Handleiding | Hoe een houten tuinbank maken?

Inleiding

De zomer: het perfecte seizoen om met een lekker glaasje wijn of een fris pintje te genieten van de zon. En de ideale plek om dat te doen is natuurlijk op je zelfgemaakte tuinbank! Vandaag toont timmerman Timo hoe hij zelf een zitbank creëert uit hardhouten planken. Een prachtig en stijlvol resultaat wat ook perfect past bij onze even stijlvolle tuinwand. Als je deze handleiding volgt, krijg je een tuinbank van ongeveer 240 centimeter lang en 80 centimeter breed, waar je dus zeker met twee tegelijk van kan genieten. Dit project is een tikkeltje complexer dan onze andere projecten, want het vergt wel wat ruimtelijk inzicht. Maar dankzij deze duidelijke handleiding en het enthousiasme van onze timmerman Timo, kan ook jij zeker dit klusje klaren!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Hardhouten planken (9 cm breed - 19mm dik)
  • Bevestigingsmateriaal
  • L-ijzers
  • Plankenspanners
  • Boormachine
  • Schroefmachine
  • Rolmeter
  • Potlood
  • Tafelzaag
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Alle nodige planken verzagen.

Stap 1: Alle nodige planken verzagen.

Voor dit project heb je toch een aantal planken nodig van verschillende afmetingen. Hieronder vind je een lijstje van alle aantallen en afmetingen die je in totaal nodig hebt. Wij zaagden die op voorhand op maat, zodat het hele timmerproces veel vlotter verliep.


- 14 planken van 2 meter.
- 4 planken van 80 centimeter.
- 14 planken van 75,5 centimeter.
- 40 planken van 60 centimeter
- 6 planken van 57 centimeter.
- 4 planken van 37,5 centimeter.
- 18 planken van 10,5 centimeter.
-+- 32 schroeven van 4x15
-+- 72 schroeven van 4x35
-+- 200 schroeven van 5x35


Bij het bouwen van jouw tuinbank kan het soms zijn dat er plankjes van 10,5 centimeter splijten. We raden dus aan om eventueel enkele extra plankjes van 10,5 centimeter te voorzien als reserve.

Tip van Timo

Wij maakten een tuinbank met kleine voegjes tussen de bekleding. Om een gelijkmatige voeg te verzekeren gaan wij gebruik maken van kaleerblokjes van een halve centimeter. Hiervoor zagen we een plankje resthout in kleinere stukjes om straks tijdelijk tussen de bekleding te steken.

Stap 2: Voorbereiden van de zijkanten of armleuningen.

Stap 2: Voorbereiden van de zijkanten of armleuningen.

Voor deze stap heb je nodig: 6 planken van 75,5 centimeter, 2 planken van 80 centimeter, 20 planken van 60 centimeter, 9 planken van 10,5 centimeter.


Eerst beginnen we met de zijkanten en de armleuningen, wat eigenlijk een open doos is met vijf gesloten vlakken en een open vlak. We beginnen met acht planken van 60 centimeter lang die we langs de lange zijde naast elkaar leggen, met kleine voegjes van 0,5 centimeter tussen alle planken. Hier komen de kaleerblokjes uit stap 1 goed van pas om elke voeg gelijkmatig te maken. Vervolgens leg je drie planken van 75,5 centimeter hier dwars op, 33 centimeter uit elkaar (NIET hart op hart). Boor een gat waar je schroeven zullen komen en schroef elke plank vast aan de drie liggers. Uiteindelijk moet je een stevig paneel uitkomen van in totaal 60 centimeter hoog en 75,5 centimeter breed. Herhaal dit nog eens, zodat je in totaal twee panelen hebt.


Leg twee planken van 60 centimeter naast elkaar op de grond, met een spatie tussen van opnieuw 0,5 centimeter. Meet aan de twee buitenste, lange zijden van deze planken 4 centimeter naar binnen en zet hier een lijntje. Vervolgens neem je drie planken van 10,5 centimeter lang en leg je die ook elk 33 centimeter uit elkaar, dwars op de planken die je zojuist legde. Zorg dat deze drie kortere planken met de kopse kant aan de vier centimeter markering liggen die je zojuist trok, maar met hun lange zijde tegen de kopse kant van de planken van 60 centimeter. Even voorzichtig voorboren en schroef vervolgens de drie planken vast aan de onderste twee. Wees hier wel extra voorzichtig bij het boren, want de kans dat de plankjes splijten is hier net iets groter. Nu heb je dus een paneel van 60 centimeter lang en 18,5 centimeter breed. Herhaal dit voor een tweede paneel. Deze worden de voor- en achterkant van de zijkanten/armleuningen van je bank.


Nu bereiden we het bovenste paneel voor. Hiervoor gaan we exact te werk zoals bij de voor- en achterkant. Hier gebruiken we twee planken van 80 centimeter lang, in de plaats van die van 60 centimeter. De drie kortere plankjes plaats je ook vier centimeter van de kopse kant van de lange planken. Hier liggen de meest linkse en rechtse plankjes dus telkens op vier centimeter van de uiteinden en de boven- en onderkant van elke plank. Wees hier opnieuw extra voorzichtig met de plankjes van 10,5 centimeter. Je krijgt zo een paneel van 80 centimeter op 18,5 centimeter.

Stap 3: Monteer de zijkanten van de zitbank.

Stap 3: Monteer de zijkanten van de zitbank.

Voor deze stap heb je nodig: alle panelen uit stap 1, 1 plank van 57 centimeter.


Neem een van de twee panelen van 60 op 75,5 centimeter en de voor- en achterkant van de zitbank. De twee kleinere panelen schroef je aan het grotere paneel in een hoek van 90 graden, zodat de horizontale liggers aan de binnenkant zitten. Wij maakten gebruik ban plankenspanners om alle panelen tijdelijk vast te zetten, voor we ze aan elkaar bevestigden. Maak hier gebruik van L-ijzers, om de panelen langs de binnenkant vast te zetten. Hier gebruikten we schroeven die een klein beetje smaller zijn. In plaats van de standaard 5x35 schroeven, hebben we hier schroeven van 4x35 gebruikt. Je zou nu een uitgerokken U-vorm moeten uitkomen. Hier schroef je het tweede, grote paneel tegen, zodat je eigenlijk de U afsluit en een rechthoek krijgt. Zorg hier dat alle L-ijzers iets dieper in de doos zitten, en dus niet vlak aan de open randen van de dozen. Op deze manier hebben we nog plaats voor het deksel.


Hier monteren we het deksel aan. Neem het paneel waar de drie planken op vier centimeter van alle zijden zit vastgeschroefd. Die leg je met de drie korte plankjes naar boven op de grond. Plaats de doos die je zojuist creëerde hier bovenop, zodat alles mooi in elkaar past. Schroef het geheel vast met L-ijzers en draai de doos om, zodat het geheel steunt op de open kant van de doos. Dit wordt tegelijk de poten en de armleuning van je project.


Schroef op een van de grote zijden van deze doos een lat van 57 centimeter op 32 centimeter van de onderkant. Zorg dat één van de kopse kanten van deze lat mooi overeen komt met de rand van de doos.

Tip van Timo

Door de manier waarop we alles zo precies hebben afgemeten, passen alle panelen als puzzelstukjes in elkaar. Het is dus erg belangrijk dat je alles goed afmeet en nauwkeurig werkt, voor het beste resultaat. Merk je toch dat de panelen niet vlot in elkaar gaan? Dan kan je met een schuurmachine of een zaag nog bepaalde plankjes inkorten. Je kan ook enkele plankjes opnieuw losschroeven om bij te werken.

Stap 4: Dat is voor herhaling vatbaar!

Stap 4: Dat is voor herhaling vatbaar!

Voor deze stap heb je nodig: 6 planken van 75,5 centimeter, 2 planken van 80 centimeter, 20 planken van 60 centimeter, 9 planken van 10,5 centimeter, 1 plank van 57 centimeter.


Herhaal stap 1 en 2 voor nog een tweede doos. Dit wordt de andere kant van je tuinbank. Bij het bevestigen van de laatste plank van 57 centimeter, zorg je wel dat het een spiegelbeeld is van de andere armleuning.

Stap 5: We maken de zitting.

Stap 5: We maken de zitting.

Voor deze stap heb je nodig: 9 planken van 2 meter, 4 planken van 57 centimeter.


Nu nemen we zes latten van 2 meter lang en plaatsen ze naast elkaar met opnieuw een voeg van 0,5 centimeter. Leg hier vier planken van 57 centimeter lang dwars op. Hierbij liggen de meest linkse en meest rechtse latten op twee centimeter van de kopse kanten van de zes horizontale latten. De twee andere latten komen hier exact tussen, dus je hebt ongeveer 50 centimeter tussen iedere lat. Schroef alle planken vast.


Nu zou je een paneel moeten hebben van 2 meter lang en 57 centimeter breed. Leg bovenop dit paneel, op de vier planken van 57 centimeter, twee extra planken van 2 meter en schroef deze vast. Deze twee extra planken geven nog meer ondersteuning aan de zitting.


Daarna schroeven we een plank van 2 meter lang tegen de voorzijde van de zitting, zodat je een extra steuntje zal hebben voor je benen. Bevestig deze plank met behulp van de L-ijzers.

Stap 6: Bevestigen van de zitting.

Stap 6: Bevestigen van de zitting.

Voor deze stap heb je nodig: de armleuningen, de zitting.


Zet de twee armleuningen die we in stap 1-3 maakten twee meter uit elkaar, met de twee gemonteerde latten van 57 centimeter (zie stap 2) naar elkaar gericht. Leg hier de zitting op, die er mooi op zou moeten passen. De twee onderste planken van de zitting zouden mooi moeten rusten op de ene, horizontale plank van elke doos. De plank die je bevestigde aan het einde van stap 4 zou aan de voorzijde moeten komen. Schroef de zitting vast met L-ijzers onderaan ter hoogte van de twee onderste planken van de zitting.

Stap 7: De leuning.

Stap 7: De leuning.

Voor deze stap heb je nodig: 5 planken van 2 meter, 4 planken van 37,5 centimeter, 2 planken van 75,5 centimeter.


Nu is het tijd om de leuning in elkaar te timmeren. Leg vier planken van 2 meter lang naast elkaar, met een voegje van 0,5 centimeter tussen. Plaats hier vier latten van 37,5 centimeter lang dwars op. Zorg dat alle planken 34,6 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Boor even voor en schroef elke plank vast.
Vervolgens leggen we een rechtopstaande plank van 2 meter, evenwijdig met de andere planken van 2 meter. Deze plank schroeven we vast met vier L-ijzers ter hoogte van de latten van 37,5 centimeter. Deze plank wordt de afwerking bovenaan je rugleuning.


Neem vervolgens twee planken van 75,5 centimeter en bevestig deze aan de twee korte kanten van de rugleuning, loodrecht op de liggers van 37,5 centimeter. De kopse kant van deze planken komen tegen de bovenste plank die je zojuist bevestigde. Zet het geheel vast met L-ijzers. Hier gebruiken we iets kortere schroeven van 1,5 à 2 centimeter, om ervoor te zorgen dat alle planken nog steeds stevig bij elkaar blijven, maar dat de uiteinden van de schroeven niet door de planken uitsteken.

Stap 8: Monteren van de leuning.

Stap 8: Monteren van de leuning.

Voor deze stap heb je nodig: de zitbank, de rugleuning.


We bevestigen nu de leuning aan de zitbank. Neem de leuning die je in stap 7 creëerde en plaats die tussen de armleuningen, achter de zitting en met de plank van 2 meter die we als laatste bevestigden bovenaan de leuning. Wij zorgen dat onze leuning op een bepaalde hoek wordt bevestigt, zodat het geheel comfortabeler is om op te leunen. Schroef de leuning vast met langere schroeven, door de planken aan de zijkant van de rugleuning en door de armleuningen.


En zo is je tuinbank volledig en klaar voor vele zomers!

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving