Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding. Waarom, zeg je? Je kan houten planchetten of planken niet direct op een bakstenen muur of op een houten constructie bevestigen. Er moet nog iets tussen. Een structuur van stof- of panlatten zorgt ervoor dat de bekleding ten eerste stevig vast zit, en ten tweede goed kan ‘ademen’.
Er zijn een aantal belangrijke punten in verband met dat lattenwerk waar je moet op letten als je jouw bekleding plaatst. Het is zo dat je achterlatjes evenwijdig en op een relatief kleine afstand van elkaar gaat plaatsen. Daarbij rijst al een eerste vraag: plaats je die latjes dan op je gevel? Dat hangt af de bekleding die je wil plaatsen, en dan vooral van hoe je die zal plaatsen. Het idee is dat je een achterliggende lattenstructuur steeds haaks op de richting van de bekleding plaatst, zodat je die kan vastmaken op elk contactpunt met de latten. Als je dus jouw bekleding horizontaal plaatst, gaan de latten verticaal. Als je de bekleding verticaal plaatst, moeten de latten horizontaal. Bij een verticale bekleding heb je achter die horizontale latten ook nog een laag verticale latten nodig. Dat heeft alles te maken met de ventilatie en afwatering. Op de horizontale latten achter de bekleding kan vocht of water namelijk makkelijk blijven staan. Daarom is het bij een verticale gevelbekleding belangrijk om achter de horizontale achterstructuur eerst nog latten te plaatsen die daar haaks opstaan.
Een tweede aandachtspunt bij het plaatsen van een achterliggende structuur is de dikte ervan. Het is belangrijk dat de latjes voldoende breed of dik zijn, minimaal zo’n 2 cm, zodat je voldoende ruimte achter de bekleding creëert. Op die manier kan er lucht achter de bekleding en wordt die voldoende geventileerd. Het is dus niet aangeraden om kosten te besparen op de dikte van de latten, want een slecht geventileerde gevel zal op lange termijn veel grotere kosten met zich meebrengen.
Je wist waarschijnlijk al dat je goed moet overwegen welke houtsoort je moet kiezen voor de bekleding. Wist je echter dat de houtsoort van de achterliggende structuur minstens even belangrijk is? Bij een gesloten gevelsysteem, bijvoorbeeld met planchetten, zitten de achterlatten netjes en ‘veilig’ achter de bekleding. Daardoor kan je gaan voor gedrenkte of geïmpregneerde stoflatten of panlatten, een budgetvriendelijke optie. Als je echter voor een open bekleding kiest, met een schaduwvoegje tussen de latten of planken, dan spreekt het voor zich dat de achterstructuur ook wordt blootgesteld aan neerslag, zonlicht, en UV-straling, net als de bekleding. In dat geval is een duurzame achterstructuur heel erg aangeraden. Thermisch behandelde latten zijn daarvoor ideaal.
Maar hoe ziet zo’n structuur van latten er dan uit? Een erg belangrijk aandachtspunt is de afstand die je hanteert tussen die latten. Wij raden steeds afstanden aan tussen 30 en 50 cm tussen de latten, een beetje afhankelijk van de stabiliteit van jouw gekozen bekleding. Als je daarin kiest voor een stabiele houtsoort, bijvoorbeeld eentje die thermisch behandeld is, dan is de aangeraden maximumafstand van de latten zo’n 40 à 50 cm. Bij een niet thermisch behandelde houtsoort is het belangrijker dat de latjes iets dichter bij elkaar staan, namelijk ongeveer 30 cm. Als je werkt met een dubbele roostering (bij een verticale bekleding), dan gelden die afstandsregels voornamelijk voor de voorste latten. De achterste, verticale latjes kan je gerust op een grotere afstand van bijvoorbeeld 50 cm van elkaar plaatsen.
Het is belangrijk om te weten dat, als je een UV- en vochtwerende geveldoek gebruikt, om die achter de roostering van latten te plaatsen. Het spreekt voor zich dat de latten tussen de bekleding en het doek moeten komen, om een goede ventilatie te garanderen.
Hierboven vermeldden we al dat de achterlatten zichtbaar zijn als je met een open gevelbekleding werkt. Om een mooi afgewerkt resultaat te bekomen, kan je voor zwart gespoten of behandelde latten kiezen, zodat die niet opvallen tussen de zwarte schaduwvoeg van de open bekleding.
Samengevat moet je bij de plaatsing van een achterliggende structuur een aantal vragen beantwoorden. Met welke houtsoort bekleed je de gevel en wil je die horizontaal of verticaal plaatsen? Zal je een open of een gesloten gevelsysteem hebben? Aan de hand van die vragen bepaal je vervolgen of de achterliggende latten horizontaal of verticaal moeten komen, welke houtsoort en dikte ze het best hebben, en op welke afstand je ze van elkaar moet plaatsen. Als je die keuzes goed overweegt alvorens te beginnen, zal je een perfect geventileerde en duurzame gevelbekleding plaatsen!
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO