij robinia en sommige tropische houtsoorten komt looizuur voor.

Beschermend

Looizuur is in de eerste plaats een stof die ernstige beschadiging door schimmels, insecten of bacteriën tegenhoudt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de boom beschermd wordt tegen bosbranden. Het is met andere woorden een natuurlijke verduurzamer en beschermer. Het is dus absoluut niet nodig om hout dat deze stof bevat, nog een extra behandeling te bezorgen. Je kan kastanjehout daarom bijvoorbeeld rechtstreeks in de grond plaatsen. Bovendien beveiligt looizuur ook tegen dieren die aan het hout willen knagen. Looizuur heeft namelijk een bittere smaak. Daarom wordt kastanjehout zeer vaak gebruikt om een paarden- of schapenomheining mee te plaatsen.

Vlekken? Geen paniek!

Tref je dergelijke sporen van looizuur aan in de nabijheid van het hout? Geen nood dus, want die verdwijnen vanzelf. Mocht het looizuur aftekenen op een houten poort, en je wenst niet te wachten vooraleer de sporen verdwenen zijn, kan je in extremis ook gebruik maken van voldoende verdund zwavel- of oxaalzuur om de vlekken te verwijderen. Het blijft aangewezen om dit karwei buiten of in een goed verluchte ruimte uit te voeren.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving