Inleiding

Hou je van de Spaanse zon, lekker Italiaans eten of dans je graag een Griekse sirtaki? Dan ben je wellicht ook een liefhebber van het mediterraanse klimaat. Wil je ook zo’n stukje zuiders gevoel beleven bij jou thuis? Dan kan je jouw tuin helemaal volgens de regeltjes van de kunst inrichten. Hieronder vind je alvast wat inspiratie.

Dynamiek is the key

De mediterrane stijl staat haaks op een Scandinavische stijl. Strakke vormen, minimalisme en netheid worden overboord gegooid. Een zuiderse tuin wordt gekenmerkt door natuurlijke elementen, ronde lijnen en frivoliteit. De indeling van de tuin kan vrij worden ingevuld. Een waterpas is meer dan overbodig. “Ga op je gevoel af”, is de leuze als je jouw zuiders temperament wenst te vertalen naar jouw tuin.

Warme tinten zijn een must

Denk je aan de landen rondom de Middellandse Zee, dan denk je aan zon, zee, strand. In België zijn we helaas niet even goed voorzien van deze drie pijlers. Bepaalde kleuren linken we wel onmiddellijk met een mediterrane sfeer. Rood, geel en oranje zijn warme tinten. Onbewust link je deze onmiddellijk aan een zonnige zomerdag. Padouk is bijvoorbeeld een koraalrode houtsoort die perfect in te passen valt in een mediterrane tuin. Het goudgele irokohout heeft een zandkleur en is zeker ook een goed alternatief. Deze houtsoorten kan je gebruiken als wandbekleding of terrasplank. Hoge wanden komen bovendien ook veelvuldig terug in een mediterrane tuin.

Decoratie is een eyecatcher

Om de sfeer in de tuin te versterken, kan je aan de slag gaan met decoratieve elementen. Terracotta potten, vazen en kruiken typeren de mediterrane sfeer. Leuke tafelkleedjes en kussentjes op zelfgemaakte tafels en loungesets zijn een extra troef. Strakke tuinmeubels probeer je best te vermijden. Je kan jouw creativiteit volledig de vrije loop laten door eigen tuinmeubilair te vervaardigen met ruwe, onbewerkte houtsoorten. Eik en steigerhout lenen zich hier perfect toe. Voor je het weet drink je zo een cocktail aan jouw zelfgemaakte bar.

Beplanting en bestrating in een mix

Een mediterrane tuin zonder planten, is als een café zonder bier. Heb je de plek om een boom te planten? Dan is een olijfboom 100% mediterraans. Leuke alternatieven zijn een vijgenboom of de kurkeik. Best hou je er rekening mee dat winterharde beplanting in onze contreien een enorm voordeel bieden. Denk maar aan lavendel, eucalyptus of citrus. In elke mediterrane tuin hangt er bovendien ook een geurtje en dat bedoelen we op een positieve manier. Kruiden en bloemen zoals jasmijn, hyacint en rozemarijn zijn op dat vlak een absolute meerwaarde. Wil je op het einde van de zomer ook echt het zuiden proeven? Plaats dan druivenranken op een leuke houten constructie uit eiken balken.

Al dat groen kan je bovendien gemakkelijk breken door een leuke typische bestrating te leggen. Grote terrastegels en zand- of warme kleuren hebben een positieve invloed op de het mediterraan gehalte van jouw tuin. Vermijd vooral koude kleuren. Wil je geen tegels? Dan kan je met grind zeker en vast ook een mooi accent toevoegen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving