Cortenstaal

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaal dat vaak decoratief wordt gebruikt in en rond de tuin. Het is bijzonder sterk en voelt heel stevig aan, met een treksterkte van 355 N/mm². Aan het oppervlak zie je de roestige, roodbruine kleur, met soms lichte en donkere plekken. De kleur en mate van corrosie is sterk afhankelijk van metaal tot metaal en van het klimaat rond het materiaal. De textuur is vaak licht korrelig.

De roodbruine laag (ook bekend als de ‘oxidehuid’) is echt roest en heeft eigenlijk twee verschillende functies. Enerzijds bieden ze een rustieke, ruwe uitstraling waar veel klussers en designers fan van zijn. Anderzijds biedt dit laagje ook (gek genoeg) bescherming tegen verdere corrosie en vertraagt dit het roestproces. De laag wordt ook iets dikker naarmate het metaal ouder wordt, waardoor ook de bescherming toeneemt.

Als je cortenstaal initieel koopt, dan ziet die er als nieuw en blinkend uit. Van zodra het metaal in contact komt met weer en wind, dan zal het stilletjes aan zijn eigen patine vormen. Gemiddeld bereikt cortenstaal na ongeveer een jaar zijn finale uitstraling. De kleur en uitstraling hangen wel sterk af van temperatuur, vochtigheid en de precieze positie van het metaal (horizontaal of verticaal).

De levensduur van cortenstaal hangt af van de toepassing, maar dankzij het groeiende roestlaagje kan dit materiaal wel 120 jaar meegaan

De oorsprong van cortenstaal

Cortenstaal is een metaallegering (een mengsel van metaal met andere toegevoegde elementen) van ijzer, aangevuld met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Het is de koper, chroom en nikkel die zorgen voor het roesteffect, terwijl de sulfaten en fosfaten de bescherming bieden tegen volledige corrosie.

Het oxidehuid beschermt de onderste ijzeren laag tegen zuurstof, met een vertraging van de vorming van corrosie tot gevolg. Stel dat de oxidehuid beschadigt raakt door zand, stof, hagel of zure regen, dan zal er zich wel een nieuwe huid ontwikkelen, maar dan verdunt wel het onderliggende ijzer.

Cortenstaal kan minder goed tegen vochtige bladeren of vegetatie. Als er dus een nat blad op het cortenstaal terecht komt, dan blijft die plek langer vochtig, wat de corrosie wel versnelt.

De naam ‘cortenstaal’ is eigenlijk een samentrekking van verschillende termen. ‘Cor’ staat voor ‘Corrosion resistent’ (roestbestendig), en ‘ten’ staat voor ‘tensile strength’ (treksterkte). 

Technische eigenschappen van cortenstaal

  • Treksterkte van 355 N/mm².
  • Roest afhankelijk van omgeving.
  • Kan wel 120 jaar meegaan.
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving