Handleiding | Hoe maak je een houten tuindeur met metalen deurkader?

Inleiding

Een stijlvolle entrée maken in jouw tuin? Dat kan met een stevige, metalen tuindeur bekleed met planchetten. Hier kan je bijzonder creatief mee omgaan en jouw poort volledig afstemmen op de rest van je tuinwand of terras. Een poort zetten is kinderspel, zeker met deze metalen poortkaders! En Timo toont je graag hoe hij te werk gaat. Het metalen poortkader is zeer stevig en biedt je de mogelijkheid om jouw tuin volledig af te stemmen naar jouw stijl. Wij maakten hier gebruik van planchetten uit thermowood, die vooral bekend staan voor hun duurzaamheid en mooie warme bruintint en die plaatsen we verticaal. Je kan echter nog kiezen voor verschillende andere houtsoorten, soorten planken, afwerkingen of een horizontale plaatsing.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Metalen deurframe (inclusief ogen)
  • Houten regels
  • Bevestigingsmateriaal (zelftappers, lijm,…)
  • Planchetten
  • Slotkast met cilinderslot
  • Bijhorende duimen
  • Cirkelzaag of tafelzaag
  • Schroefmachine
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Latjes monteren op kader met vleugeltec schroeven

Stap 1: Latjes monteren op kader met vleugeltec schroeven

Voor we kunnen beginnen met de bekleding met planchetten, moeten we eerst een basis aanleggen van houten regels. Zo kunnen we de planchetten hierop vastlijmen voor een onzichtbare bevestiging. Wij schroeven in totaal drie regels aan het poortkader: een bovenaan, een onderaan en een in het midden. Gebruik hiervoor best zelftappers; zo boor je gemakkelijk door zowel de houten regels als in het metaal.


Wil je een horizontale plaatsing van de planchetten? Dan bevestig je de latten verticaal tegen het kader.

Stap 2: Planchetten op maat zagen

Stap 2: Planchetten op maat zagen

Voor de bekleding gaan wij te werk met planchetten uit thermowood. We meten eerst ons poortkader op en zagen de planchetten vervolgens op maat.

Stap 3: Planchetten monteren

Stap 3: Planchetten monteren

Leg het poortkader op twee balken, zodat het poortkader mooi plat ligt. Door de metalen ogen aan de zijkant van de poort kan je namelijk het poortkader niet vlak op de grond leggen. Breng lijm aan op de houten regels uit stap 1 en leg de eerste plank aan de kant van het frame waar het slot zal komen.

Schuif de tweede planchet in de tand van de vorige plank en lijm ze vast, maar zorg voor enkele millimeters tussenruimte zodat het hout nog kan werken. Herhaal dit tot het volledig poortkader is bekleed.


Kan de laatste plank er niet volledig op? Dan kan je gerust de overschot afzagen voor je de planchet aan het kader bevestigt.

Tip van Timo

Het poortkader dat wij hier gebruiken is 180 cm hoog. Als je hoger wilt bouwen en verticaal werkt, dan kan je de planchetten verzagen tot de gewenste hoogte. Liever toch een horizontale bekleding? Zorg dan dat de houten onderstructuur aan het frame de gewenste hoogte heeft en bekleed dit met horizontale planchetten boven het poortkader uit.


Wil je jouw poort extra beschermen en mooi afwerken? Monteer dan een beschermingsprofiel bovenaan de planken. Dit houdt ze mooi samen en zorgt voor goede afwatering.

Stap 4: Slotkast monteren

Stap 4: Slotkast monteren

Bij dit metalen poortkader kan je een cilinderslot en klink vlot bevestigen. We beginnen door twee gaten te boren in onze bekleding waar we het slot willen bevestigen. Het bovenste gat, de kruknoot, is om de stang die de klink samenhoudt door te kunnen laten. Het andere gat is de cilinderopening voor het slot. Wij gebruikten de binnenkant van het slot als een sjabloon om exact te weten waar we moesten boren.


Vervolgens maak je het cilinderslot vast in de slotkast en schuif je het cilinderslot langs de achterkant door het gat. Daarna kan je ook de klinkstift door het gat en in de slotkast steken. Ten slotte kunnen we de klink bevestigen en de beschermplaat tegen de bekleding schroeven. Hier is het wel aangeraden om even voor te boren voor je deze plaat aan de deur schroeft. Ook de voorplaat schroef je vast aan het metalen kader met de bijgeleverde schroeven.

Stap 5: Poortkader ophangen

Stap 5: Poortkader ophangen

De laatste stap is om de tuinpoort te bevestigen aan jouw tuinwand. We beginnen met de plaatduimen. Bevestig de duimen (die niet wordt meegeleverd bij het deurkader) aan je tuinwand of tegen een muur met behulp van schroeven. Vergeet ook hier niet voor te boren!


Haak de ogen van je poortkader aan de plaatduimen die je zojuist bevestigde en steek de bouten door de openingen in het metalen deurkader. Je schroeft dit oog vervolgens vast met de bijhorende moer en een moersleutel.

Tip van Timo

Deze metalen poorten zijn heel veelzijdig. Wil je dat het naar buiten of binnen draait? Het slot en de klink aan de linker- of rechterkant? Een dubbele deur? Allemaal mogelijk!

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving