Schapenomheining in hout of metaal?

Inleiding

Niets gaat boven wat wollige vriendjes in je tuin. Of heb jij liever kippen, cavia’s, alpaca’s, geiten, koeien, paarden of ezels? Welk dier je ook kiest voor in jouw tuin, iedereen heeft een stevige omheining nodig. Maar kies je dan voor een houten omheining met verticale regels? Of heb je liever de robuuste metaaldraad of schapengaas? Op het eerste zicht verschillen deze mogelijkheden enkel op vlak van uitstraling en prijs, maar er zijn wel meer aspecten waar je rekening mee moet houden bij de keuze. Laten we een houten omheining even vergelijken met de metalen ursusdraad, en dat op vlak van uitstraling, duurzaamheid, toepassing en kostprijs.

Houten weideomheiningen:
  • Per rol van 5 of 10 meter
  • Met een korte of lange latafstand.
  • Ideaal voor kleine dieren zoals schapen, cavia's of geiten.
  • Keuze uit robinia en kastanje.
Bekijk alle kastanje schapenomheiningen
Metalen schapendraad:
  • Beschikbaar in verschillende maaswijdtes.
  • Steeds per rol van 50 meter.
  • Geschikt voor grote dieren, zoals koeien, paarden, stieren en andere runderen.
  • Verschillende diktes en sterktes van metaaldraden.
Bekijk alle metalen schapendraden

Video en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Landelijk of industriële uitstraling?
  2. Combineren met palen in hout of beton?
  3. Klein of groot vee?
  4. Weide met grote of kleine omtrek?

Het uiterlijk van de weideafsluitingen

Een van de meest voor de hand liggende verschillen is natuurlijk het uiterlijk van deze weideomheiningen. Een houten omheining is meestal volledig gemaakt uit houten spijlen, verbonden met een horizontale, getorste ijzerdraad. Hier kan je kiezen tussen twee houtsoorten: robinia of kastanje. Kastanje heeft daarbij een ruwere en organische vorm, terwijl de bezaagde robinia spijlen iets rechter zijn. Dit soort afsluiting wordt ook altijd bevestigd tegen ronde houten palen, zoals die uit kastanje.

Een houten weideomheining draagt bij tot het rustieke karakter van je boerderijdieren. En zeker wanneer het hout uiteindelijk vergrijst, wordt dat natuurlijke karakter alleen nog maar meer onderstreept. Voor dit soort tuinafsluiting kies je best houten palen, zoals die uit kastanje.

Daartegenover heb je de metalen omheining. Die zal eerder strak en industrieel ogen, waardoor het heel goed past binnen een moderne tuinomgeving. Anders dan hout, zal een metalen omheining ook decennialang dezelfde uitstraling behouden, zonder verkleuring of roest. Wat betreft de palen kan je hier naast de ronde houten palen ook kiezen voor steen, beton, metaal of hout, afhankelijk van wat het best past bij de rest van je weide.

En wat met de duurzaamheid?

Ik hoor je al denken: “De duurzaamheid moet je toch niet vergelijken? Metaal gaat toch langer mee dan hout!” Toch hangt de duurzaamheid van je weideomheining van meer af dan het materiaal alleen. Ten eerste hebben de palen ook een invloed: metalen of betonpalen zullen langer meegaan dan wanneer houten palen gebruikt.

Maar wat is er nog een belangrijke factor? De trek en duwkrachten van je dieren! Sommige dieren kunnen al eens tegen de omheining schuren en dat heeft natuurlijk invloed op de duurzaamheid. Soms kan het zijn dat hierdoor een houten latje breekt of dat er metaaldraden beginnen loskomen. Dit is echter afhankelijk van dier tot dier en hoe lang je omheining zal blijven bestaan, hangt dus af van jouw unieke situatie.

Over het algemeen kan je wel rekenen op een levensduur tussen 10 en 15 jaar voor beide soorten weideafsluitingen.

Toepassing

Een belangrijk verschil is de toepassing van beide types weideomheiningen. Niet elk dier voelt zich namelijk even thuis in een weide met een houten afsluiting. Kleine dieren, zoals kippen, schapen, konijnen, honden of cavia’s kan je gerust omheinen met de houten afsluiting uit robinia of kastanje. Deze dieren hebben een minieme fysieke impact op de omheining, waardoor de duurzaamheid ook niet wordt aangetast. En wil je toch extra zeker zijn, dan kan je kippengaas toevoegen voor extra bescherming, dat kleine jongelingen zeker niet kunnen ontsnappen.

Daarnaast heb je de middelgrote tot grote dieren, zoals paarden, koeien, ezels of lama’s. Daarvoor gebruik je best de stevigere metalen draadomheining. Een houten omheining is hier geen goede optie, omdat je veel sneller een gebroken latje kan krijgen met deze zwaardere dieren. Het ursusdraad is veel veiliger en is bovendien beschikbaar in verschillende hoogtes en sterktes. Bovendien kan je zelfs extra beveiliging toevoegen met een schrikdraad of prikkeldraad. Let op, want een prikkeldraad wordt alleen maar aangeraden voor runderen en niet voor bijvoorbeeld paarden. En zijn je boerderijdieren echt groot en zwaar, zoals een buffel of stier? Dan raden we de zwaardere ursusdraad aan.

Kostprijs

Ook bij een weideomheining kan de prijs soms doorslaggevend zijn. Over het algemeen zal een houten exemplaar iets duurder zijn in vergelijking met metaal en dit heeft alles te maken met het intensievere productieproces. Tussen de twee beschikbare houtsoorten is kastanje wel meestal goedkoper dan robinia. Dit is dankzij de minder verre weg die het hout moet afleggen.

Een metalen draadafsluiting kost per lopende meter veel minder dan hout. Zo betaal je bijvoorbeeld 100 euro voor een hele rol draadomheining, maar op die rol zit wel 50 meter, waardoor je €2 uitgeeft per lopende meter metalen gaas. Op zich maakt het prijsverschil niet veel uit wanneer je maar een korte afstand moet omheinen, maar een weide is vaak meerdere honderden meters lang, waardoor het verschil in prijs toch sneller merkbaar is.

De combinatie

Kan je toch niet kiezen tussen een houten of een metalen weideomheining? Dan kan je beide opties ook met elkaar combineren. Zo kan je je houten weideomheining aanvullen met kippengaas of een metalen rooster, zodat kleinere dieren niet tussen de houten regels kunnen wegglippen. Ook de kindjes kunnen zo niet ontsnappen en de hele familie blijft samen. En eigenlijk is de houten schapenomheining al een combinatie, want de spijlen worden bij elkaar gehouden dankzij een ijzeren draad.

Conclusie

Kan je toch niet kiezen tussen een houten of een metalen weideomheining? Dan kan je beide opties ook met elkaar combineren. Zo kan je je houten weideomheining aanvullen met kippengaas of een metalen rooster, zodat kleinere dieren niet tussen de houten regels kunnen wegglippen. Ook de kindjes kunnen zo niet ontsnappen en de hele familie blijft samen. En eigenlijk is de houten schapenomheining al een combinatie, want de spijlen worden bij elkaar gehouden dankzij een ijzeren draad.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Weide

Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen
Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen

Wie graag een trotse hengst of merrie in de weide heeft staan, zal waarschijnlijk zoeken naar de juiste paardenomheining. Je snuffelt onze website af en al snel ontdek je alle mogelijke omheiningen. Er zijn echter zo veel verschillende opties wat betreft vorm, afwerking, houtsoort en bevestiging.

Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?
Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?

Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining.

Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?
Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?

Er bestaan honderd-en-een manieren om je tuin of erf af te sluiten. Je kan kiezen voor een tuinafsluiting of vlechtscherm als je wat privacy wil, maar ook met een omheining kan je je tuin, weide of terrein op een mooie en praktische manier afbakenen. Een van de meest gebruikte omheiningen is een schapenomheining.

Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?
Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt.

Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?
Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?

Heb je nood aan een nieuwe omheining om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving