Douglas hout

Wat is douglas?

Douglas is een Europese naaldhoutsoort met een warme roze-achtige kleur en een gevlamde, generfde houttekening met een afwisseling van grote en kleine knopen. Douglas heeft daardoor een rustieke uitstraling en wordt vaak gebruikt als buiten- of onderdakbekleding bij bijgebouwen en tuinhuizen.

Douglashout is botanisch gezien eigenlijk een zachthoutsoort. Toch wordt er vaak naar douglas verwezen in de context van halfhardhoutsoorten. Het hout is namelijk een stuk zwaarder en harder dan andere zachthoutsoorten zoals vuren of grenen. Douglas behoort tot duurzaamheidsklasse 3. Dat houdt in dat het hout een gemiddelde duurzaamheid heeft en in combinatie met grondcontact het best wordt beschermt met een postsaver.

Een van de grootste voordelen van douglashout is dat het makkelijk te bewerken is. Daardoor is het een geliefkoosd materiaal om keperwanden of constructies op te bouwen. Voor wie geen ervaring heeft in het bewerken van douglashout, is het goed om weten dat het hout enigszins kan splinteren tijdens het zagen, schaven of boren.

De douglas boom

Douglashout wordt gewonnen uit de douglasspar of Pseudotsuga menziesii. Eigenlijk is douglas de Europese benaming voor de boomsoort die in Amerika als Oregon Pine wordt bestempeld. Dat komt omdat het hout eigenlijk voor de eerste keer op grote schaal werd geëxporteerd vanuit Oregon. Ondertussen worden douglas bomen op grote schaal gekweekt in Europe voor commerciële houtoogst.

Douglas wordt in verschillende Europese landen en regio’s geoogst. Denk hierbij aan Aquitanië en Lotharingen in Frankrijk, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts in Duitsland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in Nederland en zelfs de Ardennen in België. Douglas bomen geven een voorkeur aan gebieden met milde tot koele zomers en matig koude winters en hebben behoefte aan een matige tot hoge neerslag, wat kweek in onze contreien bijzonder geschikt maakt.

Douglassparren zijn zeer hoge bomen en variëren vaak tussen de 60 en 85 meter. De stam van een Douglasspar heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 1,5 tot 2 meter, maar kan op volwassen leeftijd aanzienlijk dikker worden. De kroon is kegelvormig en goed ontwikkeld, met meestal talrijke takken die naar buiten wijzen.

Technische eigenschappen van douglas

  • Duurzaamheidsklasse 3 en een levensduur tussen 10 en 15 jaar.
  • Een erg hard oppervlak (Janka 2940 N).
  • Lichte volumieke massa (450 tot 700 kg / m³).
  • Eenvoudig om te verwerken.
  • Veel toepassingen binnen en buiten.
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving