Populier

Wat is populier?

Populier is een loofhoutsoort die veel verschillende toepassingen kent in het dagelijkse leven, zelfs op plekken waar je het niet verwacht! Populierenhout komt wel van verschillende boomsoorten, dus twee stukken populierenhout kunnen er helemaal anders uitzien afhankelijk van de boomsoort en het groeigebied.

Populier heeft eigenlijk van nature geen hoge duurzaamheid, namelijk klasse 5 of een levensduur van tien jaar. Daarom dat we deze houtsoort thermisch behandelen voor een verhoogde duurzaamheid. Thermisch populier heeft dan een duurzaamheidsklasse 1 en een levensduur van meer dan 20 jaar.

De volumieke massa van populier bedraagt gemiddeld tussen 420 en 480 kilogram per kubieke meter. De hardheid van populier kan wel wat verschillen afhankelijk van welke specifieke boomsoort het hout komt. Je kan rekenen op een gemiddelde hardheid tussen 1500 en 2300 N op de schaal van Janka.  

De kleur van het hout kan gaan van wit tot geelwit, grijsachtig, bleekbruin, met vaak een zijdeachtige glans. Soms kan je ook zwart kerkhout aantreffen als de boom op slecht ontwaterde gronden groeide. Na de thermische behandeling wordt de houtkleur nog meer versterkt en krijg je een iets donkere tint.

Populier kan wel eens lastig te bewerken zijn, want loskomende vezels kunnen je cirkelzaag blokkeren. Het is een redelijk taaie houtsoort met soms talrijke knopen waar je moeilijk door zaagt. Kortom, als zaaghout is populier minder geschikt.

Deze houtsoort kent vele toepassingen. In Nederland bijvoorbeeld maken vakmannen klompen uit dit hout. Daarnaast kan je ook denken aan sinaasappelkistjes, kratten, pallets, papier, triplex, kasten, tafelbladen en lucifers. Zelfs Leonardo da Vinci koos voor populierenhout voor het paneel van de Mona Lisa!

De populier boom

Populier (Populus) is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten bomen van hetzelfde geslacht. Zo zijn er in West-Europa alleen al vijf zuivere populieren soorten, waaronder de Populus tremula, Populus nigra en Populus alba. In Amerika groeien er dan nog eens andere soorten dan in Europa. En dan heb je ook nog een aantal hybride soorten. Belangrijk is wel dat populier enkel op het Noordelijk halfrond groeit.

De hoogte van deze bomen is afhankelijk van de soort, maar gaat van 18 tot 35 meter. De stamdiameter kan variëren van 90 centimeter tot 120 centimeter. Ze groeien bijzonder snel en zijn na 15 tot 25 jaar eigenlijk al kaprijp. Dan hebben ze al een hoogte van 15 tot 25 meter bereikt en een stamdiameter van 20 tot 50 centimeter.

Populier groeit vooral op plekken waar er veel water aanwezig is, maar de vruchtbaarheid van de bodem maakt minder uit. Als lichtboomsoort hebben ze ook wel nood aan licht en kunnen ze schaduw of concurrentie van andere bomen en planten moeilijk verdragen. 

Technische eigenschappen populier

  • Duurzaamheid voor behandeling: klasse 5.
  • Duurzaamheid na behandeling: klasse 1.
  • Hardheid: 1500 tot 2300 N op de schaal van Janka.
  • Volumieke massa: 420-480 kg/m³.

Vergelijkbare houtsoorten

Thermowood
Thermowood

Thermowood (of thermisch behandeld hout) is hout dat een speciale behandeling heeft ondergaan met hitte en stoom, net als in de sauna. Zo warmen we het op tot een temperatuur tussen 200 en 220 graden. Geen zorgen, het zal niet verbranden door het toegevoegde vocht bij de stoombehandeling.

Ceder
Ceder

Cederhout (ook bekend als Red Cedar hout en Western Red Cedar) is een erg luxe houtsoort oorspronkelijk gezaagd uit Canadees naaldhout. Het heeft een warme, bruine houttint, een golvende houttekening en af en toe een knoop. Erg kenmerkend is de aantrekkelijke geur van dit hout, waardoor je het ook vaak terugvindt in parfums.

Douglas hout
Douglas hout

Douglas is een Europese naaldhoutsoort met een warme roze-achtige kleur en een gevlamde, generfde houttekening met een afwisseling van grote en kleine knopen. Douglas heeft daardoor een rustieke uitstraling en wordt vaak gebruikt als buiten- of onderdakbekleding bij bijgebouwen en tuinhuizen.

Douglashout is botanisch gezien eigenlijk een zachthoutsoort.

Vurenhout
Vurenhout

Vurenhout is een houtsoort afkomstig van de fijnspar. Deze planken hebben als kenmerk dat ze een goudgele, warme kleur hebben, een rechte houttekening en af en toe een knoop.

Onbehandeld vurenhout staat bij vele klussers ook bekend als een erg veelzijdige houtsoort, want je kan het gebruiken voor een brede waaier aan projecten, zoals deuren, balken, planken en zelfs heuse bijgebouwen.

Grenen
Grenen

Grenen is een populaire, Europese houtsoort afkomstig van de grove den. Je herkent deze soort ook wel aan de matig fijne nerf, de golvende houttekening, vele knopen en de geelachtige, lichte kleur. Grenenhout komt handig van pas bij verschillende projecten binnen en buiten, maar bij ons vind je ze vooral terug als gevelbekleding, terras en tuinafsluiting.

Radiata pine
Radiata pine

Radiata pine is een houtsoort afkomstig van West-Europa. Deze houtsoort zie je vaak terug als multiplex plaatmateriaal. Je ziet het dus vaak terug als fineerlagen in dergelijke afwerkingsplaten.

Deze houtsoort heeft een lichte kleur, van beige tot geel met donkere houttekening.

Elliottis pine
Elliottis pine

Elliottis pine is een naaldhoutsoort die je vooral terugziet in triplex of multiplex platen. Je herkent ze aan de lichtbruine kleur, duidelijke houttekening en af en toe een knoop. Dat is natuurlijk typisch aan een naaldhoutsoort.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving