Inleiding

De tuininrichting is steeds vaker het verlengde van de binnenhuisarchitectuur. Trends en stijlen die het in huis goed doen, zien we dus ook steeds vaker terug in de tuin. Het beste voorbeeld hiervan is uiteraard de Scandinavische woonstijl. Door het intreden en de bekendheid van de Zweedse meubelmaker, zijn de typische strakke lijnen en minimalistische designs in menig Vlaamse en Nederlandse huiskamers terug te vinden. Wil je weten hoe je deze lijn door kan trekken naar jouw tuin? Lees dan zeker verder!

Europese houtsoorten

Scandinavische tuinen worden getypeerd door vooral heel veel natuurlijke materialen. In het bijzonder houtproducten. Zo is een houten terras en gevelbekleding in elke Scandinavische tuin terug te vinden. Hiervoor worden voornamelijk Europese houtsoorten gebruikt. Denk hierbij vooral aan eik, Siberische lariks en thermowood (Noorse den). Voor een robuust terras komt eik het meest in aanmerking. Zeker bij landelijke Scandinavische woningen wordt geopteerd voor eikenhout. De planken worden licht opgeschuurd om splintervorming tegen te gaan en met een kleine voeg gemonteerd. Om een geschaafd en clean terras te plaatsen komen thermowood en Siberische lariks dan weer net meer in aanmerking. Sidings en Zweedse rabatplanken zijn op vlak van gevelbekleding de profielen bij uitstek. Deze planken zorgen voor een mooie overlap die het rurale karakter van de regio benadrukt.

Zwart, wit en pastel

Een Scandinavische woning en de tuin in het bijzonder hebben één grote doelstelling: rust brengen. Dit vertaalt zich in elke tuin ook in het kleurgebruik. Wit en zwart vormen de basis zowel in interieur als exterieur en worden aangevuld met lichte kleuren. De in de vorige paragraaf besproken gevelbekleding wordt vaak ook voorzien van een zwarte oliebehandeling. Dit is een voorbehandeling die ervoor zorgt dat de coating niet elk jaar dient herhaald te worden en tientallen jaren meegaat. In Scandinavië zijn er heel wat donkere dagen op een jaar die afgewisseld worden met zeer klare periodes. Dit contrast vertaalt zich traditioneel ook in de woonomgeving en wordt ook in de tuin erg benadrukt door een minimalistisch kleurenpallet.

Robuuste loungeset en relaxerende wellness

Het meubilair is in een Scandinavische tuin minimalistisch. Denk maar aan een gladgeschaafde eikenhouten tafel met zwarte of witte stoelen er om heen of een loungeset vervaardigd uit nieuw of verouderd steigerhout of ruw eikenhout. Vlij je hierop een berg sierkussen en een knusse schapenvacht dan scoor je enorm hoog naar Scandinavische normen. Luxueuze en robuuste elementen gaan hand in hand. Wie Scandinavië zegt, zegt namelijk ook wellness. Zo mag een sauna of hottub niet ontbreken in deze tuinstijl. Helaas zijn warmwaterbronnen niet over te brengen naar onze contreien. Toch doet een houten jacuzzi of heteluchtbad al wonderen om te relaxen op eigen bodem.

Variatie in terras en paden

Om de eentonigheid en het patroon te doorbreken, kiezen Scandinaviërs ervoor om voor speelsheid te zorgen als het aankomt op het gebruik van stenen. Zo wordt een stenen terras of tegelpad vaak aangelegd met contrasterende blauwstenen of graniet. Lichte en zeer donkere kleuren blijven uiteraard de norm. Een bestrating met wisselende materialen is bovendien enorm populair bij de Scandinavische volken. Een wisseling van grote en kleine klinkers, hardsteen en bijvoorbeeld grind vormt een welgekomen afwisseling in een Scandinavische tuin.

Frivole decoratie en warme verlichting

Om tot slot de echte Scandinavian finishing touch aan te brengen in jouw tuin hecht je best veel belang aan decoratieve elementen. Kussens, dekentjes, een buitenvloerkleed, al deze sieritems zijn meer dan welkom. Vuurkorven dragen ook immens bij aan de typische sfeer van een Scandinavische tuin waar minimalisme gekoppeld wordt aan warmte. Ook de juiste verwarmingsarmaturen en wandverlichting
spelen hierin een belangrijke rol. Downlighters zoals de typische Halmstad wandverlichting of een knappe pendelverlichting onder een overkapping zorgen voor een warme, familiale en gemoedelijke sfeer.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving