Handleiding | Een houten schommel met geschuurde robinia palen maken

Inleiding

Wat is het ideale geschenk voor elke jonge knaap? Een last minute cadeau nodig voor hun verjaardag of communiefeest? Op beide vragen is natuurlijk een eigen schommel in de tuin het goede antwoord! In deze handleiding toont onze eigen klusser Timo hoe gemakkelijk het is om je kleine spruit blij te maken met een eigen speelparadijs. Maar ook volwassenen kunnen genieten van zo’n prachtige schommel, vandaar dat we er een plaatsen in de beleeftuin in Eeklo!

Wij raden zeker spintvrij geschuurde robiniapalen en planken aan bij een speeltoestel. Dit materiaal is glad en vrij van splinters, waardoor kinderen en volwassenen zich geen pijn kunnen doen. Bovendien houden veel klussers van die prachtige natuurlijke uitstraling van de robiniaboom. Het lijkt wel een prachtig speelbos voor kleine elfjes of stoere ridders. De afmetingen van deze spintvrij geschuurde palen voor een schommel mag je zelf vrij kiezen, naargelang je gewenste afmetingen.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
 • 4 robinia spintvrije geschuurde palen van 4 meter (14-16 centimeter dik)
 • 1 robinia spintvrije geschuurde paal van 3 meter (14-16 centimeter dik)
 • 2 robinia spintvrije geschuurde palen van 3 meter (8-10 centimeter dik)
 • Doorschommelhaak
 • 10 draadeinden van type M22 (30 centimeter lang)
 • 20 moeren die passen op de draadeinden
 • Vlinderboor (iets groter dan de moeren van de draadeinden)
 • Slangenboor van minstens 30 centimeter lang
 • Afkortzaag voor metaal
 • Plankenspanners
 • Schuurmachine
 • Boormachine
 • Schroefmachine
 • Grondboor of spade
 • Moersleutels
 • Ladder om op hoogte te kunnen werken
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Positie van de schommel bepalen en putten graven

Stap 1: Positie van de schommel bepalen en putten graven

Bepaal waar de schommel zal komen. Hiervoor markeren we een rechthoek op de grond van 3 meter lang en 2 meter breed. Op alle vier hoeken van deze rechthoek graaf je een put van ongeveer een meter diep en zorg dat je een beetje schuin graaft, zodat de houten palen uiteindelijk schuin zullen staan.

Stap 2: Twee palen plaatsen en tijdelijk vastmaken

Stap 2: Twee palen plaatsen en tijdelijk vastmaken

Plaats de eerste paal in de gegraven put en zorg dat een tweede persoon die even op zijn plek kan houden. Plaats de tweede paal in de andere put die twee meter van de eerste paal is verwijderd. Zorg dat ook deze paal even op zijn plek blijft staan. Laat de twee palen kantelen zodat ze bovenaan kruisen op ongeveer 250 centimeter hoogte. Zet op dit kruispunt de palen tijdelijk aan elkaar vast met een plankenspanner.

Stap 3: De palen voorboren en bevestigen

Stap 3: De palen voorboren en bevestigen

Op de plaats waar de palen kruisen zullen we nu voorboren. Boor eerst met een vlinderboor een breed gat van ongeveer 2 centimeter diep. Daarna neem je de lange slangenboor die 1 of 2 millimeter kleiner is in diameter dan de draadeinden die je zal gebruiken. Boor met de slangenboor door beide palen heen. Het is belangrijk dat je eerst de vlinderboor en daarna de slangenboor gebruikt, omdat die een steunpunt nodig heeft op het hout om goed te kunnen werken.

Klop de draadeinden door de palen en span aan met de moeren. Zorg dat de twee palen stevig aan elkaar bevestigd zitten. Wij raden draadeinden aan van het type M22, deze zijn sterk genoeg om de schommel recht te houden en om het gewicht van de personen op de schommel en de zijwaartse krachten op te vangen. Wij gebruikten lange draadeinden, die we vervolgens in kleinere stukken verdeelden met een afkortzaag. Wij raden ook moeren met een rubberen rand aan, zodat de schommel niet kan loskomen na frequent gebruik. Omdat we de palen voorheen ook een stukje hebben voorgeboord met een vlinderboor, zit elke moer verzonken in de palen. Zo krijg je een veiliger en mooier afgewerkt resultaat. Alle metalen punten zitten verstopt en mensen kunnen zich hieraan geen pijn doen.

Nu kan je de putten aan de voet van de palen dichtgraven met aarde. Je kan eventueel wat snelbeton gebruiken om de schommel extra te verankeren. Aangezien de palen al een meter diep in de grond zitten is dit niet noodzakelijk en de schommel zal zeker goed op zijn plaats blijven zonder verankering.

Tip van Timo

Draai de moeren aan de draadstangen vóór je de draadstangen met een hamer in de palen klopt. Anders sla je de metaaldraden van de draadstangen kapot en kan je de moer er niet meer op draaien.

Stap 4: De horizontale versteviging aan de zijkanten

Stap 4: De horizontale versteviging aan de zijkanten

Voor extra versteviging is een extra horizontale paal tussen schuine palen erg belangrijk. Markeer op elke paal een hoogte van 50 centimeter. Neem vervolgens een van de dunnere robiniapalen en zet die vast met plankenspanners op de markering die je zojuist maakte, horizontaal tussen de twee palen die twee meter van elkaar zijn verwijderd. Is de paal te lang? Dan kan je deze afkorten met een zaag en afwerken met een schuurmachine. Door de kopse kanten een beetje op te schuren, krijg je een mooier afgewerkt resultaat met zachte randen.

Zet de horizontale paal vast met draadeinden en moeren, precies zoals in stap 3. Vergeet niet eerst voor te boren met de vlinderboor en de slangenboor!

Stap 5: Herhalen maar!

Stap 5: Herhalen maar!

Herhaal stap 2-4 voor de twee andere palen voor een tweede driehoek. 

Stap 6: De bovenste ligger

Stap 6: De bovenste ligger

Nu gaan we een horizontale ligger bovenop de constructie te leggen. Hiervoor gebruikten wij een paal van drie meter lang. Leg de paal op de twee zijkanten, bovenop de kruisingen. Zorg dat deze lange paal zowel links als rechts ongeveer evenveel uitsteekt voorbij de zijkanten van de schommel.

Bevestig ook deze horizontale ligger met behulp van draadstangen, twee aan elke zijkant. Boor even voor met de lange slangenboor en de vlinderboor en zet het geheel vast met de draadeinden en moeren. Dit gebeurt dus opnieuw op dezelfde manier als je in stap 3 hebt gedaan. Herhaal dit voor beide uiteinden van de horizontale ligger. Uiteindelijk zit de horizontale drager op die manier met 4 draadeinden stevig vast.

Stap 7: De doorschommelhaak en zitting bevestigen

Stap 7: De doorschommelhaak en zitting bevestigen

Nu is de basisconstructie voor je schommel klaar en kunnen we de zitting bevestigen.

We hebben gekozen voor een bevestiging door de bovenste ligger met een doorschommelhaak. Hiervoor boor je eerst twee gaten per zitting verticaal door de bovenste ligger. Zorg dat je ook loodrecht met de grond boort. Hier steek je een oog door, met de opening naar beneden. Aan de bovenkant steekt dan de bout uit, waar je een ringplaatje overheen plaatst en vervolgens goed vastzet met twee moeren. Wij hebben daarna de bout bovenaan nog ingekort met de afkortzaag.

Aan de twee onderste ogen kan je vervolgens de schommel ophangen met touw of een ketting. Normaal gezien hangt de zitting al vast aan de twee touwen, dus moet je alleen maar het andere uiteinde van de touwen bevestigen aan de ogen.

Eenmaal de schommel geplaatst is en er vaak in wordt gespeeld, moet je wel af en toe controleren of de bovenste moeren van de doorschommelhaak nog stevig vast zitten en of ze eventueel niet aan vervanging toe zijn.

Tip van Timo

Wij kozen hier voor een zelfgemaakt schommelzitje, maar je kan ook een klimtouw, ladder of trapeze aan het speeltoestel bevestigen. En wil je een smallere schommel, dan gebruik je een kortere paal voor de bovenste ligger en zet de zijkanten minder ver uit elkaar. 

Meer handleidingen voor Constructie

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving