Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Echte doe-het-zelvers zijn altijd in de weer, zelfs als het buiten berekoud is. Dat is ook het geval voor Koen uit Brugge. Hij werkte door weer en wind voort aan zijn verzonken terras in tali. Wij mochten een kijkje nemen bij zijn project. Hij vertelde ons in geuren en kleuren hoe zijn terras tot stand kwam. Volg je mee?
Koen deed zijn oude vijver letterlijk en figuurlijk op de schop en legde er een verzonken terras in de plaats. De moderne tali terrasplanken die hij daarvoor gebruikte, dragen mee bij aan de gezellige sfeer. Vuurtje aan, warme chocolademelk in de hand, en genieten maar!
Koen en zijn familie hadden in hun achtertuin een vijvertje naast hun terras. Toen daarin op een dag een lek in de folie werd vastgesteld, moest de vijver helemaal worden leeggemaakt voor herstelling, vissen inclusief. Uiteindelijk was een dure reparatie van de vijver geen optie. Ze hadden er namelijk al lang te veel onderhoud en te weinig plezier aan. De vijver ging dus op de schop (en de vissen kregen een nieuwe thuis). Op de plaats van de vijver bleef er dan echter een put in de grond achter. Ze besloten die niet dicht te gooien, maar de ruimte te benutten. Via Pinterest deden ze inspiratie op voor een verzonken terras. Dat is een verlaagd terras dat je via een of meerdere traptreden naar beneden bereikt, wat een erg knusse en warme uitstraling creëert. Zo’n gezelligheid zagen de doe-het-zelvers meteen zitten.
En zo geschiedde. Ze gingen langs bij EXZO om hun project te bespreken en kozen voor terrasplanken in tropisch hardhout. Dat zou in ieder geval mooi liggen naast hun al bestaande tropische terras. Qua houtsoort kozen ze voor tali. Ze hadden een aantal houtsoorten tegen elkaar afgewogen, en tali kwam daar prijs-kwaliteitsgewijs als beste naar voren voor hun project. Met de moderne look van tali streefden ze bovendien een moderne en strakke stijl na, wat goed in hun tuin past. Verder gebruikten ze azobé en merbau voor de achter- en onderliggende structuur van het verzonken terras.
Het gezin trof voorbereidingen en ging aan de slag. Het begon letterlijk met schop en spade. Ook de kinderen groeven gretig mee, want de put moest dieper worden en rechthoekig van vorm zijn. Eens de put klaar was, kon Koen beginnen met de basis voor ieder houten terras: de onderstructuur.
Het terras van Koen is verzonken, wat betekent dat het ook opstaande wanden heeft, die net als de vloer bestaan uit tali terrasplanken. Je kan terrasplanken natuurlijk niet zomaar tegen de aarde plaatsen. Naast een structuur van onderbalken, had Koen dus ook een achterliggende structuur nodig voor de wanden. Die maakte hij met hardhouten paaltjes van 6x6 cm dik, van de ultrasterke hardhoutsoort azobe. Hij nam dus een grondboor ter hand en begon zijn project met het maken van putten. Hij plaatste in totaal zo’n 30 palen langs de wanden van de put, op een afstand van maximum 40 cm van elkaar. Alvorens dan de onderbalken op te vloer te plaatsen, legde Koen een gronddoek op de bodem van de put. Dat is voornamelijk om de groei van onkruid tegen te gaan. Op dat doek plaatste hij vervolgens hardhouten onderbalken van de houtsoort merbau, die ideaal zijn als terrasonderbouw. Met behulp van terrasdragers of ‘potjes’ zorgde hij dat de balken waterpas lagen.
Daarna kon het echte werk beginnen: het plaatsen van de prachtige terrasplanken van tali. Dat is normaal gezien vrij eenvoudig: alles voorboren, en vervolgens de planken tegen de wanden en op de balken schroeven. Dat was echter buiten Koen gerekend. Hij wilde liever geen gaten boren in zijn terrasplanken en koos voor een onzichtbare bevestiging, met clips. Aangezien tali terrasplanken niet voorzien zijn van een uitfrezing voor clips, zorgde Koen daar zelf voor. Hij gebruikte daarvoor een lamellenfrees, meer bekend onder de naam ‘koekjesfrees’.
Koen plaatste de terrasplanken tegen de azobé paaltjes en op de merbau onderbalken, telkens met behulp van de clips, die met één schroef vastzitten op de balken en palen. In het midden van de vloer voorzag Koen een ruimte van ongeveer een vierkante meter, die hij later zou opvullen met sierkeien om daar een vuurkorf op te plaatsen.
Als afwerking plaatste Koen verlichting in de vorm van ledstrips onder de bovenste terrasplank. De wanden zijn voorzien van enkele spots die een warm blauw licht geven.
Je zou je kunnen afvragen of zo’n verzonken terras bij hevig regenweer niet onder water komt te staan. Dat vroeg Koen zich ook af, en hij hield er gelukkig ook rekening mee. De grond waar hij de put groef en in boorde is zandgrond. Dat is een relatief waterdoorlatende grond, waardoor er tijdens het boren alvast geen grondwater tevoorschijn kwam. Bovendien is de volledige constructie van gronddoek en planken ook goed waterdoorlatend en is een goede afwatering dus gegarandeerd.
Koens volgende stap is het maken van loungebanken en lage tafeltjes in het terras. Bovendien komt de jacuzzi van het gezin ook nog naast het terras. Zo wordt het echt een plek om te ontspannen, een drankje te nuttigen, en gezellig samen te zijn met vrienden en familie.
Koen kwam bij EXZO terecht via een vriend van hem. Die had een houten terras geplaatst en had EXZO aangeraden omwille van het kwalitatieve materiaal en de correcte prijzen. Koen nam eerst een kijkje op de website, waar hij prijzen en dergelijke vergeleek. Hij kwam ook persoonlijk advies inwinnen in de showroom in Aalter. Uiteindelijk hielpen de EXZO-medewerkers hem ook bij de berekeningen van afstanden en materialen, waardoor hij later vlot zijn bestelling online kon plaatsen.
Koen is erg tevreden van de persoonlijke service die hij bij EXZO kreeg. Hij vond het leuk dat hij later ook nog terecht kon bij de medewerkers met vragen tijdens en na zijn project. Hij geeft EXZO een prachtige 9/10 voor de service en samenwerking.
Als de loungebanken in zijn terras klaar zijn, wordt Koens volgende doe-het-zelfproject een afsluiting in oud steigerhout, achter in zijn tuin. Zo zie je maar, echte doe-het-zelvers zijn nooit klaar met klussen.
Bij EXZO kreeg ik zo'n persoonlijke service, dat ik zelfs tijdens en na de plaatsing van mijn project nog bij hen terecht kon voor advies!
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO