Hand­lei­ding | Hoe maak je een half­hout­ver­bin­ding met twee bal­ken?

In­lei­ding

We zoe­ken vaak naar een ster­ke ver­bin­ding tus­sen men­sen. Die ver­bon­den­heid geeft ons meer draag­kracht en zorgt er­voor dat we door meer te­gen­sla­gen in het leven kun­nen. Maar ook voor jouw hou­ten con­struc­tie is zo’n ste­vi­ge ver­bin­ding net zo be­lang­rijk. En die krij­gen we juist door de half­hout­ver­bin­ding. Bij het plaat­sen van een ge­bin­te moe­ten we vaak twee ver­schil­len­de ke­pers aan el­kaar be­ves­ti­gen aan de hoe­ken van je con­struc­tie. Hier­voor heb je een half­hout­ver­bin­ding nodig. Dit is hoek­ver­bin­ding waar­bij twee bal­ken voor de helft wor­den in­ge­zaagd en uit­ge­freesd zodat ze mooi als twee puz­zel­stuk­jes in el­kaar pas­sen. De helft van de ene balk wordt dan de helft van de an­de­re. Dit heeft als extra voor­deel dat de ver­bin­ding er es­the­tisch mooi­er uit ziet en dat je bij­ge­bouw ook ster­ker is ge­bouwd.

Video en be­no­digd­he­den

Be­no­digd­he­den:
  • Meet­lat
  • Blok­haak
  • Pot­lood
  • Twee vier­kan­te (ge­lij­ke) ke­pers
  • Hand- of cir­kel­zaag
  • Hout­vijl of schuur­pa­pier
  • Be­ves­ti­gings­ma­te­ri­aal (bij­voor­beeld lange schroe­ven)
Down­load hier onze hand­lei­ding (pdf)

Stap 1: De palen af­te­ke­nen.

Stap 1: De palen af­te­ke­nen.

Om exact te weten hoe­veel we moe­ten zagen in de palen, meten we eerst de palen af. Daar­voor moet je de breed­te van jouw vier­kan­te paal weten. Bij ons was dat 12 cen­ti­me­ter. Meet deze breed­te af vanaf de bo­ven­kant van de paal en duid dit aan. Trek een rech­te lijn op deze hoog­te over de hele breed­te van de paal.


Draai de balk nu 90 gra­den en trek de lijn die we al aan de an­de­re kant heb­ben ge­te­kend door tot het mid­den van de breed­te van de balk. Wij trok­ken dus een lijn van 6 cen­ti­me­ter. Duid ook aan de bo­ven­kant het pre­cie­ze mid­den van de paal aan en ver­bind dit punt met de lijn van 6 cen­ti­me­ter die je daar­net hebt ge­trok­ken. Dit vormt de diep­te van de uit­spa­ring. Her­haal deze stap aan de te­gen­over­ge­stel­de kant van de keper.


Met een blok­haak kan je zor­gen voor lij­nen die mooi lood­recht lopen. Het is be­lang­rijk om hier extra aan­dacht aan te be­ste­den, zodat je een net re­sul­taat krijgt en de ke­pers mooi in el­kaar pas­sen.
Je zou nu een keper moe­ten heb­ben, waar­van drie zij­den bo­ven­aan zijn ge­mar­keerd met pot­lood: een zijde heeft een rech­te lijn en twee an­de­re zij­den heb­ben een L-vorm.

Tip van Timo

Om ver­war­ring tij­dens het zagen te voor­ko­men, raden we aan om een kruis te zet­ten op de delen die zeker weg moe­ten. Zo ver­mijd je dat je aan de ver­keer­de kant van de lijn zaagt.

Stap 2: Het uit­fre­zen van de vorm.

Stap 2: Het uit­fre­zen van de vorm.

Ver­vol­gens neem je de hand- of cir­kel­zaag en zaag het ge­mar­keer­de ge­deel­te uit de keper. Zo krijg je de ge­wens­te uit­spa­ring. Zorg wel dat je zaag vol­doen­de scherp is voor deze taak. Wan­neer je van aan de kopse kant be­gint zal het zagen iets meer kracht en ener­gie ver­gen, omdat je tegen de hout­nerf in zaagt. Dwars door de keper zagen zal nor­maal vlot­ter ver­lo­pen. Zaag heel recht en heel net­jes, zodat de bal­ken mooi in el­kaar zul­len pas­sen. Pro­beer ook zo goed mo­ge­lijk te zagen tot het uit­ge­frees­de blok er van­zelf uit­valt. Zo hou je het schuur- en vijl­werk in de vol­gen­de stap tot het mi­ni­mum.


Werk het uit­ge­frees­de deel af met wat schuur­pa­pier, een vijl of een schuur­ma­chi­ne. Voor­al in de hoek zal je moe­ten zor­gen dat die mooi ne­gen­tig gra­den vormt.

Stap 3: De ver­bin­ding tus­sen de twee bal­ken.

Stap 3: De ver­bin­ding tus­sen de twee bal­ken.

Nu kan je de palen mooi aan el­kaar ver­bin­den. Maak ge­bruik van twee lange schroe­ven om de palen ste­vig aan el­kaar te be­ves­ti­gen.

Stap 4: Nog een an­de­re ver­bin­ding.

Stap 4: Nog een an­de­re ver­bin­ding.

Wil je nog een al­ter­na­tief voor de ver­bin­ding van twee ke­pers? Dan kan je er­voor kie­zen om maar uit een van de ke­pers een uit­spa­ring te zagen. Ge­bruik hier­voor de­zelf­de af­me­tin­gen als hier­bo­ven be­schre­ven. Ver­vol­gens kan je de kopse kant van de niet-uit­ge­frees­de balk in de an­de­re balk schui­ven. Zo bekom je een even ster­ke ver­bin­ding, met min­der uit­frees­werk.

Meer hand­lei­din­gen voor Con­struc­tie

Handleiding | Een houten schommel met geschuurde robinia palen maken
Hand­lei­ding | Een hou­ten schom­mel met ge­schuur­de ro­bi­nia palen maken

Wat is het ide­a­le ge­schenk voor elke jonge knaap? Een last mi­nu­te ca­deau nodig voor hun ver­jaar­dag of com­mu­nie­feest? Op beide vra­gen is na­tuur­lijk een eigen schom­mel in de tuin het goede ant­woord!

Handleiding | Hoe bevestig je een houten balk aan een muur?
Hand­lei­ding | Hoe be­ves­tig je een hou­ten balk aan een muur?

Plaats je een over­kap­ping of een bij­ge­bouw tegen jouw wo­ning? Dan zul je wel een aan­tal hou­ten bal­ken van de ske­let­con­struc­tie tegen een gevel moe­ten be­ves­ti­gen. Dit is in som­mi­ge ge­val­len zelfs de al­ler­eer­ste stap!

Handleiding | Kader maken voor wandbekleding van bijgebouw
Hand­lei­ding | Kader maken voor wand­be­kle­ding van bij­ge­bouw

In een van onze vo­ri­ge video’s leer­de je al hoe je een ge­bin­te voor een bij­ge­bouw plaatst, en hoe je het dak ervan be­kleedt. Van­daag gaan we ver­der met de ge­vels van het bij­ge­bouw. De eer­ste es­sen­tiële stap daar­bij is het kader, dat je later zal dicht­ma­ken en be­kle­den met je fa­vo­rie­te hout­soort.

Handleiding | Arduinen sokkels plaatsen
Hand­lei­ding | Ar­dui­nen sok­kels plaat­sen

Wil je graag zelf aan de slag gaan om een bij­ge­bouw, bij­voor­beeld een tuin­huis, te plaat­sen? Een van de be­lang­rijk­ste on­der­de­len bij een con­struc­tie is de basis: de sok­kels waar­op je vol­le­di­ge con­struc­tie rust, zodat het hout niet in con­tact staat met de grond. Met onze how-to-in­struc­tie­vi­deo en hand­lei­ding hel­pen wij jou graag op weg voor het plaat­sen van jouw sok­kels.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving