Handleiding | Hoe bevestig je een houten balk aan een muur?

Inleiding

Plaats je een overkapping of een bijgebouw tegen jouw woning? Dan zul je wel een aantal houten balken van de skeletconstructie tegen een gevel moeten bevestigen. Dit is in sommige gevallen zelfs de allereerste stap! Gelukkig is dit een bijzonder eenvoudig proces. Door de ringbalk van je constructie direct aan de muur te bevestigen, heb je zelfs in theorie geen nood aan de verticale staanders. Als de ringbalk stevig is bevestigd aan de muur kan die hoogstwaarschijnlijk je constructie dragen zonder enige andere ondersteuning. Maar je kan natuurlijk de verticale staanders toch laten staan als je wat meer ondersteuning wilt geven als de muur bijzonder oud is of als je bang bent dat het bijgebouw te zwaar zal zijn. Plaats je een schutting? Monteer de balk dan verticaal tegen de muur. Bij een overkapping zet je hem horizontaal vast. Wij maakten hier gebruik van kozijnpluggen (ook wel slagpluggen genoemd), omdat die een professioneler en iets netter resultaat geven, aangezien ze mooi vlak met de houten balk worden geslagen. Zorg dat de kozijnpluggen minstens twee keer zo lang zijn als de dikte van de balk. Je kan echter ook gebruik maken van keilbouten met een doorsteekfunctie of balkpluggen.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Houten balk (4,5 op 14,5 cm)
  • Potlood
  • Meter
  • Kozijnpluggen of slagpluggen (10x120mm)
  • Houtboor met 10mm boor
  • Betonboor met 10mm boor
  • Hamer
  • Waterpas
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Hoogte van de balk bepalen.

Stap 1: Hoogte van de balk bepalen.

Eerst meten we de muur af om te bepalen waar de balk uiteindelijk zal komen. Zet een markering waar de onderste lange kant van de balk zal komen.

Stap 2: Bepaal waar de pluggen op de balk moeten komen.

Stap 2: Bepaal waar de pluggen op de balk moeten komen.

Nu gaan we de gaten voorboren in de houten balk, waar de schroeven door zullen komen. Duid het midden van de balk aan in de breedte: aangezien onze balk 14,5 centimeter breed is, plaatsen wij een lijn op ongeveer 7,25 centimeter.


Zorg dat alle schroeven 50 tot 60 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Meet dus mooi af zodat de schroeven op gelijke afstand van de kopse kant zullen zitten, maar toch 50-60 centimeter uit elkaar staan.

Stap 3: Boor de keper of balk voor.

Stap 3: Boor de keper of balk voor.

Boor de gaten nu voor op de aangeduide markeringen. Aangezien onze schroeven 10 millimeter dik zijn, gebruiken we ook een boor van 10 millimeter in diameter, maar je kan ook een van 11 millimeter gebruiken. Boor volledig door de balken.

Tip van Timo

Voor deze klus kan je ook gebruik maken van keilbouten. In dat geval moet je de gaten in het hout een beetje anders voorboren. Begin eerst met een gat te boren met een iets dikkere boor, ongeveer een centimeter diep in de balk. Daarna kan je de rest van het gat boren met een boor met 10 millimeter diameter. In dit extra brede gat dient voor de moer van de keilbouten te plaatsen.

Stap 4: De muur markeren met de betonboor.

Stap 4: De muur markeren met de betonboor.

Voor we de balk bevestigen, moeten we eerst de exacte positie van de gaten markeren op de muur. Positioneer de balk tegen de muur zoals je hem zou willen plaatsen. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de balk mooi horizontaal of verticaal loopt.


Nu kan je door de twee voorgeboorde gaten in de houten balk, de muur lichtjes aanstippen met een betonboor. Dit doe je door zachtjes al een klein beetje te boren in de muur door de gaten in de balk. Als je de houten balk dan weghaalt, zie je perfect waar je in stap 6 dieper zal moeten boren.

Tip van Timo

Plaats je een houten balk tegen een muur uit bakstenen? Probeer dan de montagegaten te plaatsen op een volle steen, en niet op de mortel tussen elke steen. In de baksteen zelf heb je namelijk meer grip en zal het bevestigingsmateriaal steviger vastzitten.

Stap 5: De diepte aftekenen en instellen op de betonboor.

Stap 5: De diepte aftekenen en instellen op de betonboor.

Voor we effectief de gaten boren in de muur, moeten we de diepte markeren op de boor zelf. Onze kozijnpluggen zijn in totaal 12 centimeter lang, waarvan de eerste 4,5 centimeter in de balk zal zitten. Dat weten we omdat onze houten balk zelf 4,5 centimeter dik is. De resterende 7,5 centimeter van de kozijnplug gaat dus in de muur en we moeten dus ook zo diep in de muur boren. Die 7,5 centimeter markeren we dus op onze boor.

Stap 6: De muur voorboren.

Stap 6: De muur voorboren.

Via de twee aangestipte posities in de muur, boor diepere gaten met de betonboor met een boorstuk van 10 millimeter in diameter. Boor dus tot aan de markering die je in stap 5 maakte.

Stap 7: De slagpluggen in de balk kloppen en vastvijzen.

Stap 7: De slagpluggen in de balk kloppen en vastvijzen.

Plaats de houten balk tegen de muur en zorg dat de voorgeboorde gaten in de houten balk en de muur mooi overeenkomen. Plaats de kozijnpluggen in de gaten en klop ze met een hamer in de muur. Klop tot wanneer de pluggen mooi effen zitten met de houten balk. Werk hier heel net en precies, want als je naast de bout slaat, kan je het hout beschadigen en dit zou een minder professionele afwerking geven. Ten slotte kan je nog met een schroefmachine de bouten extra stevig vastzetten.


Herhaal voor de overige gaten en kozijnpluggen in de balk.

Tip van Timo

Plaats je de houten balk met een keilbout? Dan hamer je deze bout ook in de balk, maar span je de moer extra aan met een moersleutel of dopsleutel. Zorg dat de moer stevig vastgedraaid zit.

Meer handleidingen voor Constructie

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving