Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Inleiding

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer! Een tuinschutting uit wilgentenen geeft je tuin een prachtige, landelijke toets, wat past binnen iedere tuinomgeving. Bovendien krijg je een ecologische schutting met volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Onbehandelde wilgentenen gaan tussen acht à tien jaar mee, maar je kunt ze ook periodiek behandelen met lijnolie voor extra duurzaamheid.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Kastanjepalen
  • Wilgenbussels
  • Grondboor
  • Rubberen hamer
  • Kniptang voor takken
  • Uitzettouw
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: het plaatsen van de palen.

Stap 1: het plaatsen van de palen.

Eerst gaan we de verticale palen plaatsen voor onze tuinafsluiting. Boor met een grondboor een diepe put in de aarde waar je elke paal wilt plaatsen. Elke paal staat best ongeveer 65 centimeter uit elkaar. Zorg ook dat de palen minstens voor een derde in de grond kunnen zitten. Een paal van bijvoorbeeld drie meter lang, zit dus best in een put van minimaal een meter diep.


Vervolgens kunnen we de palen in de putten plaatsen. Wij gebruikten hier palen uit kastanje van 2,5 tot drie meter lang. Dit is het ideale, onderhoudsvrije materiaal voor deze toepassing die je zelfs rechtstreeks in de grond mag plaatsen! Plaats elke paal in een put en zorg dat die loodrecht staat voor je de put rond de paal vult met aarde. Ze de palen goed vast met behulp van een rubberen hamer.

Tip van Timo

Wij gebruikten hier kastanje voor de verticale palen, omdat die houtsoort duurzaam en stevig genoeg is voor deze toepassing. Zo heb je zelfs geen stabilisé of snelbeton nodig!

Stap 2: het vlechten van de wilgentakken.

Stap 2: het vlechten van de wilgentakken.

Nu de palen stevig in de grond staan, kunnen we het de wilgentenen beginnen vlechten. Deze takken hebben een gemiddelde diameter van 1,5 tot 3 centimeter en een lengte van 4 à 5 meter. Vlecht de takken al slalommend tussen de palen, om en rond elke paal. Zorg dat elke wilgentak begint en eindigt aan een verticale paal. Uitstekende takken kan je wegknippen met de kniptang.


Herhaal deze stap tot je aan de bovenkant van de kastanjepalen bent. Druk na elke rij de wilgentakken stevig aan, zodat je een zo dicht mogelijk scherm krijgt. Wij raden aan om, indien mogelijk, op de takken te springen.

Tip van Timo

Je wilt natuurlijk een geweven structuur krijgen in je tuinafsluiting. Zorg dus dat je tak voor de paal loopt als de tak eronder achter de paal loopt, en omgekeerd.

Stap 3: de afsluiting afwerken.

Stap 3: de afsluiting afwerken.

Om de tuinschutting mooi af te werken, breng bovenaan de afsluitende wilgentakken aan. Ruim je tuin mooi op en knip eventueel uitstekende takken af met de tang.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving