Handleiding | Hoe maak je een halfhoutverbinding met twee balken?

Inleiding

We zoeken vaak naar een sterke verbinding tussen mensen. Die verbondenheid geeft ons meer draagkracht en zorgt ervoor dat we door meer tegenslagen in het leven kunnen. Maar ook voor jouw houten constructie is zo’n stevige verbinding net zo belangrijk. En die krijgen we juist door de halfhoutverbinding. Bij het plaatsen van een gebinte moeten we vaak twee verschillende kepers aan elkaar bevestigen aan de hoeken van je constructie. Hiervoor heb je een halfhoutverbinding nodig. Dit is hoekverbinding waarbij twee balken voor de helft worden ingezaagd en uitgefreesd zodat ze mooi als twee puzzelstukjes in elkaar passen. De helft van de ene balk wordt dan de helft van de andere. Dit heeft als extra voordeel dat de verbinding er esthetisch mooier uit ziet en dat je bijgebouw ook sterker is gebouwd.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Meetlat
  • Blokhaak
  • Potlood
  • Twee vierkante (gelijke) kepers
  • Hand- of cirkelzaag
  • Houtvijl of schuurpapier
  • Bevestigingsmateriaal (bijvoorbeeld lange schroeven)
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: De palen aftekenen.

Stap 1: De palen aftekenen.

Om exact te weten hoeveel we moeten zagen in de palen, meten we eerst de palen af. Daarvoor moet je de breedte van jouw vierkante paal weten. Bij ons was dat 12 centimeter. Meet deze breedte af vanaf de bovenkant van de paal en duid dit aan. Trek een rechte lijn op deze hoogte over de hele breedte van de paal.


Draai de balk nu 90 graden en trek de lijn die we al aan de andere kant hebben getekend door tot het midden van de breedte van de balk. Wij trokken dus een lijn van 6 centimeter. Duid ook aan de bovenkant het precieze midden van de paal aan en verbind dit punt met de lijn van 6 centimeter die je daarnet hebt getrokken. Dit vormt de diepte van de uitsparing. Herhaal deze stap aan de tegenovergestelde kant van de keper.


Met een blokhaak kan je zorgen voor lijnen die mooi loodrecht lopen. Het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden, zodat je een net resultaat krijgt en de kepers mooi in elkaar passen.
Je zou nu een keper moeten hebben, waarvan drie zijden bovenaan zijn gemarkeerd met potlood: een zijde heeft een rechte lijn en twee andere zijden hebben een L-vorm.

Tip van Timo

Om verwarring tijdens het zagen te voorkomen, raden we aan om een kruis te zetten op de delen die zeker weg moeten. Zo vermijd je dat je aan de verkeerde kant van de lijn zaagt.

Stap 2: Het uitfrezen van de vorm.

Stap 2: Het uitfrezen van de vorm.

Vervolgens neem je de hand- of cirkelzaag en zaag het gemarkeerde gedeelte uit de keper. Zo krijg je de gewenste uitsparing. Zorg wel dat je zaag voldoende scherp is voor deze taak. Wanneer je van aan de kopse kant begint zal het zagen iets meer kracht en energie vergen, omdat je tegen de houtnerf in zaagt. Dwars door de keper zagen zal normaal vlotter verlopen. Zaag heel recht en heel netjes, zodat de balken mooi in elkaar zullen passen. Probeer ook zo goed mogelijk te zagen tot het uitgefreesde blok er vanzelf uitvalt. Zo hou je het schuur- en vijlwerk in de volgende stap tot het minimum.


Werk het uitgefreesde deel af met wat schuurpapier, een vijl of een schuurmachine. Vooral in de hoek zal je moeten zorgen dat die mooi negentig graden vormt.

Stap 3: De verbinding tussen de twee balken.

Stap 3: De verbinding tussen de twee balken.

Nu kan je de palen mooi aan elkaar verbinden. Maak gebruik van twee lange schroeven om de palen stevig aan elkaar te bevestigen.

Stap 4: Nog een andere verbinding.

Stap 4: Nog een andere verbinding.

Wil je nog een alternatief voor de verbinding van twee kepers? Dan kan je ervoor kiezen om maar uit een van de kepers een uitsparing te zagen. Gebruik hiervoor dezelfde afmetingen als hierboven beschreven. Vervolgens kan je de kopse kant van de niet-uitgefreesde balk in de andere balk schuiven. Zo bekom je een even sterke verbinding, met minder uitfreeswerk.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving