Tuinhuis isoleren: wanneer wel of niet?

Inleiding

Een blokhut of tuinhuis kan diverse vormen aannemen. Zo kan zo een schuur perfect zijn om gewoon je grasmaaier of barbecue in te plaatsen om jouw materiaal zo de nodige beschutting te bieden. Anderen verkiezen dan weer het tuinhuis als mancave waarin ze de hele dag kunnen vertoeven, klussen of een feest organiseren. Afhankelijk van de functie van het tuinhuis kan het al dan niet handig zijn om de blokhut te isoleren.

Tuinhuis als leefruimte

Het tuinhuis waar je veel tijd in doorbrengt als creatieve ruimte of knutselatelier is iets wat tegenwoordig ontzettend in trek is. Daarom dat het misschien in dit geval verstandig is om je blokhut toch maar een goede isolatiebeurt te bezorgen. Op die manier hoef je in de winter niet bang te zijn om te bevriezen. Zo zal je je tuinhuis ook niet moeten verwarmen tijdens de zomer.

Tuinhuis als opslagplaats

Voor wie het tuinhuis louter als opslagruimte gebruikt, kan een dosis isolatie ook soelaas bieden. Sommige machines zijn in staat om, bij koude temperaturen, vast te vriezen. Hetzelfde geldt voor dierenvoeding: te koude of te warme temperaturen zijn namelijk nefast voor de kwaliteit. Indien het materiaal in jouw tuinhuis zich beperkt tot een snoeischaar of meststoffen voor jouw planten, is isolatie uiteraard niet nodig.

Gelijkaardig als bij woning

Je tuinhuis isoleren gebeurt op een gelijkaardige manier als bij een woning. Voor de vloeren ga te werk met PUR-platen die je aanbrengt op de betonnen onderplaat. Vervolgens plaats je bovenop de PUR een dampdichte laag. Hierop kan je vervolgens laminaat plaatsen. MDF, multiplex- of spaanderplaten behoren ook tot de mogelijkheden. Een isolatiedikte van 10 tot 15 cm is best aangewezen. Muurisolatie plaatsen gebeurt best van de binnenkant. Je plaatst latten van 2 cm tegen de buitenste wand met intervallen van 120 cm. Je plaatst hierbij waterkerende folie tegen de latten om op die manier voor voldoende luchtcirculatie te zorgen. Bovenop de latten zet je nadien nog eens een extra reeks latten met diepte van 14 cm. De isolatie plaats je daartussen. Het materiaal bij uitstek is de glaswolplaat. Wil je minder binnenruimte verliezen? Kies voor een dunnere isolatiedikte, bijvoorbeeld 14 cm. Tot slot plaats je een laagje dampdichte folie om vochtige binnenlucht tegen te houden. Opnieuw kan je weer voor MDF, spaander- of multiplexplaten kiezen om vanbinnen af te werken.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving