Ban­ki­rai

Wat is ban­ki­rai hout?

Ban­ki­rai is een be­ken­de tro­pi­sche hard­hout­soort die wordt ge­bruikt voor ver­schil­len­de toe­pas­sin­gen in de tuin. Je her­kent deze hout­soort voor­al aan de warme, don­ker­ge­le tot licht­brui­ne kleur zon­der kno­pen en een ver­fijn­de hout­te­ke­ning. Dit ma­te­ri­aal was al in de jaren 80 po­pu­lair in ver­schil­len­de Vlaam­se en Ne­der­land­se tui­nen.

Over het al­ge­meen maken we een on­der­scheid tus­sen twee ban­ki­rai hout­soor­ten: Yel­low balau, en Red balau. Omdat Yel­low balau de meest kwa­li­ta­tie­ve soort is, vind je in ons as­sor­ti­ment enkel plan­ken van de Yel­low balau.

Ban­ki­rai wordt heel vaak ge­ko­zen om de warme, uit­no­di­gen­de kleur. Het ruwe hout heeft een don­ker­ge­le tot licht­brui­ne hout­tint zon­der kno­pen, ty­pisch aan een tro­pi­sche hard­hout­soort. Klei­ne punt­jes in het hout, zo­ge­naam­de pin­ho­les, zijn ook een ty­pisch ken­merk van ban­ki­rai. Na ver­loop van tijd zal ook deze hout­soort mooi gaan ver­grij­zen, maar de hout­te­ke­ning blijft een zicht­baar ken­merk. Be­han­del het hout af en toe met een voe­den­de olie en je zult lan­ger kun­nen ge­nie­ten van die prach­ti­ge kleur.

Ban­ki­rai hout heeft van na­tu­re een duur­zaam­heids­klas­se 2, waar­door je meer dan 20 jaar kunt ge­nie­ten van jouw pro­ject. Dank­zij de tro­pi­sche her­komst is het hout in hoge mate be­stand tegen schim­mels en in­sec­ten. Ook de vorm­vast­heid is bij ban­ki­rai bij­zon­der goed, waar­door ze min­der zul­len krim­pen of zwel­len bij een ver­schil in weers­om­stan­dig­he­den. De vo­lu­mie­ke massa van ban­ki­rai be­draagt 950 ki­lo­gram per ku­bie­ke meter. De hard­heid vol­gens Janka be­draagt 7300 N, waar­door ban­ki­rai be­hoort tot een van de meest harde hout­soor­ten die we aan­bie­den.

Net zoals alle tro­pi­sche hard­hout­soor­ten, kan ook ban­ki­rai snel krom­trek­ken door de hard­heid en is de sta­bi­li­teit dus iets lager. Een ste­vi­ge be­ves­ti­ging kan de mees­te wer­king ech­ter te­gen­hou­den. Wij raden dus zeker aan om jouw plan­ken zo snel mo­ge­lijk te ver­wer­ken in je pro­ject nadat het ma­te­ri­aal is ge­le­verd. Deze krom­ming heeft geen in­vloed op de duur­zaam­heid en zelfs een krom­me plank of paal kan je nog per­fect ge­brui­ken in jouw pro­ject.

Ban­ki­rai staat ook wel be­kend als een hout­soort die kan bloe­den. Dat be­te­kent dat jouw plan­ken na de plaat­sing nog een soort vocht kun­nen af­ge­ven na een he­vi­ge re­gen­bui. Geen zor­gen, want dit sap is erg een­vou­dig weg te poet­sen wan­neer het op je ter­ras te­recht komt, is niet gif­tig en het bloe­den zal ook op korte ter­mijn op­hou­den.

De ban­ki­rai boom

Onze ban­ki­rai plan­ken komen oor­spron­ke­lijk van de Yel­low balau (Sho­rea atri­ver­no­sa). Deze bomen groei­en voor­al in Zuid­oost-Azië, meer be­paald in de re­gen­wou­den van Ma­lei­sië en soms In­do­ne­sië. Het is met an­de­re woor­den een tro­pi­sche hard­hout­soort, die enkel in tro­pi­sche tem­pe­ra­tu­ren groeit.

De Yel­low balau zelf kan wel 35 tot 40 meter hoog wor­den, met een stam van wel 60 tot 80 cen­ti­me­ter in dia­me­ter. Deze bomen heb­ben geen af­tak­kin­gen en groei­en recht om­hoog.

Al het ban­ki­rai hout uit ons as­sor­ti­ment heeft bo­ven­dien het EUTR-keur­merk. Dat wil zeg­gen dat we het hout kun­nen im­por­te­ren vol­le­dig vol­gens de Eu­ro­pe­se wet­ge­ving. Zo wer­ken we mee aan een duur­za­me bos­bouw en zor­gen we dat bomen niet il­le­gaal wor­den ge­kapt en ver­han­deld. 

Tech­ni­sche ei­gen­schap­pen van ban­ki­rai

  • Duur­zaam­heids­klas­se 2, dus een le­vens­duur van meer dan 20 jaar.
  • Erg harde hout­soort (Janka 7300 N).
  • Grote sta­bi­li­teit.
  • Vo­lu­mie­ke massa van 950 ki­lo­gram per ku­bie­ke meter.
  • Erg be­stand tegen schim­mel en in­sec­ten.

Ver­ge­lijk­ba­re hout­soor­ten

Massaranduba
Mas­sa­ran­du­ba

Mas­sa­ran­du­ba is een tro­pi­sche hard­hout­soort met een don­ker­brui­ne, fon­dant­ach­ti­ge kleur, die tot de hoog­ste duur­zaam­heids­klas­se 1 be­hoort en daar­door erg ge­schikt is voor ver­schil­len­de bui­ten­toe­pas­sin­gen. Het hout heeft een hoge dicht­heid, ver­ge­lijk­baar met dat van be­ken­de­re tro­pi­sche hard­hout­soor­ten als teak en ipe. Deze ei­gen­schap­pen maken mas­sa­ran­du­ba zeer ge­schikt voor pro­jec­ten waar­bij het hout be­stand moet zijn tegen in­ten­sief ge­bruik en weers­in­vloe­den, zoals terras­planken, ge­vel­be­kle­ding en bui­ten­trap­pen.

Merbau
Mer­bau

Mer­bau is zeer duur­zaam tro­pisch hard­hout, af­kom­stig uit Zuid­oost-Azië. Het hout is ge­ken­merkt door zijn ho­mo­ge­ne en vaste struc­tuur, met kleu­ren die variëren over geel-, oran­je-, rood- of grijs­bruin kern­hout, met veel va­ri­a­tie en een mooie glans. Net zoals an­de­re hard­hout­soor­ten kent mer­bau een egale, mooie ver­grij­zing.

Tali
Tali

Tali is een tro­pi­sche hard­hout­soort met goud­brui­ne kleur, die door zijn duur­zaam­heid, sta­bi­li­teit en vorm­vast­heid zeer ge­schikt is voor al­ler­han­de bui­ten­toe­pas­sin­gen. Het be­hoort tot duur­zaam­heids­klas­se 1, wat be­te­kent dat het zeer re­sis­tent is tegen rot en aan­tas­ting door in­sec­ten. Zo kan je ge­nie­ten van een le­vens­duur van meer dan 25 jaar.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving