Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining. Welk hout gebruik je hiervoor, hoe dik moeten de palen zijn en welke afwerking zorgt voor een luxueuze uitstraling? In dit blogbericht beantwoorden we al jullie vragen, zodat de koetjes straks veilig loeien in de wei.
Let op, hier hebben we het niet over de klassieke paardenomheiningen met verticale palen en horizontale liggers. We bespreken hier de losse, individuele palen die je op regelmatige afstand van elkaar plaatst en later met een metalen schapendraad of prikkeldraad aan elkaar verbindt.
Palen voor omheiningen worden gemaakt in verschillende houtsoorten. Als we kijken naar hoe duurzaam de palen zijn, dan kunnen we ze opdelen in twee groepen: behandeld hout versus onbehandeld hout. Bij behandeld hout kiezen we voor een houtsoort die oorspronkelijk een lagere duurzaamheidklasse heeft. Dit hout wordt vervolgens verduurzaamd met chemicaliën waarmee we de levensduur aanzienlijk kunnen verhogen. Zo kunnen we nog wel vijftien jaar van deze omheining genieten. Bovendien wordt het hout brandvertragend, schimmelwerend en waterafstotend. Grenen en vuren zijn bekende voorbeelden waarbij deze techniek wordt toegepast.
Dan hebben we ook nog onbehandelde houtsoorten. Denk hier maar aan kastanje, robinia of azobe die zonder behandeling al heel lang kunnen meegaan, zelfs in contact met de grond en vocht. De duurzaamheid verschilt echter van houtsoort tot houtsoort. Kastanje kan bijvoorbeeld vijftien tot vijfentwintig jaar meegaan, maar azobe en robinia kunnen gemakkelijk meer dan vijfentwintig jaar meegaan.
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook bij weidepalen is de uitstraling heel belangrijk. Wat betreft de vorm heb je de keuze tussen ronde palen en vierkante palen. Ronde palen passen heel goed bij een naturelle omgeving, omdat ze meestal geschild zijn. Of je nu kiest voor robinia, kastanje of grenen, ze hebben allemaal die natuurlijke vorm zoals een boom die zo gegroeid is.
Deze geschilde ronde palen hebben dus een iets ruwer uiterlijk, maar wie graag een iets netter afgewerkte paal heeft, kiest best voor rond gefreesde palen. Deze zijn zo recht als een potlood. Meestal vindt je deze palen in geïmpregneerd dennenhout.
Er is een nog luxueuzer en chiquer alternatief, namelijk vierkante of rechthoekige palen. Hier kan je dan kiezen tussen de houtsoorten azobe, robinia of geïmpregneerd grenen.
Een laatste belangrijk aspect waar we aandacht aan besteden, is de dikte van de paal. Er bestaan verschillende diktes: palen tussen 6 en 8 centimeter dik, tussen 8 en 10, 10 en 12 of tussen 12 en 14. Sommige palen kunnen zelfs 20 centimeter dik zijn. Als we kijken naar de duurzaamheid van elke paal, dan zal een paal van 10-12 langer meegaan dan een van 8-10. Jouw weidepalen zullen namelijk veel trekkracht en verschillende weersomstandigheden moeten verdragen, dus een dikkere paal zal deze invloeden beter kunnen doorstaan.
Maar niet alleen de duurzaamheid, ook het uiterlijk van je omheining wordt beïnvloed door de dikte van je palen. Een paaltje van 6-8 zal net wat eleganter zijn. Een paal van 10-12 of 12-14 zal veel stoerder en robuuster ogen in de natuurlijke omgeving waar hij wordt gebruikt. Je maakt dus best een afweging tussen de stevigheid en de esthetiek van jouw weideomheining.
Klanten vragen soms naar de afstand die ze moeten aanhouden tussen iedere paal. Dat hangt vooral af van de hoogte van het hek. Bij een omheining van 120 centimeter hoog zet je de palen maximum twee meter uit elkaar. Bij schuttingen hoger dan een anderhalve meter, mogen de palen nog maximum anderhalve meter uit elkaar staan.
De stevigheid wordt ook bepaald door hoe diep de palen in de grond staan. Over het algemeen geldt hier de volgende vuistregel: 1/3 van de paal zit onder de grond, de overige 2/3 boven de grond.
Ben je benieuwd naar hoe je deze palen gebruikt voor een schapenomheining met kastanje latjes plaatst? Bekijk dan deze video van Timmerman Timo , en ga snel aan de slag.
Voilà, nu heb je alle nodige kennis voor het bouwen van jouw weideomheining. Zoals je kan zien zijn er verschillende uitstralingen mogelijk: van ruw tot chic, van kleinschalig tot groots. Heb je toch nog hulp nodig met het plannen van jouw weide? Dan kan je ons gerust een mailtje sturen of even langskomen in onze weide… ik bedoel showroom. Hier kan je de verschillende houtsoorten met elkaar vergelijken en voor je het weet is die weide zo geplaatst.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO