Siberisch Lariks

Wat is Siberisch lariks hout?

Siberisch lariks is een houtsoort afkomstig uit Siberië, het noorden van Europees Rusland. Erg kenmerkend voor deze houtsoort is de lichtgele kleur en de dunne, gevlamde houttekening. Dit hout bevat ook kleine knopen.

Omdat de Siberisch lariksboom erg traag groeit in het ijskoude klimaat, staan de jaarringen dicht bij elkaar en krijg je een erg stevige houtsoort. De bomen groeien zelf minder snel dan andere houtsoorten, maar je krijgt ten minste wel een sterkte, duurzame houtsoort.

De duurzaamheid van Siberisch lariks is klasse 3, wat een levensduur met zich meebrengt van 10 tot 15 jaar. Je kan rekenen op een volumieke massa tussen 470 en 650 kilogram per kubieke meter. Dit maakt dat Siberisch lariks de zwaarste naaldhoutsoort is die er bestaat. Qua hardheid heeft dit hout een waarde volgens Janka van 2600 N.

Een klein nadeel is dat Siberisch larikshout wel wat kan werken onder invloed van verschillende weersomstandigheden. Daarom is het bij de plaatsing aangeraden om een open voeg te laten tussen de planken en latten, zodat de planken elkaar niet kromtrekken. Bij gevelbekleding raden we minstens een open voeg aan van 4 millimeter en bij terrassen houd je best een voeg aan van minstens 8 millimeter. Zorg ook voor een voldoende stevige bevestiging met schroeven of nagels om zo veel mogelijk beweging van de planken tegen te houden.

In principe is Siberisch lariks gemakkelijk om in te zagen en schaven. Zorg wel voor scherp materiaal voor een gemakkelijk proces. Als gereedschap snel bot wordt, komt dat vooral door de aanwezigheid van de knopen in het hout.

De Siberische lariksboom

Siberisch lariks is een naaldhoutsoort uit Siberië in het noordelijke deel van Europees Rusland. We kunnen het classificeren onder de dennenfamilie. In Siberië heerst een ijskoud klimaat, tot wel -68 graden in de winter! Het is in deze barre omstandigheden dat de lariksboom langzaamaan groeit. Gewoonlijk bereiken deze bomen een hoogte van 15 tot 20 meter, maar in sommige uitzonderlijke gevallen zijn er zelfs bomen van wel 40 meter lang! De stam kan een diameter krijgen van 1,5 meter.

Technische eigenschappen van Siberisch lariks

  • Duurzaamheidsklasse 3, dus gaat 10 tot 15 jaar mee.
  • Hardheid volgens Janka 2600 N.
  • Een erg zware naaldhoutsoort (tussen 470-650 kg / m³).
  • Gemakkelijk te bewerken, maar zorg voor scherp materiaal.

Vergelijkbare houtsoorten

Douglas hout
Douglas hout

Douglas is een Europese naaldhoutsoort met een warme roze-achtige kleur en een gevlamde, generfde houttekening met een afwisseling van grote en kleine knopen. Douglas heeft daardoor een rustieke uitstraling en wordt vaak gebruikt als buiten- of onderdakbekleding bij bijgebouwen en tuinhuizen.

Douglashout is botanisch gezien eigenlijk een zachthoutsoort.

Europese Lariks
Europese Lariks

Europese Lariks is een veel gebruikte zachthoutsoort met een zalmroze tint. In vergelijking met andere zachthoutsoorten heeft het een vrij hoge dichtheid en hardheid. Je kan rekenen op een hardheid van 2600 N op de schaal van janka.

Eiken
Eiken

Eik is een van de meest bekende Europese houtsoorten. Het is een erg harde en stevige houtsoort, die toch makkelijk te verwerken is in jouw project. Daarom vind je ook zo veel toepassingen waarin eikenhout wordt gebruikt, zoals gevelbekleding, palen, poorten en tuinmeubels.

Robinia
Robinia

Robinia is de enige Europese hardhoutsoort die behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse 1. Daarmee kan robinia als enige tippen aan de schouders van tropische hardhoutsoorten op vlak van levensduur en voornamelijk hardheid. Daardoor wordt het hout vanwege zijn uitstekende kwaliteit vaak gekozen voor buitentoepassingen.

Grenen
Grenen

Grenen is een populaire, Europese houtsoort afkomstig van de grove den. Je herkent deze soort ook wel aan de matig fijne nerf, de golvende houttekening, vele knopen en de geelachtige, lichte kleur. Grenenhout komt handig van pas bij verschillende projecten binnen en buiten, maar bij ons vind je ze vooral terug als gevelbekleding, terras en tuinafsluiting.

Vurenhout
Vurenhout

Vurenhout is een houtsoort afkomstig van de fijnspar. Deze planken hebben als kenmerk dat ze een goudgele, warme kleur hebben, een rechte houttekening en af en toe een knoop.

Onbehandeld vurenhout staat bij vele klussers ook bekend als een erg veelzijdige houtsoort, want je kan het gebruiken voor een brede waaier aan projecten, zoals deuren, balken, planken en zelfs heuse bijgebouwen.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving