Inleiding

Gezellig genieten van babi pangang, wat sake drinken en op de achtergrond wat K-pop? Dat doe je in je Oosterse tuin!

Blauwsteen all the way

In traditionele Oosterse stijl wordt er heel vaak met blauwsteen gewerkt. Zo worden de typische wandelpaden met stapstenen gemaakt. Deze kan je vlak tegen elkaar leggen, maar ook los van elkaar en opvullen met bijvoorbeeld wat grind.

Met datzelfde grind kan je ook een 'karesansui' maken, ook wel gekend als 'zentuin'. Hier wordt grind gemengd met mica (stukjes mineraal), dat zorgt voor een leuke schittering als de zon erop schijnt. Door in deze mengeling te strijken, kom je helemaal tot rust.

Een verbrande gevel

Wat je vaak aan Oosterse gevels zult zien hangen, is Shou Sugi Ban Barnwood. Deze planken worden volgens een traditionele Japanse wijze behandeld tegen weer en wind. Het drijfhout had dankzij het zoute water een unieke textuur verkregen en was beter bestand tegen het water en de wind. Het Siberische larikshout lag ongelofelijk goed in de markt en de houthandelaars zochten nieuwe, innovatieve manieren om het hout beter te kunnen behandelen en een mooier uitzicht te geven. De Siberische lariksplanken worden eerst geschaafd op gelijke grootte. Daarna worden de planken verkoold, gekoeld en schoongemaakt. Door de volgorde van zullen de planken een uniek, verbrand uitzicht verkrijgen en geven ze nauwelijks af. We raden toch aan om een product te gebruiken die een onzichtbaar laagje legt op het hout waardoor het zeker geen zwart afgeeft. Dit ruwe luxeproduct heeft meerdere doeleinden en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Eerst water, de rest komt later

Typisch in een Oosterse tuin, is dat er steeds een waterelement aanwezig is. Een beekje, een vijver, een waterval... Omdat asymmetrie heel sterk aanwezig is, kan je bochten maken met bijvoorbeeld azobé vlechtmatten. Zo kan je de beek de richting uitsturen die je wilt. Een bijkomend houten bruggetje erbij zal het geheel mooi afmaken.

Meubelen in teak

Teak is een Oosterse hardhoutsoort die in onze contreien ook heel populair is. Dat komt door haar grote duurzaamheid, stabiliteit, sterkte, beperkte vochtopname en haar zeer mooie uitstraling. Daarom wordt teakhout vaak gebruikt als tuinmeubelen, zoals tafels of tuinbanken.

En uiteraard: bamboe, bamboe en nog eens bamboe

Wie Azië zegt, zegt bamboe. Niet letterlijk natuurlijk, maar de grassoort wordt vaak met het verre Oosten geassocieerd. Het groeit er dan ook. Doordat bamboe zo typisch Aziatisch is, komt het ook terug in deze tuinstijl. Je kan bamboepalen-schermen-matten plaatsen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving