Itauba

Wat is itauaba?

Itauba is een Zuid-Amerikaanse tropische hardhoutsoort met een hoge duurzaamheid, fysieke sterkte en stabiliteit. De kleur van het hout varieert van geelbruin tot donkerbruin, met soms subtiele tinten rood, oranje of groen. Deze kleurvariatie is een van de kenmerkende esthetische eigenschappen van itauba en draagt bij aan de natuurlijke schoonheid van het hout. In België wordt enkel topkwaliteit FAS (First and Second) geïmporteerd: zo goed als vrij van spint, hart en andere gebreken.

Leuk om weten is dat de naam ‘itauba’ komt van het inheemse Tupi-Guarani-woord "ita'wa" wat "hard steenachtig hout" betekent. Deze naam verwijst naar de duurzaamheid en stevigheid van het hout. De volumieke massa bedraagt 850 kilogram per kubieke meter. Itauba heeft ook een hoge dichtheid en is zeer goede natuurlijke weerstand, waardoor het bestand is tegen de grillen van het weer en lang meegaat, zelfs onder extreme omstandigheden. De hardheid van het hout bedraagt 5.800 N op de schaal van Janka.

Itauba heeft bovendien een relatief lage zwel- en krimpcoëfficiënt in vergelijking met sommige andere houtsoorten. Dit betekent dat het hout minder gevoelig is voor veranderingen in vochtigheid, waardoor het zijn vorm en structuur beter behoudt. Hoewel itauba enige mate van zwelling en krimping kan vertonen, is het over het algemeen zeer stabiel en consistent, waardoor het geschikt is voor allerhande buitentoepassingen, zoals gevelbekleding.

Voorboren is bij dit hout noodzakelijk. Gebruik ook steeds inox schroeven om corrosie en roestvlekken te voorkomen.

De itauba boom

Itauba hout is afkomstig van de Mezilaurus itauba en groeit vooral in Zuid-Amerika: Brazilië, Frans Guyana en Suriname. In Suriname wordt het hout zelfs kaneelhout genoemd, gelinkt aan zijn vergelijkbare kleur. Deze boom behoort tot de familie Lauraceae en is inheems in de Amazone-regio van Brazilië. Het hout wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen, waarbij zorg wordt gedragen voor het behoud van het ecologische evenwicht.

Een itauba boom kan een hoogte bereiken van 20 tot 40 meter. Over het algemeen hebben de bomen een rechte stam, zonder veel vertakkingen in lagere delen. Deze stam kan soms diameters bereiken van wel 2 meter!

Itauba is een tropische hardhoutsoort en heeft daardoor ook het EUTR-keurmerk. Hiermee draag je een boompje bij aan duurzaam bosbeheer en zorgen we dat er een constante hoeveelheid itauba bomen overblijven.

Technische eigenschappen van itauba

  • Duurzaamheid: klasse 1.
  • Levensduur van 25 jaar en meer.
  • Hardheid: 5.800 N op de schaal van Janka.
  • Volumieke massa: 850 kg/ m³.
  • EUTR-keurmerk en FAS geïmporteerd.

Vergelijkbare houtsoorten

Afromosia
Afromosia

Afromosia (ook wel bekend onder de naam ‘afrormosia’ of ‘Afrikaanse Teak’) is zeer duurzaam Afrikaans hout met een prachtige goudbruine kleur. Deze warme houtskleur in combinatie met zijn bijzonder mooie textuur, maakt hem dan ook bijzonder populair voor alle binnen- en buitengebruik: ramen, deuren, gevelbekleding, lambrisering, wanden, plafonds, meubelen, binnendeuren, lijsten, fineer, terrasplanken, tuinschermen, en zo veel meer.

De prachtige goudbruine kleur valt vooral op vlak nadat je het hout hebt verzaagd, die eerst iets donkerder zal worden in contact met licht, om nadien mooi egaal te vergrijzen. Het hout vertoont een mooie typerende houttekening die gekenmerkt wordt door strepen en vlammen.

Massaranduba
Massaranduba

Massaranduba is een tropische hardhoutsoort met een donkerbruine, fondantachtige kleur, die tot de hoogste duurzaamheidsklasse 1 behoort en daardoor erg geschikt is voor verschillende buitentoepassingen. Het hout heeft een hoge dichtheid, vergelijkbaar met dat van bekendere tropische hardhoutsoorten als teak en ipe. Deze eigenschappen maken massaranduba zeer geschikt voor projecten waarbij het hout bestand moet zijn tegen intensief gebruik en weersinvloeden, zoals terrasplanken, gevelbekleding en buitentrappen.

Bankirai
Bankirai

Bankirai is een bekende tropische hardhoutsoort die wordt gebruikt voor verschillende toepassingen in de tuin. Je herkent deze houtsoort vooral aan de warme, donkergele tot lichtbruine kleur zonder knopen en een verfijnde houttekening. Dit materiaal was al in de jaren 80 populair in verschillende Vlaamse en Nederlandse tuinen.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving