Welke omheining voor welk beestje?

Inleiding  •  Kippen  •  Konijnen  •  Cavia’s  •  Honden  •  Schapen  •  Geiten  •  Alpaca’s  •  Koeien  •  Paarden en ezels  •  Varkens  •  Conclusie  •  Zelf aan de slag?

Inleiding

Elk beestje houdt van zijn eigen huisje. Misschien heeft niet elk beest letterlijk een huis nodig, maar toch alleszins wel een goede weideafsluiting. Heb je een cavia? Een alpaca? Of misschien wel koeien? Weet jij dan wel welke weideomheining het beste is? Kan je altijd prikkeldraad gebruiken bij alle dieren? Laten we samen een thuis zoeken voor al jouw schattige diertjes.

Kippen

Wie zijn kippenren goed wilt afsluiten, kiest best een schapenomheining uit houten spijlen. Wij raden de modellen aan waarbij de verticale spijlen dicht bij elkaar staan, zodat geen enkele kip kan ontsnappen.

Natuurlijk is kippengaas ook een oplossing! Dit metalen gaas is een klassieker en span je gemakkelijk aan tussen verschillende palen uit kastanjehout. Zeker kuikentjes kunnen dan niet ontsnappen! De hoogte hangt een beetje af van de aard van het beestje. Kippen die snel gaan vliegen omhein je best zo’n twee meter hoog, liefst met een metalen draad. Volwassen kippen die minder hun vleugels uitslaan, hebben genoeg aan een omheining van 130 centimeter.

Konijnen

Bij konijnen is de omheining niet veel anders dan bij kippen: daar kan je ook kiezen voor de klassieke schapenomheining, eventueel aangevuld met wat kippengaas voor de jonkies. Hier moet je er wel op letten dat de omheining hoog genoeg is, want konijnen springen maar al te graag in het rond. 80 centimeter tot één meter hoogte zal hier wel voldoende zijn.

Cavia’s

Over het algemeen is het eigenlijk niet aan te raden om cavia’s buiten te houden, want ze vallen snel ten prooi aan roofdieren zoals vogels, vossen, poezen en ander loslopend wild. Als je toch je cavia buiten wilt houden, raden we aan om een metalen omheining te voorzien die volledig rond de speelweide gaat. Leg ook gaasdraad bovenop de ren, zodat er geen roofdieren van bovenuit binnen kunnen. Maar hoe dan ook is het aangeraden om cavia’s eerder binnen te houden.

Honden

Honden kan je ook een eigen weide geven. Hier hangt de aard van de omheining wel af van het ras van de hond en de grootte. Voor kleinere honden en puppy’s is een houten schapenomheining zeker voldoende. Bij grotere honden wordt wel vaker een metalen draad aangeraden, aangezien honden eens durven te springen of op hout gaan kauwen. Bij kleine honden is een omheining van 50 centimeter hoog wel voldoende, maar voor grote honden kijk je best voor een hoogte van minimaal 85 centimeter.

We zien ook vaak dat hondenbaasjes zelfs kiezen voor een harmonicagaas of voor een gelaste draad voor hun tuin. Deze metalen draden zijn heel goed bestand tegen de kracht en de nagels van de honden. Aangezien je onderaan deze tuinafsluitingen een betonplaat installeert, kunnen de honden hier ook niet onder graven. 

Schapen

Schapen kan je vanzelfsprekend in een weide zetten met een houten schapenomheining. Ze passen perfect bij het karakter van de schapen en zijn een klassieker bij vele schapenherders. Die zijn bovendien lekker ruw, zodat ze met hun vacht kunnen schuren tegen de omheining.

Zijn jouw schapen echte kampioenen in het ontsnappen? Of misschien net een tikkeltje zwaarder? Dan raden we toch wel een metalen schapendraad aan. Deze zijn nog sterker, waardoor de schapen zeker niet kunnen uitbreken. Het gaas zal ook niet loskomen nadat de schapen er met hun vacht tegen schuren.

Geiten

Bij geiten kan een gewone schapenomheining misschien ook voldoende zijn, maar toch raden we hier eerder de metalen schapendraad aan. Geiten kunnen als eens bokken en met hun horens tegen de omheining stampen. Een gewone houten omheining kan dan snel breken en gaat minder lang mee. Een sterkere metalen draad is dus juist het beste, omdat ze langer meegaan en de dieren beter tegenhouden. Eventueel kan je het nog aanvullen met schrikdraad. Voor kleine geiten zorg je voor een draadafsluiting van 80 centimeter hoog, maar grote geiten krijgen beter een van minimaal één meter hoog. 

Alpaca’s

Een weide voor alpaca’s ziet er eigenlijk grotendeels hetzelfde als die voor geiten. Alpaca’s kunnen al snel heel groot worden, met lange nekken. Dan is het dus handig om een hoge, sterke metaaldraad te voorzien. De standaard versie of de zware versie zal dan wel voldoende moeten zijn. Zorg hier wel dat de maaswijdte niet te groot is, want alpaca’s durven al eens hun hoofd erdoor te steken.

Bij alpaca’s heb je echter nog andere opties. Zo kan je kiezen voor een houten paardenomheining uit palen en twee of drie dwarsliggers. Die houden de alpaca’s zeker al voldoende tegen. Daarnaast kan wat gelaste draad ook helpen, want die zijn beschikbaar in verschillende hoogtes. Welke soort omheining je ook kiest, we raden zeker een hoogte aan van minimaal 150 centimeter.

Bij alpaca’s wordt prikkeldraad absoluut afgeraden! Schrikdraad kan wel nog.

Koeien

Koeien hebben een groot gestalte en wegen doorgaans meer dan 600 kilogram! Op dat vlak kan je niet anders kiezen dan de metalen draadgaas. En omdat deze dieren zo zwaar zijn in gewicht, kies je best het superzware model van metaaldraad. Die kunnen de koeien het beste opvangen als ze eens tegen de draad beuken. Een hoogte van een meter zou wel voldoende moeten zijn.

Voor wat extra beveiliging kan je ook extra prikkeldraad en/of schrikdraad toevoegen.

Paarden en ezels

Jouw hengsten, merries en ezels dartelen maar al te graag in een leuke weide. Zo’n elegante dieren verdienen natuurlijk ook een stijlvolle en elegante omheining. Daarvoor raden we een houten paardenomheining aan. Die zijn voorzien van verticale, stevige palen met twee of drie liggers. Afhankelijk van het model, bevestig je de liggers door of tegen de palen.

Wat betreft de hoogte hangt alles een beetje af van de schofthoogte van je paarden. Daar bestaat een handige formule voor: meet de schofthoogte van je paard of ezel (in centimeters) en vermenigvuldig dat met 0,8. Nu weet je hoe hoog de omheining minimaal moet zijn. Normaal is dit een getal tussen 115 en 135 centimeter.

Bij paarden en ezels is opnieuw prikkelraad absoluut afgeraden, maar kan schrikdraad wel.

Varkens

Ten slotte hebben we nog de varkens. Voor deze dieren kijk je best opnieuw voor een metalen draadafsluiting. Hier is de zware tot superzware variant wel voldoende. Veel mensen gebruiken echter voor deze dieren schrikdraad. De hoogte van de omheining kan verschillen van weide tot weide, maar is meestal tussen de 80 en 120 centimeter.

Conclusie

Zoals je kan zien voelt elk dier zich thuis in een andere weide. Sommige verkiezen een uit hout, andere metaal en nog anderen superzwaar metaal met prikkeldraad. Een goede vuistregel: hoe groter of zwaarder het dier, hoe sterker de omheining moet zijn. In ieder geval is het zeker wel aangeraden om de omheining zo sterk mogelijk te maken. Als de dieren ontsnappen, is het namelijk jouw verantwoordelijkheid en draai jij ook op voor de schade die ze zouden berokkenen. Maar het belangrijkste van dit alles is natuurlijk het welzijn van je trouwe dierenvriendjes.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving