Beton

Wat is beton?

Beton is een harde materiaalsoort die vaak wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Het bestaat uit een mengeling van cement, water en tal van aggregaten, waardoor je een elastische brei krijgt die je in bijna verschillende vormen kan gieten. We gebruiken wereldwijd zo’n 30 miljoen ton beton per jaar.

Kenmerkend aan beton is de hoge druksterkte, wat betekent dat dit materiaal slechts onder extreem hoge druk kapot kan gaan. Zo zie je dat dit materiaal bijzonder veel sterker is dan andere soortgelijke materialen in de tuin. Het gewicht van beton bedraagt ongeveer 2,4 ton per kubieke meter. Het is echter moeilijk om een concreet cijfer te kleven op de sterkte of het gewicht, aangezien veel afhankelijk is van de verhouding cement tot water.

Beton is bovendien corrosie bestendig, wat betekent dat het niet zal afslijten of moeilijk beschadigd raakt.

Beton is vooral bekend in een grijze kleur, zoals lichtgrijs of donkerder antraciet. Dit heeft enkel te maken met de toegevoegde kleurstoffen aan het beton en heeft geen verband met de kwaliteit. Beton kan ook op andere manieren worden gekleurd, zoals het spuiten van een pigment aan het oppervlak.

Beton kan soms ook worden hergebruikt. Zo kunnen we het oude beton vermalen en toevoegen aan een nieuw mengsel. Daarnaast wordt beton ook vaak vermalen tot kleiner steengruis. Dit gebruiken we dan als eerste waterdoorlaatbare laag voor bijvoorbeeld een betegeld terras of oprit.

Beton wordt gebruikt voor verschillende projecten in de tuin, zoals tuinpalen, betonplaten onderaan tuinafsluitingen, gleufpalen en snelbeton. Soms worden ze ook ondergronds gebruikt, zoals bij de fundering van een terras.

De oorsprong van beton

In essentie bestaat beton altijd uit drie hoofdelementen: cement, toeslagstoffen (zoals zand, grind of kleine stenen) en water. Het cement dient als een bindmiddel dat alle elementen stevig bij elkaar houdt, terwijl de toeslagstoffen voor de sterkte en het volume zorgen. Het water is dan ook een katalysator die het hele chemische proces in werking zet en voor de uiteindelijke sterkte zorgt.

De verhouding tussen cement en water is wel erg belangrijk om op te volgen, want dit heeft grote invloed op de sterkte van het beton. Als we bijvoorbeeld te veel water toevoegen, dan wordt het beton zwakker en kan dan wel eens barsten of erosie vertonen. Meestal wordt er ongeveer 3,5 liter water gerekend per 25 kilogram cement. Het is dan ook de verhouding tussen cement en water (en andere toevoegingsstoffen) dat uiteindelijk ook de zwaarte, sterkte en fysieke eigenschappen zal bepalen.

Een groot nadeel aan de betonproductie is echter de enorme impact op het milieu. Jaarlijks wordt er dus triljoenen liters water gebruikt om beton te produceren. Deze industrie is zelfs verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de totale wereldwijde CO²-uitstoot en is daarmee ook één van de meest vervuilende industrieën. Bovendien is beton vaak niet-waterdoorlatend. Dankzij een stijging aan verharding van de grond krijgen we zo problemen met het grondwaterniveau, met overstromingen tot gevolg.

Technische eigenschappen van beton

  • Gemiddeld gewicht: 2,4 ton/m³.
  • Sterkte afhankelijk van verhouding cement en water.
  • Over het algemeen zeer sterk en duurzaam.
  • Pigment toegevoegd om de kleur en uitstraling te bepalen.
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving