Wilg

Wat is wilgenhout?

Wilgenhout is een houtsoort die voor verschillende toepassingen wordt gebruikt, onder andere ook voor manden en andere gevlochten gebruiksvoorwerpen. In de tuin zie je ze vaak terug als een gevlochten wilgenscherm, een afboording en elke andere creatieve constructie. Meestal maken we voor deze toepassingen gebruik van de zogenaamde ‘wilgentenen’ van de boom, de slappe twijgen die naar beneden hangen.

Deze wilgentenen zijn soms verkrijgbaar in wilgenbussels, waarbij dus verschillende takken per pak verkrijgbaar zijn. Zo kan je ze vlotjes gebruiken voor jouw eigen creatieve project. Daarnaast zie je ze vaak gevlochten in een tuinscherm, waarbij jij enkel de schermen moet bevestigen tegen palen in jouw tuin.

Deze wilgentenen zijn nog heel flexibel net nadat ze worden gekapt, maar na verloop van tijd worden ze stijver tot harde stokken. Het vervaardigen van een gevlochten tuinscherm moet dus heel snel na de pluk gebeuren, zodat de tenen nog flexibel genoeg zijn om te buigen, zonder af te breken.

Na een tijdje drogen de wilgentenen wel uit, waardoor ze ook hun flexibiliteit verliezen en hard worden. Dit maakt de takken broos, wat maakt dat de takken kunnen breken als er te veel kracht op wordt gezet. Hoe broos een tak uiteindelijk wordt, hangt af van de dikte: hoe dikker de tak, hoe sterker die zal zijn.

In de kern is wilgenhout op zich niet duurzaam en behoort zelfs tot duurzaamheidsklasse 5, met een levensduur van 5 jaar. Vele klussers weten echter dat een goede plaatsing een groot verschil kan maken, waardoor wilgenhout onder de juiste omstandigheden wel nog verbazingwekkend lang kan meegaan. Zo zullen de wilgentenen niet rotten als ze geen contact maken met de grond. Bovendien maakt de duurzaamheidsklasse van het kernhout niet veel uit, want de takken worden meestal in zijn geheel gebruikt en het hout is van nature beter beschermd tegen alle omstandigheden in zijn beschermlaag van schors.

Wilgenhout heeft bijna geen werking, waardoor het hout over het algemeen goed zijn vorm behoudt. Aangezien we wilgenhout vaak terugzien als natuurlijke takken, maakt de werking echter niet zo veel uit en merk je niet eens als een tak toch begint te buigen.

De wilgenboom

De wilg is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende loofboomsoorten, afkomstig uit Europa. Veel soorten zijn zelfs inheems van België en Nederland. Je ziet wilgenbomen langs oevers, rivieren en andere watervormen, maar er worden ook veel wilgen verzorgd in kwekerijen.

De afmetingen van wilgenbomen verschillen van soort tot soort, maar gemiddeld kunnen deze bomen 3 meter lang worden met een breedte van 1,5 meter. De takken van de wilgenbomen kunnen erg lang worden, soms tot wel 5 meter in lengte! Dat maakt deze wilgentenen ook ideaal om in verschillende creatieve constructies te gebruiken. 

Technische eigenschappen van wilgenhout

  • Duurzaamheidsklasse 5.
  • Zonder grondcontact een levensduur van 15 tot 20 jaar.
  • Een matige hardheid (Janka 2600 N).
  • Heel lichte takken (450 kg / m³).
  • Moeten worden gevlochten na de pluk.
  • Stevigheid van de takken afhankelijk van de dikte.
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving