Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Bij EXZO zijn we trots op ons werk en tonen dat graag aan iedereen. We zijn blij dat we steeds meer doe-het-zelvers kunnen aanzetten om (meer) te klussen en te timmeren. Vandaag gingen we langs bij Ronny in Sint-Laureins. Hij plaatste samen met zijn team een tuinwand van padouk afgewisseld met marmara steenkorven.
Om zijn tuin te renoveren vervangt Ronny zijn kapotte haag door een prachtige, dieprode padouk tuinafsluiting. Hij wisselde de plankenschermen af met schanskorven gevuld met schitterend witte breukstenen. Het werd een modern en strak totaalplaatje met een prachtig kleurencontrast.
Een tuinwand plaatsen was voor Ronny een logische keuze in het opknappen van zijn tuin. De twintig jaar oude haag die zijn tuin scheidde van die van de buren vertoonde namelijk rotte delen en aantasting van insecten. Omdat Ronny meer variatie wilde in zijn groene tuin, koos hij om een houten tuinwand te plaatsen als eerste stap van zijn renovatieproject.
Ronny haalde onder meer zijn inspiratie van bestaande afsluitingen. Omdat hij voor zijn job dikwijls onderweg is, zag hij op de baan honderden schuttingen voorbijflitsen. Hij twijfelde dan ook niet lang om voor planken van padouk, of ook wel padoek, te kiezen als houtsoort voor de tuinwand. De warmrode kleur en de prachtige egale houttekening overhaalden hem snel. Hij zou kiezen voor plankenschermen met vierkante gleufpalen. Omdat de houten tuinafsluiting relatief lang zou worden, zocht Ronny nog iets om dat grote houten vlak als het ware te ‘breken’. Steenkorven of schanskorven waren daarvoor ideaal. Dat zijn ijzeren netten gevuld met heel wat kilo’s stenen. Glanzend witte breukstenen vormden daarbij een prachtig contrast met het intense rood van padouk.
Als je een tuin- of plankenscherm perfect recht en gelijk wil plaatsen, is het belangrijk om met waterpassen te checken hoe vlak het terrein ligt. Zo bepaal je het hoogste punt, dat je daarna steeds gebruikt als referentie voor de hoogte van alle schermen en steennetten.
Daarna kan je beginnen met het graven van een put voor de eerste paal. Die paal moest op de juiste diepte staan, omdat in dit project de palen en de metalen steennetten op gelijke hoogte moesten komen. Bij een tuinwand van deze omvang veranker je het best de palen in de grond met beton. Daarom is het verstandig om niet eerst alle palen te zetten, maar om paal per paal te werken. Zo heb je ruimte en speling om elk plankenscherm vlot te plaatsen voor het beton van de paal hard is.
De onderkant van elk plankenscherm is uitgerust met een horizontale betonplaat. Dat is voor de stevigheid van het scherm. De betonplaat is de volgende stap na het plaatsen en betonneren van de eerste paal. Pas daarna wordt de tweede, aangrenzende paal gezet. Tussen de twee palen worden dan de padouk planken horizontaal tussen de gleufpalen geschoven, boven de betonplaat. Als het eerste plankenscherm geplaatst is, kan je op dezelfde manier te werk gaan voor het volgende scherm. Ronny en zijn team plaatsten telkens twee schermen, en lieten vervolgens een ruimte open voor de schanskorven met stenen, die ze pas op het einde geplaatst hebben.
Elke schans- of steenkorf wordt geplaatst over drie korte metalen paaltjes. Die heeft Ronny in de grond geplaatst en gebetonneerd voor de stevigheid en stabiliteit van de korven. Door de palen in te betonneren, ontstond er een vloertje van beton onder aan elke korf. Dat was meteen een goede basis en steun voor het gewicht van de stenen, zo’n anderhalve ton per korf. Wanneer de lege netten van de steenkorven over de metalen paaltjes staan, moet je ze vastmaken aan de gleufpalen van de plankenschermen. Dat deed Ronny met U-vormige krammen.
Om de schanskorven op te vullen koos Ronny voor witte Marmara breukstenen. Marmara is een natuursteen met een natuurlijke glans. Wanneer het licht van de zon op de stenen valt, geeft dat een letterlijk schitterend effect. Ronny viel vooral voor het mooie kleurencontrast tussen de glanzende witte stenen en de dieprode padouk planken.
Padouk heeft, net zoals vele andere houtsoorten, een mooie vergrijzing na verloop van tijd. Dat is echter buiten Ronny gerekend. Hij is geen fan van vergrijsd hout en is dol op de rode kleur van padouk. Hij heeft dan ook meteen na de plaatsing de houten schermen behandeld met een kleurenbeits. Dat deed het rood van de padouk nog mooier naar voren komen, en zal de vergrijzing ook tegengaan. Hij plaatste nadien nog lampjes in de grond die de kleuren nog meer benadrukken.
Het belangrijkste materiaal dat het doe-het-zelfteam nodig had, waren een schop en een spade om putten te graven, een waterpas, een kruiwagen, en eventueel een niveau- of nivelleringsinstrument.
Toen Ronny’s projectidee nog in de kinderschoenen stond, kwamen hij en zijn team terecht bij EXZO doordat ze op het web zochten naar plankenschermen van hout. Ze vonden het erg interessant om meteen de van alle producten de prijzen te kunnen zien op de EXZO-website. Vervolgens brachten ze een bezoekje aan de showroom in Aalter om advies in te winnen. Ronny was zeer tevreden van het advies dat hij kreeg bij de materiaalkeuze, de berekening en de plaatsing. Ook na verkoop kon hij nog terecht bij het EXZO-team om telefonisch en per mail een antwoord te krijgen op zijn vragen.
Over het algemeen verliep de plaatsing heel erg vlot. Ronny en zijn team kregen soms te maken met een paal of plank die niet goed waterpas stond, maar ondervonden verder geen problemen. Volgens hen kan je met een goede voorbereiding, correcte berekening en goed materiaal een perfect resultaat afleveren, ook als beginnende klusser. Verder geven ze alle doe-het-zelvers nog een gouden tip mee: meten is weten.
Op de website van EXZO vind je de prijzen van alle producten en in de showroom konden we met al onze vragen terecht!
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO