In­lei­ding

Beton is niet meer weg te den­ken uit het da­ge­lijk­se leven: de straat waar je elke dag op rijdt, de palen die zor­gen voor de ver­lich­ting, de basis van je huis, in de gevel van mo­der­ne ge­bou­wen, en zo veel meer! Deze ma­gi­sche steen­soort be­staat uit ce­ment, water, zand en grind en is dus bij­zon­der hard, duur­zaam en ge­mak­ke­lijk te leg­gen. We zijn dus niet ver­baasd dat beton ook meer en meer in de tuin te­recht komt: in tuin­scher­men, voor bij­ge­bou­wen, palen voor wei­deom­hei­nin­gen en ook bij de con­struc­tie van een ter­ras of oprit. Maar wist je dat beton ei­gen­lijk een her­bruik­ba­re grond­stof is? 

Wat zijn de voor­de­len van beton in de tuin?

Beton heeft ver­schil­len­de voor­de­len voor al­ler­lei pro­jec­ten in de tuin. Het is een duur­zaam en harde steen die zeker ja­ren­lang mee­gaat; heel goed voor het mi­li­eu dus. Plaats je bij­voor­beeld een be­ton­plaat on­der­aan een tuin­af­slui­ting, dan kan je hond niet onder de tuin­af­slui­ting gra­ven om te ont­snap­pen. On­ge­dier­te zoals mol­len heb zo ook een extra hin­der­nis, waar­door ze niet snel de tuin kun­nen bin­nen­drin­gen.

Naast de lage be­ton­pla­ten, heb­ben we na­tuur­lijk ook de hoge be­ton­schut­tin­gen. Deze van­gen om­ge­vings­la­waai goed op en zor­gen dus ei­gen­lijk voor rust in de tuin. En bo­ven­dien zijn ze vol­le­dig zicht­dicht voor echt 100% pri­va­cy, het hele jaar door. Deze zware tuin­scher­men zijn uit pure beton ge­maakt, maar hier komen geen scha­de­lij­ke stof­fen aan te pas. Kort­om: er zijn al­leen maar voor­de­len voor het mi­li­eu!

Wat ge­beurt er met beton na zijn leven in de tuin?

Het groot­ste voor­deel is dat beton he­le­maal re­cy­cle­baar is. Hier­door kun­nen we de ge­bruik­te grond­stof­fen (water, grind en zand) her­ge­brui­ken en wordt er min­der druk ge­legd op de fa­brie­ken om steeds nieuw beton te pro­du­ce­ren. Zo red­den we ook kilo’s beton van de vuil­nis­belt. 

Wan­neer het beton toe­komt in het re­cy­cla­ge­cen­trum, wordt het eerst zorg­vul­dig ge­screend en ge­sor­teerd. Dit is om te zor­gen dat er geen plas­tic, hout of ijzer meer aan­we­zig is. Het pure beton wordt ver­vol­gens ver­ma­len tot steen­puin. Deze hoop wordt ge­schei­den in ver­schil­len­de groe­pen, naar­ge­lang de groot­te van het puin. Dit is be­lang­rijk om alles ver­vol­gens nog­maals nog fij­ner te kun­nen ver­ma­len.

Ten slot­te con­tro­le­ren de ar­bei­ders al het steen­puin op kwa­li­teit, voor­al­eer het klaar is voor zijn vol­gen­de leven.

Hoe wordt ge­re­cy­cled steen­puin dan ge­bruikt?

Meer dan 95% van het ver­kre­gen steen­puin kan op ver­schil­len­de ma­nie­ren in een pro­ject wor­den ver­werkt als se­cun­dai­re grond­stof. Het pure steen­puin zie je zo vaak als eer­ste fun­de­ring bij stra­ten, op­rit­ten en zelfs be­te­gel­de ter­ras­sen. We leg­gen een laag­je op de ruwe aarde en ar­bei­ders tril­len ze egaal met een tril­plaat. Deze ste­vi­ge en wa­ter­door­la­ten­de laag houdt schok­ken per­fect tegen en laat zelfs re­gen­wa­ter drup­pels­ge­wijs door. 

Het steen­puin kun­nen we ook ge­brui­ken om (beton)palen van tuin­af­slui­tin­gen mee vast te zet­ten. Voor de ste­vig­heid van je tuin­af­slui­ting raden we vaak aan om de palen on­der­aan te ver­an­ke­ren met be­hulp van ce­ment. Maar het sta­bi­lisé kan je ook ver­van­gen door het steen­be­ton om het­zelf­de re­sul­taat te krij­gen.

Nog een laat­ste idee: we men­gen het steen­puin met nieuw ce­ment om pro­jec­ten te con­stru­e­ren die veel beton nodig heb­ben. Denk dan maar aan ge­bou­wen, brug­gen en lange stra­ten. Door de twee te men­gen moet je de helft min­der nieuw beton ge­brui­ken en maak je een ster­ker meng­sel.

Wint ie­der­een wel als je ge­re­cy­cled beton ge­bruikt?

Ja, ie­der­een heeft er baat bij als je ge­re­cy­cleerd beton ge­bruikt. De pla­neet wint, aan­ge­zien we grond­stof­fen kun­nen her­ge­brui­ken en dus een be­lang­rij­ke in­vloed heb­ben op het ver­klei­nen van onze eco­lo­gi­sche voet­af­druk. Daar­naast is ook het hele pro­ces goed­ko­per voor de pro­du­cent. Er is min­der ener­gie nodig om al het beton te pro­du­ce­ren dat nodig is voor een pro­ject en het ge­re­cy­cleerd beton is bo­ven­dien goed­ko­per. En dat zal de klant uit­ein­de­lijk ook in zijn por­te­mon­nee voe­len.

Con­clu­sie

In te­gen­stel­ling tot wat veel klus­sers mis­schien den­ken, is beton dus zeker een eco­lo­gisch ver­ant­woord ma­te­ri­aal om een tuin mee aan te kle­den. Zo kun­nen we ge­ma­len beton gaan her­ge­brui­ken in stra­ten, een oprit of mis­schien wel onder jouw be­te­gel­de ter­ras! Of ge­bruik ze zelf om palen van een tuin­af­slui­ting te ver­an­ke­ren. Je hoeft dus zeker geen schrik te heb­ben wan­neer je beton koopt voor in je tuin, want hoe­wel het niet bi­o­lo­gisch af­breek­baar is, kun­nen we het wel al­tijd her­ge­brui­ken. Ie­der­een wint: de pla­neet, de pro­duc­ten, je tuin en na­tuur­lijk ook je por­te­mon­nee!

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving