Inleiding

“Dat kan toch niet?”, hoor ik je denken. Toch wel! Ondanks het feit dat we allemaal geconfronteerd worden met stijgende prijzen, zijn er toch manieren om een tuin aan te leggen binnen elk budget. Wil je weten hoe dat kan? Lees dan zeker verder. Wij geven je drie belangrijke tips!

Stap 1: schets jouw eigen tuinontwerp

Heb je net een huis gekocht en wil je voor de zomer ook jouw volledige tuin onder handen nemen? Of dringt de tijd nu toch wel écht om jouw tuin te renoveren? Ben je best wel creatief of heb je een duidelijke beeld van jouw droomtuin? Neem dan geen architect onder de arm om de plannen van jouw tuin uit te tekenen. Neem zelf een potlood en een grondplan van jouw perceel bij de hand en zet jouw ideeën op papier.

Met jouw schetsen kan je vervolgens terecht bij één van onze productexperts. Door onze jarenlange expertise in het aanbieden van hout-, tuin- en bouwproducten brachten we samen met onze klanten al heel wat projecten tot een goed eind.

Hoeveel kost een tuinarchitect?

Om een prijs te plakken op het ontwerp van jouw tuin door een architect, kan je rekenen met een gemiddelde van €1,50 tot €2 per m². De prijs van het tuinontwerp is dus sterk afhankelijk van de grootte van de tuin. Bij tuinen met een oppervlakte kleiner dan 300m² zit je al snel aan een basisprijs van om en bij de €500. Elke bijkomstige vierkante meter kan je dus makkelijk vermenigvuldigen met €2 om een indicatieprijs te bekomen. Best hou je er ook rekening mee dat er naargelang de detaillering van het plan ook extra kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Stap 2: doe het zelf

Hou je er niet alleen van om in de tuin te zonnebaden maar heb je zelf ook groene vingers? Waar wacht je dan op? Steek zelf de handen uit de mouwen! De gemakkelijkste manier om veel geld uit te sparen bij tuinaanleg, is door zelf aan de slag te gaan. Elke stielman rekent werkuren aan, een tuinaannemer of hovenier vormt hier geen uitzondering op. Door de plaatsingskost te besparen, heb je een extra centje over om aan kwalitatief materiaal te besteden of om een tuinfeestje meer te organiseren.

Doe-het-zelven in de tuin won sinds de coronacrisis enorm aan populariteit. Terecht! Want naast het financiële aspect zijn er nog heel wat voordelen aan zelf je tuinproject realiseren. Denk maar aan de gratis fitness en extra armspieren die je krijgt door in de tuin te werken. Zelf een tuinafsluiting plaatsen of een terras aanleggen in mei of juni? Dan heb je gegarandeerd een prachtige ‘summer body’ waar je mee kan pronken in de zomer. Nog goed voor die ‘summer body’: een natuurlijk bruin kleurtje. Dat doe je op als je in de zon dat tuinhuis staat te timmeren.

Hoeveel kost een tuinaannemer?

De prijs om een tuin aan te leggen, is vaak afhankelijk van de verschillende werkzaamheden die je voor ogen hebt. Om je een richtlijn te geven, kunnen we stellen dat het aanleggen van een gazon of grasmatten ongeveer €10 per m² kost. Wil je een constructie laten bouwen, een terras laten aanleggen of een tuinafsluiting laten plaatsen dan betaal je hiervoor gemakkelijk €50 tot €70 per uur. Al hangt dat ook af van de expertise van de tuin- of timmerman. Verlies dan ook geen extra kosten uit het oog om verlichting te plaatsen, een vijvertje of wie weet waar je nog allemaal van droomt.

Stap 3: koop jouw materialen zelf en prijsbewust

Sommige producten en houtsoorten stijgen exponentieel en laat je momenteel beter links liggen. Andere producten daarentegen zijn prijsstabiel gebleven. We begrijpen dat het voor jou als doe-het-zelver niet evident is om hier een onderscheid in te maken. Daarom helpen we je graag op weg. Helemaal onderaan dit blogbericht zetten we enkele producten in de kijker waarmee je altijd goed zit.

Hoeveel marge neemt een tuinaannemer op de materialen?

Het is belangrijk om te weten dat tuinaannemers en timmermannen zelf een graantje mee willen pikken op de aankoop van de materialen. Als je die extra kost wil vermijden, kan je het best zelf de producten aankopen. Gemiddeld rekent een tuinaannemer 10% tot 30% extra door op de kostprijs van de materialen. Bij EXZO kan je als particulier zelf een duidelijk beeld verkrijgen van een correcte prijs voor terrasplanken, afsluitingen, omheiningen, constructies, tuingebouwen, gevel- en wandbekleding, palen en poorten. Al onze prijzen staan per m², per stuk of per lopende meter online en kunnen door iedereen bekeken worden.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving