Handleiding | Houten tuinhuis met overkapping plaatsen

Inleiding

Een luxueuze overkapping met een opbergruimte? Dat klinkt toch een erg praktische en stijlvolle toets voor jouw tuin? Maar hoe begin je aan zo een prachtig bijgebouw? Geen nood, met deze overzichtelijke handleiding is dat een koud kunstje! We overlopen samen met jou alle stappen, van het plaatsen van de betonpoeren tot de bekleding van de wanden. Deze specifieke overkapping heet ‘Odense’ en bevat zowel een afgesloten gedeelte met een deur, waar je dus tuinmateriaal veilig en achter slot en grendel kan bewaren, als een open gedeelte waar je met vrienden en familie gezellig kunt genieten. Bovenaan hebben we een plat dak bekleed met EPDM, waarvoor we een modern en volledig waterdicht gebouwtje krijgen. En dankzij het Red Class hout krijg je een project met de charmante en luxueuze uitstraling van douglas, voor een lager prijskaartje. Waar wacht je nog op? Neem een boormachine, deze handleiding en wat vrienden onder de arm en beginnen maar!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Tuinhuis bouwpakket
  • Houten gevelbekleding
  • Boormachine
  • Schroefmachine
  • Bevestigingsmateriaal
  • Betonpoeren
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Meegeleverde stappenplan goed bekijken.

Stap 1: Meegeleverde stappenplan goed bekijken.

Elk bouwpakket komt met een overzichtelijke handleiding met technische tekeningen. Voor je aan dit project begint, bekijk je dit stappenplan best eerst goed.

Stap 2: De verticale staanders.

Stap 2: De verticale staanders.

Voor dit bijgebouw is het wel belangrijk om eerst betonpoeren te plaatsen, zodat de hele constructie verankerd zit aan de grond. Wil je weten hoe je deze verankering plaatst? Dat ontdek je in deze handleiding.


Nu de poeren er staan, kan je de verticale staanders monteren. Meet de diameter van de draadstangen op de betonpoeren en boor een gelijk gat aan de onderkant van de zes houten palen die je als staanders zal gebruiken. Draai de palen vervolgens op de betonpoeren, maar zorg dat je ze nog een beetje ondersteunt met een houten lat. Zorg ook dat er nog wat ruimte is tussen de bovenkant van de betonpoer en de kopse kant van de paal, zodat het hout nog voldoende kan ventileren en kan uitdrogen na een hevige regenbui.


Daarna zijn de ringbalken aan de beurt. Hier zal uiteindelijk ook het dak op terechtkomen. Er zijn drie volle balken die tussen de voor- en achterkant van de overkapping zullen worden geïnstalleerd. Schroef deze ringbalken vast met twee schroeven aan elke kopse kant door de verticale staanders heen. De schroeven die je hiervoor gebruikt, hebben een dikte van 8 millimeter en een lengte van 200 millimeter.


Vervolgens hebben we vier ringbalken met gefreesde kopse kanten. Twee van deze balken vormen de verbinding tussen alle verticale palen aan de voorkant van je bijgebouw, en twee vormen de verbinding van de achterkant. Schroef elke ringbalk vast met in totaal vier schroeven: twee aan elke kopse kant en door zowel deze ringbalk als die we hiervoor plaatsten. Deze schroeven zijn ook 8 millimeter in diameter, maar wel iets korter: 140 millimeter in lengte.

Stap 3: Schoren mooi in het midden plaatsen.

Stap 3: Schoren mooi in het midden plaatsen.

Voor extra ondersteuning voegen we nu wat schoren toe tussen de verticale palen en de ringbalken. Dit zijn er twaalf in totaal. Aan de hoeken van je bijgebouw bevestig je er twee aan de verticale palen en de ringbalken. Bij de twee middelste staanders bevestig je de staanders aan de verticale paal zelf en vervolgens aan de ringbalken die de voorste palen met elkaar verbinden. Hier krijg je dus een vertakking zoals een boom of zoals de letter ‘Y’. Gebruik voor alle schoren schroeven van 6 millimeter in diameter en 140 millimeter lang.

Tip van Timo

Omdat we hier werken met houten balken, schoren en ringbalken, is het wel aangeraden om het hout eerst voor te boren. Voor alle zeven ringbalken gebruik je een boormachine met een diameter van 6 millimeter en voor de schoren gebruik je een boormachine van 4 millimeter in diameter.

Stap 4: Kader voor de wanden maken.

Stap 4: Kader voor de wanden maken.

Voor ons bijgebouw kozen we voor een afgesloten gedeelte die we kunnen gebruiken als opbergplaats. Wij maakten dit kader op exact dezelfde manier als in Timmeren met Timo aflevering 11. Maak zo’n kader voor vijf wanden van jouw tuinafsluiting: vier voor de afgesloten berging, en een voor de achterkant van het overdekte gedeelte van je overkapping.

Stap 5: Gordingen aanbrengen.

Stap 5: Gordingen aanbrengen.

Nu we een stevige basisconstructie hebben, kunnen we de gordingen bevestigen, wat uiteindelijk de basis zal vormen voor het dak. In het pakket zitten 9 balken die je hiervoor gebruikt. Deze vormen de verbinding tussen de voorkant en de achterkant van je bijgebouw. Verdeel ze gelijk over het dak met drie van de balken die gelijk lopen met de drie volledige ringbalken die we eerder installeerden. Tussen deze drie gordingen leg je vervolgens nog eens drie gordingen op gelijke afstand van elkaar.


Bevestig deze gordingen met schroeven van 8 millimeter in diameter en 200 millimeter lang, door zowel elke gording als de ringbalken. Boor het hout ook telkens voor met boormachine van 6 millimeter in diameter.


Vervolgens werken we de voorste en de achterste dakrand mooi af. Dit doe je door de 16 tussenplanken telkens op de ringbalken en tussen de gordingen vast te zetten. Per tussenplank gebruik je twee schroeven van 6 millimeter dik en 80 millimeter lang, die je door de bovenkant van de tussenplank en in de ringbalken boort. Voor het voorboren gebruik je een boor van 4 millimeter in diameter.

Stap 6: De klossen plaatsen.

Stap 6: De klossen plaatsen.

Om het bijgebouw een extra toets en een professionele afwerking te geven, gaan we klossen toevoegen. Deze op voorhand vormgegeven blokken worden aan de rand van het dak bevestigd aan de twee zijkanten van de overkapping. Plaats 6 klossen aan elke zijkant van het gebouw op gelijke afstand van elkaar. De eerste en de laatste klossen worden geplaatst ter hoogte van de twee verticale hoekstaanders. De overige klossen verdeel je gelijk over de hele dakrand en schroef je vast met twee schroeven door de gordingen en in elke klos. De schroeven die je hiervoor gebruikt zijn 6 millimeter dik en 100 millimeter lang. Boor de gaten voor met een boor van 4 millimeter in diameter


Vervolgens werken we de voorste en de achterste dakrand mooi af. Dit doe je door de 16 tussenplanken telkens op de ringbalken en tussen de gordingen vast te zetten. Per tussenplank gebruik je twee schroeven van 6 millimeter dik en 80 millimeter lang, die je door de bovenkant van de tussenplank en in de ringbalken boort. Voor het voorboren gebruik je een boor van 4 millimeter in diameter.

Stap 7: Wandbekleding bevestigen

Stap 7: Wandbekleding bevestigen

Nu kan je je bijgebouw volledig bekleden. Wij hebben hier gekozen voor sidings die we aan het kader tussen de muren hebben bevestigd met een nagelpistool. Laat best nog een beetje plaats tussen de verschillende sidings. Gebruik kaleerblokjes om de planchetten langs de achterkant een open voegje te geven. Hierdoor heeft jouw bekleding nog voldoende ruimte om te werken bij een verschil aan temperatuur, of wanneer het regent en het hout het water opslorpt.

Tip van Timo

Gebruik best bevestigingsmateriaal uit inox of RVS. Dit bijzondere metaal is bestand tegen corrosie, waarmee je ook vermijdt dat roest jouw houten bekleding zal verkleuren of beschadigen.

Stap 8: Dakbedekking plaatsen op de dakspanten.

Stap 8: Dakbedekking plaatsen op de dakspanten.

Nu kunnen we het dakhout aanbrengen. Dit zijn smallere latten die je bovenaan bevestigt, een beetje zoals de lattenbodem van een bed. Schroef elke lat vast op elke gording met behulp van schroeven van 5 millimeter dik en 40 millimeter lang. Gebruik steeds twee schroeven per gording. Als je het hout eerst voorboort, gebruik dan een boor met een diameter van 3,5 millimeter.

Stap 9: Plaatsen van de boeidelen.

Stap 9: Plaatsen van de boeidelen.

Om het dak echt een professionele afwering te geven, bevestigen we houten latten horizontaal tegen de dakrand. Deze bevestig je tegen de schoren en de gordingen. Elke plank is wat we noemen een ‘boeideel’.


De breedste boeidelen bevestig je eerst met de schroeven van 6 millimeter dik en 50 millimeter lang. Die gaan door de plank en elke gording en elke klos.


De smallere boeidelen horen hier tegen en bevestig je met schroeven van 6 millimeter dik en 80 millimeter lang. Schroef ze vast met de lange zijde gelijk met de lange zijde bovenaan van het bredere boeideel.


Tip van Timo

Beide boeidelen kan je voorboren met een boor van 4 millimeter dik.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving