Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Je trouwe rossen verdienen een robuuste en vooral stijlvolle omheining langs hun weide. Daarvoor is een paardenomheining “Post&Rail” uit robinia dus ideaal! Maar ook ezels of geitjes kunnen genieten van deze natuurlijk-ogende afsluiting. Op die manier blijven ze veilig in de weide en geniet jij van een prachtig zicht op je boerderijdieren. Kies je dan voor twee of drie liggers? Onze vuistregel: hoe groter en sterker het dier, hoe meer liggers. Volg even mee hoe timmerman Timo er zelf een plaatst!
Voor we de omheining kunnen zetten, moeten we eerst alles goed plannen en afmeten. Leg hiervoor een aantal liggers op de grond, kop aan kop in een rechte lijn, exact waar de omheining uiteindelijk zal komen. Zorg ook dat de uiteinden van elke ligger elkaar een beetje overlappen, zo’n twintig centimeter aan elk uiteinde. Op de plek waar de liggers elkaar overlappen, zullen we uiteindelijk een paal plaatsen.
Je kan ook gebruik maken van een uitzettouw om een rechte lijn te trekken waar de omheining zal komen. Sla hiervoor twee piketten in de grond, een aan elke uiteinde van de omheining. Vervolgens kan je een koord spannen tussen deze twee piketten en kan je het koord mooi volgen bij de plaatsing van alle palen.
De horizontale liggers zijn heel stevig en robuust waardoor je ze dus niet kunt buigen. Deze omheining gebruik je dus best voor een weide met een rechte vorm (een vierkant, een rechthoek, vijfhoek,…). Wil je toch een bocht maken in je weideomheining, dan zul je toch geleidelijk aan een ronding moeten plaatsen.
Nu we exact weten waar elke paal moet komen, kunnen we de putten in de grond graven. Wij kozen hier voor een afstand van 270 centimeter tussen alle palen. Zo hebben we nog voldoende ruimte over om de liggers met overschot door de palen kunnen schuiven in stap 4 en 5.
Boor een put in de aarde op elke plaats waar een paal moet komen. Zorg dat elke paal minimaal voor een derde in de grond zal kunnen. Onze palen zijn bijvoorbeeld twee meter lang, dus wij zorgen dat de putten minstens 70 centimeter diep zijn.
Is jouw weide rechthoekig? Dan kan je gebruik maken van hoekpalen om de hoeken mooi af te werken.
Plaats de eerste paal in een van de voorziene putten. Vul de put rond de paal en stamp de aarde goed aan.
Voor extra stevigheid raden we aan om de palen telkens iets dieper te kloppen met een paalhamer. Eventueel kan je met een waterpas zorgen dat de paal mooi recht staat, maar omdat robinia zo’n rustieke vorm heeft, maakt rechtheid hier niet veel uit.
Hier is het niet nodig om de palen vast te zetten met stabilisé, want door de diepte en de stevigheid van de palen blijft dit soort omheining heel goed rechtstaan. Plaats je een poortje in de omheining? Dan raden we aan om deze palen wel extra te verankeren, omdat ze iets meer trekkracht zullen moeten verdragen.
Schuif de horizontale liggers door de voorziene openingen in de paal. Wij kozen hier voor een omheining met twee liggers.
Vervolgens kan je de tweede paal in de volgende put stoppen, maar zet deze nog niet vast. Normaal kan je de paal dus van links naar rechts bewegen. Plaats nu het andere uiteinde van de horizontale liggers door de openingen van deze losse paal. Doe dit werk best met twee of drie personen, om zeker te zijn dat de ligger gelijk in elke paal zit en om de paal tijdelijk op zijn plek te houden.
Nu mag je deze tweede paal ook vastzetten. Stamp dus de aarde goed aan en klop de paal iets dieper in de grond met een paalhamer, zoals in stap 2 en 3. Nu heb je twee vaste palen met twee (of drie) liggers tussen gekneld. Normaal zitten de liggers goed vast, waardoor ze mooi op hun plek blijven.
Herhaal dit proces voor de rest van de omheining. Steek de volgende paal losjes in de put, schuif de liggers in de openingen van de vaste paal, daarna in de losse paal en zet de losse paal vast.
Steken de liggers wat uit voorbij de opening van de palen? Dan kan je ze mooi gelijk zagen met een handzaag of kettingzaag.
In principe zijn schroeven en nagels voor dit soort project niet per se nodig. De liggers zitten namelijk stevig in elke paal vast en blijven ook zeker op hun plek. Toch kunnen we de omheining nog extra vastzetten met behulp van schroeven. Zo verhoog je de stevigheid en duurzaamheid van je weideomheining, wat zeker handig uitkomt bij erg sterke en zware boerderijdieren. De schroeven bevestig je door zowel de palen als de ligger aan elk uiteinde. Vergeet zeker ook niet voor te boren!
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO