Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Welk bijgebouw je ook plaatst in je tuin, of het nu een poolhouse, een tuinhuis of een overkapping is, een dak boven je hoofd kan altijd goed van pas komen. Welke types bestaan er dan? En welke kies je het best als je een landelijk en toch tijdloze look wilt? Niet alleen de uitstraling speelt een belangrijke rol, maar er zijn ook verschillende voor- en nadelen van elk type. In dit blogbericht ontdekken we het verschil tussen een plat dak, een puntdak, een zadeldak en een schilddak, en de voor- en nadelen van elk type.
Je hebt natuurlijk altijd de optie om het dak van jouw bijgebouw niet te bekleden. Laat je het volledig open? Of laat je de bovenkant dichtgroeien met klimplanten? Dat is allemaal mogelijk.
Het spreekt echter voor zich dat een dak veel voordelen heeft, vooral wanneer er plots een stevige regenbui komt. Met een dak boven het hoofd blijven je tuimeubelen droog. De binnenkant van je bijgebouw wordt ook beschermd tegen vocht, wat een enorm positieve invloed heeft op de duurzaamheid van je project. Of wanneer de felle zomerzon schijnt, kan je wat afkoeling zoeken in de schaduw. Er zijn ook zo veel types van daken en dakbekleding die je kan kiezen, dat je zeker wel een dak vindt die perfect past bij je bijgebouw en de rest van je woning.
Zoals de naam het zelf al zegt, zijn platte daken echt volledig plat. De bovenkant wordt meestal op verschillende manieren waterdicht afgewerkt, zoals met EPDM (een synthetisch rubber dat een bijzonder hoge duurzaamheid heeft) of met Bitumen (een stof op basis van polymeren of styreen met een minder goede duurzaamheid). Dit type dak is niet volledig hetzelfde als een lessenaars dak: een plat dak is meestal volledig horizontaal of heeft een lichte helling, terwijl een lessenaars dak duidelijk schuin staat.
Met een plat dak krijg je een erg strakke en stijlvolle uitstraling. Je ziet ze dan ook vaak bij een modern en strak bijgebouw of in combinatie met een moderne tuinomgeving.
Er zijn verschillende voordelen aan een plat dak. Zo zijn ze bijvoorbeeld vaak goedkoper dan de andere types, omdat ze minder materiaal en minder werk vereisen. Ze zijn ook gemakkelijker in constructie. Bovendien kan je deze daken ook voorzien van een groen dak. Die zijn bijzonder ecologisch en bevorderen de biodiversiteit in je tuin. Het is een waar paradijs voor bijen en vlinders. Het is ook verkoelend voor tijdens de hete zomerdagen. Om een groen dak aan te leggen, zorg je wel best voor een basis uit EPDM, want dat materiaal is bestand tegen wortelgroei en zal dus voorkomen dat de wortels van de planten door het dak groeien.
Maar een plat dak heeft ook enkele nadelen. Zo is afwatering van hemelwater moeilijker. Zo is er meer risico dat het regenwater blijft staan en schade veroorzaakt aan het dak. Zorg dus dat het dak nog een beetje helt en dat het regenwater kan wegstromen via een regenpijp.
Ook om die reden zijn platte daken iets minder duurzaam en worden ze best om de dertig jaar gerenoveerd om de duurzaamheid van het volledige bijgebouw te bevorderen.
Een puntdak is al heel wat populairder in Vlaanderen. Dit type kent ook verschillende andere namen, zoals een tentdak, een paviljoendak of een piramidedak. Dit type wordt gekenmerkt door vier of meer driehoekige dakschilden die in een punt samenkomen, een beetje zoals een piramide.
Een puntdak heeft verschillende voordelen die een plat dak niet heeft. Zo is dit dak meer aerodynamisch, wat betekent dat ze goed bestand zijn tegen hevige rukwinden. Dit is omdat elk dakschild een kleiner aanvalsoppervlak heeft en moet dus minder wind opvangen.
Hoewel een plat dak slechte afwatering heeft, is een puntdak juist ideaal voor de afwatering van regen en sneeuw. Dankzij het hellend oppervlak, glijdt de regen en de sneeuw naar beneden naar een dakgoot en via de regenpijp naar de grond. Dit heeft een positieve invloed op de duurzaamheid van je dak en van je volledige bijgebouw.
Toch zijn er een aantal minpunten aan een puntdak. Zo verlies je wel de ruimte direct onder het dak. Deze ruimte is vaak te krap om nog te gebruiken voor functionele doeleinden. Bovendien zijn deze daken duurder, omdat ze meer materiaal en meer werk vergen om te construeren.
Dit dak klinkt misschien iets minder voor de hand liggend. Een zadeldak is een soort gepunt dak waarbij twee hellende dakschilden tegen elkaar worden geplaatst aan de nok. Dit is een groot verschil met een puntdak die vier of meer schilden heeft, en niet twee. Een zadeldak heeft een uitgesproken klassieke en landelijke uitstraling aan je project, wat een beetje doet denken aan een schuur.
Dit soort dak heeft ook verschillende voordelen. Net zoals het puntdak heeft een zadeldak ook een goede afwatering van regenwater of sneeuw. Toch is een zadeldak gemakkelijker om zonnepanelen te plaatsen. Er is namelijk meer plaats op de schilden van het dak om de panelen te plaatsen en van meer zonne-energie te genieten. Ook juist onder het dak is er meer plaats die je kan gebruiken als opslagplaats voor verschillende materialen en bezittingen.
Plaats je een carport met een dak? Dan is het zelfs nog beter om een zadeldak te plaatsen dan een gepunt of een plat dak. Dankzij de extra ruimte juist onder de schilden kan je grotere voertuigen zoals een caravan vlotjes plaatsen.
Ook wat betreft constructie heeft een zadeldak vele voordelen. Zo zijn ze goedkoper om te construeren en hebben ze minder materiaal nodig. Ook bij de afwerking kan je voor verschillende mogelijkheden kiezen: wens je dakpannen, dakpanelen, riet of golfplaten? Het is allemaal mogelijk voor jouw project!
Hoewel er vele voordelen zijn aan een zadeldak, zijn er ook een aantal nadelen. Ze zijn dan wel goedkoper dan puntdaken en schilddaken, zijn ze toch duurder dan een plat dak. Daarnaast verlies je ook een stuk van het uitzicht. Een zadeldak is vaak hoger en neemt meer plaats in beslag, waardoor je dus moeilijker over het dak kan kijken.
Ten slotte hebben we een schilddak. Dit daktype heeft twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw. Het is dus net zoals een zadeldak, maar dan met twee extra driehoekige schilden aan weerszijden van het dak.
Een schilddak heeft ook een aantal voordelen. Enerzijds kan je genieten van het merendeel van dezelfde voordelen als een puntdak of een zadeldak, maar een schilddak heeft een extra landelijke en klassieke uitstraling. Het staat ook bekend als het daktype dat stabieler staat en zo ook goed bestand is tegen krachtige windstoten.
Er is wel een groot nadeel aan dit soort dak: ze zijn het duurste model van allemaal. Zo heb je hiervoor het meeste materiaal en het meeste werk nodig. Het resultaat mag er echter zeker zijn!
Welk dak je kiest, hangt uiteindelijk vooral af van drie factoren. Enerzijds moet je rekening houden met jouw gewenste uitstraling. Zo is een plat dak een modernere optie, maar krijg je met een schilddak een echt landelijke uitstraling die lijkt op een schuur. Alles hangt uiteindelijk ook af van de soort dakbekleding die je kiest. Een zadeldak met een bekleding met grijze betonnen dakpannen kan nog steeds heel modern ogen.
Ten tweede weeg je best elk daktype ook af met de voor- en nadelen. Misschien is een schilddak net ietsje interessanter voor jouw project? Of wil je zeker voor een groen dak gaan op een plat dak? Dan hou je dus best ook rekening met de verschillende voor- en nadelen van elke optie.
Ten slotte hangt je keuze ook af van je budget. Hoe meer hout en materiaal je nodig hebt om het dak af te werken, hoe duurder het uiteindelijke kostenplaatje zal zijn. Een plat dak vergt bijvoorbeeld minder materiaal en werk, waardoor je meer kan besparen.
Ziezo, nu heb je alle nodige kennis om jouw ideale dak te kiezen. Er zijn natuurlijk nog andere daktypes, zoals een lessenaarsdak, een wolfskap dak of een kapschuur dak. Wij hebben echter nu de meest gebruikelijke dakconstructies besproken en vanuit deze opties kan je nog zo veel kanten op! Of je nu kiest voor een plat dak, een puntdak, een zadeldak of een schilddak, jouw bijgebouw zal een prachtige uitstraling krijgen dankzij een dak boven het hoofd!
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO