Steigerhout

Wat is steigerhout?

Steigerhout is een unieke, bewerkte houtsoort die vooral wordt gekenmerkt door een rustieke en ruwe uitstraling. Deze planken zijn gemaakt uit dennenhout en gebruikt als ondervloer bij steigers van werkmannen, vandaar de naam. Hierdoor zie je nog alle sporen van de werken op elke plank. Aangezien we hout ook hergebruiken dat normaal gezien verloren zou gaan, is steigerhout ook een erg ecologische keuze.

Steigerhout is verkrijgbaar in verschillende vormen en uitstralingen. Enerzijds hebben we nieuw steigerhout, wat dus eigenlijk verse, onbehandelde dennenhouten planken zijn. Veel klussers gebruiken dit voor hun eigen projecten (zoals tuinmeubelen, gevels en allerlei kleine projectjes) die ze zelf nog naar eigen wens kunnen afwerken. Het ruwe hout is eenvoudig te verwerken, schroeven, spijkeren en lijmen, wat het een ideaal materiaal maakt voor beginnende klussers.

Andere planken hebben dan weer een vergrijsd uiterlijk. Deze hebben dus net als de verse planken niet op steigers gelegen, maar hebben wel een vergrijsde behandeling gehad. Ze hebben dus een uitstraling van oud hout, maar dat is zuiver een behandeling die op het materiaal is aangebracht. Dit is de perfecte middenweg voor zij die houden van het verouderde uiterlijk van een gevel, maar toch een nettere bekleding zoeken dan echt steigerhout.

Ten slotte hebben we nog steigerhout brut. Dit zijn de echte, ruwe planken met sporen van verf, cement, spijkers en voetsporen. Veel klussers houden van die rustieke uitstraling en creëren zo een gevel met een echte, karaktervolle uitstraling.

Steigerhout is van nature niet echt duurzaam, met een klasse 4 en een levensduur van 5 tot 10 jaar. Dit wordt wel voor een deel gecompenseerd, omdat de sporen van verf, mortel en cement een kleine beschermlaag vormen. Bovendien hangt dit hout meestal aan een gevel en komt niet in contact met de grond.

Steigerhout heeft gemiddeld een volumieke massa van 460 kilogram per kubieke meter, maar dat kan iets verschillen afhankelijk van plank tot plank. Dit lichte gewicht komt goed van pas bij de plaatsing van bijvoorbeeld een gevel. De hardheid van 1760 N op de schaal van Janka zorgt voor een matige sterkte. De meeste klussers kiezen deze houtsoort echter voor de uitstraling, en niet zuiver voor de hardheid.

De oorsprong van steigerhout

Steigerhout komt oorspronkelijk van dennenhouten planken (Abies alba Mill) van Europese afkomst. Het komt uit de familie van de ‘Pinaceae’. Deze bomen kunnen een hoogte van 30 meter bereiken, maar sommige bomen worden wel 45 meter hoog. De diameter van de stam bedraagt meestal tussen 40 en 90 centimeter, maar kan soms gaan tot 1,8 meter. De takken groeien meestal loodrecht tegen de stam, waardoor de noesten in jouw planken vaak een mooie ronde vorm hebben.

Nadat de bomen zijn verzaagd tot planken, worden ze puur en onbehandeld gebruikt op de steigers van bouwvakkers. Wanneer werklieden een gebouw uit bakstenen plaatsen, een dak herstellen of ander werk verrichten, moeten ze op hoge, stevige steigers klimmen.  Dan kan het wel eens zijn dat er wat cement, mortel, verf, gips, voetsporen of stenen op de planken terecht komen. Soms worden er ook nagels in het hout gehamerd en kopse scheuren beveiligt men preventief met een metalen plaat.

Na een tijd zijn deze planken niet meer betrouwbaar op zo’n hoge steigers en is het tijd voor een nieuwe laag planken. Maar de oude planken worden niet weggegooid, maar zullen we hergebruiken. Dit is dus waar het steigerhout uit ons assortiment vandaan komt. 

Technische eigenschappen van steigerhout

  • Lage duurzaamheid (klasse 5), maar komt niet in aanraking met de grond.
  • Een matige stevigheid (Janka 1760 N).
  • Laag gewicht (460 kg/ m³) voor een gemakkelijke plaatsing aan de gevel.
  • Beschikbaar in verschillende uitstralingen.
  • Karaktervolle gevels.

Toepassingen steigerhout

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving