Inleiding

Beton is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven: de straat waar je elke dag op rijdt, de palen die zorgen voor de verlichting, de basis van je huis, in de gevel van moderne gebouwen, en zo veel meer! Deze magische steensoort bestaat uit cement, water, zand en grind en is dus bijzonder hard, duurzaam en gemakkelijk te leggen. We zijn dus niet verbaasd dat beton ook meer en meer in de tuin terecht komt: in tuinschermen, voor bijgebouwen, palen voor weideomheiningen en ook bij de constructie van een terras of oprit. Maar wist je dat beton eigenlijk een herbruikbare grondstof is? 

Wat zijn de voordelen van beton in de tuin?

Beton heeft verschillende voordelen voor allerlei projecten in de tuin. Het is een duurzaam en harde steen die zeker jarenlang meegaat; heel goed voor het milieu dus. Plaats je bijvoorbeeld een betonplaat onderaan een tuinafsluiting, dan kan je hond niet onder de tuinafsluiting graven om te ontsnappen. Ongedierte zoals mollen heb zo ook een extra hindernis, waardoor ze niet snel de tuin kunnen binnendringen.

Naast de lage betonplaten, hebben we natuurlijk ook de hoge betonschuttingen. Deze vangen omgevingslawaai goed op en zorgen dus eigenlijk voor rust in de tuin. En bovendien zijn ze volledig zichtdicht voor echt 100% privacy, het hele jaar door. Deze zware tuinschermen zijn uit pure beton gemaakt, maar hier komen geen schadelijke stoffen aan te pas. Kortom: er zijn alleen maar voordelen voor het milieu!

Wat gebeurt er met beton na zijn leven in de tuin?

Het grootste voordeel is dat beton helemaal recyclebaar is. Hierdoor kunnen we de gebruikte grondstoffen (water, grind en zand) hergebruiken en wordt er minder druk gelegd op de fabrieken om steeds nieuw beton te produceren. Zo redden we ook kilo’s beton van de vuilnisbelt. 

Wanneer het beton toekomt in het recyclagecentrum, wordt het eerst zorgvuldig gescreend en gesorteerd. Dit is om te zorgen dat er geen plastic, hout of ijzer meer aanwezig is. Het pure beton wordt vervolgens vermalen tot steenpuin. Deze hoop wordt gescheiden in verschillende groepen, naargelang de grootte van het puin. Dit is belangrijk om alles vervolgens nogmaals nog fijner te kunnen vermalen.

Ten slotte controleren de arbeiders al het steenpuin op kwaliteit, vooraleer het klaar is voor zijn volgende leven.

Hoe wordt gerecycled steenpuin dan gebruikt?

Meer dan 95% van het verkregen steenpuin kan op verschillende manieren in een project worden verwerkt als secundaire grondstof. Het pure steenpuin zie je zo vaak als eerste fundering bij straten, opritten en zelfs betegelde terrassen. We leggen een laagje op de ruwe aarde en arbeiders trillen ze egaal met een trilplaat. Deze stevige en waterdoorlatende laag houdt schokken perfect tegen en laat zelfs regenwater druppelsgewijs door. 

Het steenpuin kunnen we ook gebruiken om (beton)palen van tuinafsluitingen mee vast te zetten. Voor de stevigheid van je tuinafsluiting raden we vaak aan om de palen onderaan te verankeren met behulp van cement. Maar het stabilisé kan je ook vervangen door het steenbeton om hetzelfde resultaat te krijgen.

Nog een laatste idee: we mengen het steenpuin met nieuw cement om projecten te construeren die veel beton nodig hebben. Denk dan maar aan gebouwen, bruggen en lange straten. Door de twee te mengen moet je de helft minder nieuw beton gebruiken en maak je een sterker mengsel.

Wint iedereen wel als je gerecycled beton gebruikt?

Ja, iedereen heeft er baat bij als je gerecycleerd beton gebruikt. De planeet wint, aangezien we grondstoffen kunnen hergebruiken en dus een belangrijke invloed hebben op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Daarnaast is ook het hele proces goedkoper voor de producent. Er is minder energie nodig om al het beton te produceren dat nodig is voor een project en het gerecycleerd beton is bovendien goedkoper. En dat zal de klant uiteindelijk ook in zijn portemonnee voelen.

Conclusie

In tegenstelling tot wat veel klussers misschien denken, is beton dus zeker een ecologisch verantwoord materiaal om een tuin mee aan te kleden. Zo kunnen we gemalen beton gaan hergebruiken in straten, een oprit of misschien wel onder jouw betegelde terras! Of gebruik ze zelf om palen van een tuinafsluiting te verankeren. Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben wanneer je beton koopt voor in je tuin, want hoewel het niet biologisch afbreekbaar is, kunnen we het wel altijd hergebruiken. Iedereen wint: de planeet, de producten, je tuin en natuurlijk ook je portemonnee!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving