Inleiding

Wanneer klussers door onze webshop grasduinen, bevinden ze zich soms bij de Europese houtsoorten. Dan komen ze bezorgd naar onze showroom en vragen ze: “Oei, er zitten noesten in het hout. Kan dat kwaad?”. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag vrij eenvoudig: “Nee, noesten doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de houtsoort.” Hout met knopen is heel normaal. Toch raden we soms aan om een knoop in je gevelbekleding of terrasplanken weg te halen. Wanneer je dat het best doet, leggen we je hieronder verder uit!

Wat zijn noesten eigenlijk?

Noesten in hout zijn eigenlijk een volledig natuurlijk fenomeen dat je aantreft bij de meeste Europese houtsoorten. Wanneer een boom groeit, krijgt het verschillende takken langs de zijkant van de stam. De noesten in je houten planken zijn restanten van deze zijtakken. Op zich zijn ze dus volledig onschuldig en kunnen ze geen kwaad.

Of je noesten mooi vindt of niet, hangt af van je persoonlijke smaak. Als je het net een extraatje vindt voor jouw project of op z’n minst geen storend element vindt, kan je meestal genieten van een iets scherpere prijs in vergelijking met houtsoorten zonder knopen. Dat heeft niks met de kwaliteit te maken, maar met het groeigebied. Houtsoorten met knopen groeien over het algemeen vooral in Europa waardoor het goedkoper is om de planken in de winkelrekken te krijgen.

Wanneer verzaag je een noest?

Of je een noest het best uit je plank zaagt alvorens je die bevestigt, hangt af van een aantal factoren. Deze zijn:
- De grootte: hoe kleiner de noest, hoe minder de invloed ervan. Dit wordt volledig bepaald door het type hout en in welk klimaat de boom groeide.
- De vorm: een noest met een ruwe of ovalen vorm houdt vaak beter stand.
- De conditie: zijn er al stukken uit de noest gevallen, dan zal die alleen nog maar meer verzwakken na verloop van tijd.
- De locatie: Soms kan het zijn dat de noest juist op de tand zit van een planchet, waardoor de tand op dat punt fragiel is.
- De dikte van de plank: Of je met fijne gevelbekleding of zware terrasplanken aan de slag bent, speelt zeker een rol.

Het gebeurt eigenlijk heel weinig dat je een knoop uit een plank echt moet verzagen. Alleen als het écht heel duidelijk is dat de knoop afbreuk doet aan de kwaliteit van dat stukje van een plank, verzaag je ongeveer vijf centimeter rondom de noest.

Kan een noest uit een plank vallen?

Ja, het kan gebeuren dat een noest uit een plank valt, ook wel bekend als een ‘noestgat’ of ‘kwastgat’. Dat komt door de werking van het hout onder invloed van zon, regen en vorst, waardoor de noest langzaamaan loskomt, al is dat eerder heel uitzonderlijk. Thermowood bijvoorbeeld is alvast nagenoeg niet meer onderhevig aan werking en andere houtsoorten worden in een kwaliteitsniveau gesorteerd op basis van de aanwezigheid en grootte van de knopen.

Zijn er houtsoorten zonder noesten?

Wil je toch liever noesten helemaal vermijden? Dan kan je hout kiezen met een egaal oppervlak en een subtiele houttekening. In dat geval kies je voor een tropische hardhoutsoort. Deze planken komen dan wel van verdere landen, maar deze bomen krijgen geen vertakkingen, waardoor je geen knopen terugvindt in dit hout. Afhankelijk van de houtsoort zijn deze palen, planken en balken iets duurder, maar je krijgt wel materiaal met een veel egalere textuur en helemaal geen risico op oneffenheden.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving