Een bijgebouw of tuinhuis bouwen: 4 verschillende methoden

Inleiding

De constructie van eigen bijgebouw (zoals een carport, een poolhouse, een tuinhuis of een overkapping) lijkt op het eerste zicht erg moeilijk. Waar begin je en welke materialen heb je nodig? Gelukkig zijn er honderden manieren waarop je jouw project kan realiseren. Vele wegen leiden naar Rome, maar wij geloven vooral in vier specifieke technieken om jouw tuinhuis tot een goed einde te brengen: de doe-het-zelf methode, de bouwpakket methode, de houtstapelbouw methode en de paneel methode. Wanneer gebruik je welke methode en welke is het meest geschikt voor jouw project? Hier leggen we elke manier even kort uit, zodat je snel en gemakkelijk jouw perfecte bouwmethode kan vinden.

De doe-het-zelf methode:
  • Koop alle balken en kepers zelf apart.
  • Van alle opties het meest goedkoop.
  • Enkel voor ervaren klussers.
  • Je moet alles zelf op maat zagen en frezen.
Bekijk alle constructiematerialen
De bouwpakketten:
  • Bijna alle benodigdheden op één plek.
  • Alles is al op maat gezaagd en gefreesd.
  • Inclusief stappenplan voor de montage.
  • Iets hoger prijskaartje.
Bekijk alle bouwpakketten
Houtstapelbouw:
  • Echt alle nodige materialen op één plek.
  • Massieve balken die op elkaar worden gestapeld.
  • Verschillende versies: blokhut, prima en pro.
  • Minder creatieve vrijheid.
Bekijk alle houtstapelbouwsystemen
Een bijgebouw uit panelen:
  • Ook bekend als de pre-fab methode.
  • Kant-en-klare panelen die je enkel maar moet bevestigen.
  • Je spaart veel tijd uit.
  • Perfect voor beginnende klussers of kleine tuinen.
Bekijk alle pre-fab bijgebouwen

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. De doe-het-zelf methode is het goedkoopste, maar vergt expertise.
  2. Heb je een klein budget en geen ervaring? Dan is paneelbouw het beste.
  3. Een houtstapelbouw bevat verschillende balken die we mooi op elkaar stapelen.
  4. Bij de bouwpakketten krijg je alle nodige materialen, perfect op maat.
  5. Alle soorten bijgebouwen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar!

Doe-het-zelf

De meest voor de hand liggende methode is om alle balken en kepers apart aan te kopen, bij ons ook wel bekend als de doe-het-zelf methode. Het grote voordeel is hier dat dit de meest goedkope manier is, maar je moet dan wel zelf alle materialen op maat zagen en eventueel frezen. Dit vergt toch wel wat ervaring en je hebt vaak specifiek gereedschap nodig. Het is ook een extra uitdaging, omdat je geen standaard bouwplannetje of handleiding hebt en de structuur zelf zal moeten uitvissen en plannen. Wij raden aan om jouw ideale bijgebouw even uit te tekenen, zodat je goed weet welke materialen je nodig hebt.

Kortom, deze methode is vooral geschikt voor de ervaren klussers die al meerdere realisaties hebben voltooid en dus goed overwegkunnen met de planning en uitvoering van dit soort projecten. Maar dit is wel onze favoriete methode, want aan het einde van de rit kan je met trots zeggen dat je alles echt zelf hebt gemaakt.

Heb je dus een beperkt budget, maar wel al wat kluservaring, dan is de doe-het-zelf methode helemaal iets voor jou!

Het bouwpakket

Een bouwpakket is exact wat het lijkt: een compleet pakket met alle nodige materialen om jouw project te voltooien. Net zoals bij de doe-het-zelfmethode krijg je alle nodige balken en kepers, maar ze zijn wel volledig op maat gezaagd en voorzien van de juiste infrezingen. Gelukkig krijg je ook een plannetje en een technische tekening, zodat je exact weet hoe het hele gebouw in elkaar steekt.

Binnen de bouwpakketten hebben we twee soorten: de CLS-pakketten en de eiken of lariks gebintes. De CLS-pakketten zijn gemaakt uit vurenhout of geïmpregneerd grenen en zijn iets budgetvriendelijker. Dit materiaal heeft als extra voordeel dat het zeer licht is en dus gemakkelijk te plaatsen is. Klussers kiezen deze pakketten dan ook voor de moderne uitstraling, want je krijgt een clean, strak bijgebouw met een plat dak. Daartegenover staan de pakketten uit eik en lariks. Hier streven we meer naar een landelijke stijl, met vierkante, stevige balken van 18 op 18 centimeter en een zadeldak. Dankzij de massieve balken uit eik, zijn deze bijgebouwen wel iets duurder.

En wat is nu het verschil met de doe-het-zelf methode? Ten eerste is de bouwpakket methode iets duurder, maar je moet ten minste niet alle kepers zelf uitzoeken en verzagen. Dat werk is al gedaan voor jou. Zo bespaar je vooral veel tijd en moeite. Wat jij nog moet voorzien, zijn de dak- en gevelbekleding, ramen, deuren en eventueel isolatie. Dit kies je allemaal zelf, waardoor je ook zelf bepaalt hoe goedkoop of duur je je project nog maakt.

Is jouw budget ietsje hoger en heb je minder veel ervaring met grote projecten? Dan is de bouwpakket methode het beste voor jou!

Houtstapelbouw

De houtstapelbouw methode is net zoals een bouwpakket, maar dan ietsje anders. Hier krijg je wél alle nodige materialen voor het bijgebouw in een pakket, inclusief wanden, bekleding, ramen en deuren. Ook alle balken en kepers zijn perfect op maat gezaagd en gefreesd, met een overzichtelijk bouwplannetje om het project tot een goed einde te brengen. Wat dit soort bouwmethode pas echt kenmerkt, zijn de verschillende, massief houten balken die we horizontaal op elkaar stapelen om de wanden van het bijgebouw te vormen. Hierdoor krijg je een muur van opgestapelde balken, wat zeker stevig genoeg is om de hele structuur te dragen. De balken zijn standaard 28 millimeter dik, maar je kan soms zelfs kiezen voor balken van 44 millimeter.

Het grote voordeel hier is dat deze methode zeer toegankelijk is voor beginnende doe-het-zelvers. De hele opbouw gaat zeer vlot, waardoor je al heel snel kunt genieten van een afgewerkt bijgebouw. Er is wel een nadeel aan dit soort bouw, want er is minder creatieve vrijheid. De balken moeten aan een bepaalde afmeting voldoen om de grote overspanning te kunnen verdragen.

Dus heb je een kleiner budget en heb je weinig ervaring met doe-het-zelven? Dan is de houtstapelbouw methode prijs-kwaliteit de beste manier voor jou!

Een bijgebouw uit panelen

De laatste methode is de paneelbouw methode, ook wel bekend als het prefab-systeem. Prefab staat voor ‘prefabricage’. Typisch aan dit soort bouwsysteem is dat alle wanden al kant-en-klaar gebouwd zijn, waardoor je ze alleen nog moet bevestigen aan de verticale staanders.

Dit soort bouwpakket heeft wel als grote voordeel dat het hele proces veel sneller zal gaan. Alle wanden zijn al op voorhand geconstrueerd in het atelier, waardoor je veel tijd en werk kunt besparen. Bovendien is deze methode wel ideaal voor beginnende doe-het-zelvers, omdat je zodus ook minder behendigheid nodig hebt om bijvoorbeeld gevelbekleding vast te timmeren.

Het nadeel is wel dat dit soort pakketten is dat ze net dat tikkeltje duurder zijn dan de andere bouwmogelijkheden. Dat is ook logisch, aangezien we meer tijd nodig hebben om de panelen voor te bereiden in het atelier. Meestal wordt er hier ook gekozen voor materiaal met een hoger kwaliteitsniveau, waardoor het prijskaartje ook net ietsje hoger zal zijn.

Heb je dus een hoger budget en heel weinig ervaring, dan is de paneelbouw methode zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Conclusie

Laten we de vier bouwsystemen nog even kort samenvatten. Jouw keuze van methode zal vooral afhangen van je budget en je klus-ervaring.

Hier vind je in het kort welk bouwsysteem je gebruikt in welke situatie:
Een klein budget en veel ervaring: doe-het-zelf
Een hoger budget en iets meer ervaring: bouwpakket
Een klein budget en een beetje ervaring: houtstapelbouw
Een hoog budget en weinig ervaring: paneelbouw

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving