Handleiding | Enkele houten weidepoort plaatsen

Inleiding

Nu Timo zijn robinia Post & Rail paardenomheining stevig aan de rand van zijn weide staat, kan hij zijn project aanvullen met een prachtige weidepoort. Hoe kan hij anders zijn trouwe rossen komen bezoeken? Hiervoor gebruikte hij twee vierkante poortpalen, een poort en uiteraard het juiste beslag. En met het handige sluitsysteem kan hij gemakkelijk de poort sluiten en krijgt het geheel een leuke, rustieke toets. Wij kozen hier voor een enkele weidepoort in eik, maar je kan dezelfde technieken ook toepassen voor een enkele weidepoort in elke andere houtsoort. Afhankelijk van je eigen wensen en project, zul je deze handleiding wel zelf nog een beetje moeten aanpassen.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
 • Enkele poort
 • Poortpalen 12x12x250
 • Beslag Engelse weidepoort
 • Springcatch/veergrendel
 • Spade
 • Snelbeton + water
 • Houtboor
 • Schroefmachine
 • Potlood
 • Waterpas
 • Hamer
 • Moersleutel / ratelsleutel
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: De Post&Rail afzagen.

Stap 1: De Post&Rail afzagen.

Wij plaatsten deze weidepoort vlak naast de Post&Rail afsluiting uit de vorige aflevering. Omdat onze liggers een beetje voorbij de paal uitstaken, hebben wij ze ingekort met een zaag om plaats te maken voor het poortje.

Stap 2: Graaf een pit van ongeveer 60 centimeter diep.

Stap 2: Graaf een pit van ongeveer 60 centimeter diep.

Om de eerste poortpaal te plaatsen, graven we een put van ongeveer 60 centimeter diep vlak naast de laatste paal van de Post&Rail. Dit deden we met een spade, maar je kan hier ook een grondboor voor gebruiken.

Stap 3: Het hangwerk monteren op het poortje.

Stap 3: Het hangwerk monteren op het poortje.

Leg de weidepoort plat op de grond, met de dikste zijkant aan de linkerkant en de afgeronde bovenkanten naar boven gericht. Neem nu het lange metalen, U-profiel met het oog aan het uiteinde. Schuif deze horizontaal over de poort, ter hoogte van de bovenste ligger. Duw dit profiel zo diep mogelijk, tot het oog bijna tegen de verticale ligger komt. Markeer waar de openingen van het U-profiel komen op de poort en haal het U-profiel er terug af. Vervolgens kan je alle gaten voorboren met de houtboor. Boor volledig door de poort heen.

Nu kan je het U-profiel weer over de poort schuiven en zorg dat de openingen mooi overeen komen. Bevestig dit U-profiel met drie bouten en draai een moer aan elke schroef aan de achterkant van de poort voor extra stevigheid. Zorg dat de moer aan dezelfde kant zit als de andere moeten op het poortje.

Je zult zien dat aan de onderkant van deze dikste zijkant ook een gat is voorgeboord. Dit is waar het tweede oog van de poort komt. Schroef hier het tweede oog door samen met de twee klemmen rond het poortje en zet vast met een moer aan de binnenkant van de poort. Via dit oog kunnen we later ook de poort afregelen zodat hij mooi recht hangt.

Tip van Timo

Gebruik een moersleutel om de bouten zo goed mogelijk aan te spannen. We willen natuurlijk dat je poort zo stevig mogelijk is, dat je boerderijdieren niet kunnen ontsnappen.

Stap 4: De plaatduimen monteren.

Stap 4: De plaatduimen monteren.

Leg een van de palen vlak naast de poort aan de linkerkant. Let hierbij op dat de bovenkant van de paal (de diamantkop) mooi gelijk ligt met de bovenkant van het poortje. Neem de twee metalen plaatduimen en steek deze in de ogen van het poortje. Nu kan je zelf bepalen waar je het scharnier wilt: tussen de poort of aan de voor- of achterkant van de paal. Wij kozen hier voor de achterkant, zodat de plaatduimen niet zichtbaar zijn aan de straatkant.

Leg de twee plaatduimen op een van de vierkante palen. Zorg dat die mooi gecentreerd zijn in de breedte van de paal en dat de bovenkant nog steeds overeen komt met de bovenkant van het poortje. Meet ook het onderste oog uit stap 3 af zodat die even ver van de poort komt als het bovenste oog. Markeer de vier gaten van de plaatduimen op de palen en haal de plaatduimen weer weg.

Op de plaats van de markeringen, boor de gaten voor en schroef vervolgens de plaatduimen vast met de meegeleverde bouten. Doe dit voor beide plaatduimen tegen de ene paal.

We gaan ook al een deel van het scharnier bevestigen. Langs de kant zonder scharnieren van het poortje plaats je het kleiner U-profiel. Ook dit centreer je op de bovenste balk van het poortje, zoals je op de foto’s kan zien. Markeer door de openingen met een potlood om nadien voor te boren. Bevestig het U-profiel met de meegeleverde schroeven.

Stap 5: Graaf een tweede put voor de andere paal.

Stap 5: Graaf een tweede put voor de andere paal.

Nu we exact weten hoe het poortje in elkaar zal zitten, kunnen we de put graven voor de tweede paal. Doe dit op dezelfde manier als in stap 2.

Stap 6: De poortpalen in de put plaatsen.

Stap 6: De poortpalen in de put plaatsen.

Neem de paal met de plaatduimen en plaats deze in de put. Zorg dat de zijde met de plaatduimen in de richting staat langs waar het poortje moet openzwaaien. Zet de poortpaal even vast met een plankenspanner tegen een van de palen van de Post&Rail. Voeg een paar scheppen aarde in de put.

Stap 7: Snelbeton rond de draagpaal gieten.

Stap 7: Snelbeton rond de draagpaal gieten.

De paal waar de poort aan zal hangen gaan we wat versterken met snelbeton. Voor je dus de volledige pit met aarde aanvult, giet je ook een zak snelbeton van 25 kilogram in de put. Voeg water toe en controleer met een waterpas dat de paal mooi recht staat. Laat het beton uitharden.

Stap 8: Put van de sluitpaal opvullen met aarde.

Stap 8: Put van de sluitpaal opvullen met aarde.

Vervolgens vul je de rest van de put rond de paal aan met aarde en stamp je deze goed aan. Ook de andere paal mag je volledig vullen met aarde en goed aanstampen.


Nu zouden de palen normaal gezien stevig in de aarde moeten staan, mede dankzij de verankering met beton. Neem je poort en hang die aan die met de ogen in de duimen. Nu heb je al een werkend poortje dat vlot open en dicht zwaait.

Stap 9: Plaatsen van de springcatch.

Stap 9: Plaatsen van de springcatch.

De positie van de springcatch of veergrendel kan je zelf nog bepalen. Het is wel makkelijker om de poort te openen, als de staaf wat boven de poortpaal uitsteekt, maar hier ben je dus nog vrij om zelf de positie te bepalen. Vervolgens kan je de gaten van de springcatch aftekenen op het poortje en voorboren. Door het bovenste gat steek je een bout die je bevestigt met een moer aan de andere kant. In het onderste gat bevestig je een gewone schroef.


Afhankelijk van hoe je de springcatch hebt bevestigd, zal het sluitstuk waar de springcatch invalt boven of onder het U-profiel geplaatst worden. Als de staaf ver boven het U-profiel uitsteekt (en je de springcatch dus heel dicht bij het U-profiel hebt bevestigd), dan zal je het sluitstuk boven het U-profiel moeten plaatsen. Steekt de staaf echter niet zo ver uit en heb je de springcatch dus wat meer naar beneden bevestigd, dan is het beter om het sluitstuk onder het U-profiel te plaatsen.


Wanneer je weet waar het sluitstuk moet komen, markeer je dit met een potlood en boor je hier voor. Nadien klop je het sluitstuk vast met een hamer tot wanneer de vlakke kant van het hoekig uitsteeksel van de U nog een 5-tal centimeter van de paal is verwijderd. Dit zou vlot moeten gaan dankzij de scherpe punten van het sluitstuk.


Het slot is geïnstalleerd en de poort blijft op zijn plaats dankzij de staaf die geklemd zit in het metalen sluitstuk.

Tip van Timo

Wij hebben uiteindelijk ook de poort onderaan een beetje bijgeregeld om te zorgen dat het geheel mooi waterpas staat.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving