De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Inleiding

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding. Waarom, zeg je? Je kan houten planchetten of planken niet direct op een bakstenen muur of op een houten constructie bevestigen. Er moet nog iets tussen. Een structuur van stof- of panlatten zorgt ervoor dat de bekleding ten eerste stevig vast zit, en ten tweede goed kan ‘ademen’.

Video en checklist

Waar moet je op letten?
  1. Plaats je een horizontale of een verticale bekleding?
  2. Hoe dik moeten je stoflatten zijn?
  3. Kies de juiste houtsoort voor de achterstructuur.
  4. Hoeveel afstand moet er zitten tussen de stoflatten?
  5. Gebruik een geveldoek!

Horizontaal of verticaal?

Er zijn een aantal belangrijke punten in verband met dat lattenwerk waar je moet op letten als je jouw bekleding plaatst. Het is zo dat je achterlatjes evenwijdig en op een relatief kleine afstand van elkaar gaat plaatsen. Daarbij rijst al een eerste vraag: plaats je die latjes dan op je gevel? Dat hangt af de bekleding die je wil plaatsen, en dan vooral van hoe je die zal plaatsen. Het idee is dat je een achterliggende lattenstructuur steeds haaks op de richting van de bekleding plaatst, zodat je die kan vastmaken op elk contactpunt met de latten. Als je dus jouw bekleding horizontaal plaatst, gaan de latten verticaal. Als je de bekleding verticaal plaatst, moeten de latten horizontaal. Bij een verticale bekleding heb je achter die horizontale latten ook nog een laag verticale latten nodig. Dat heeft alles te maken met de ventilatie en afwatering. Op de horizontale latten achter de bekleding kan vocht of water namelijk makkelijk blijven staan. Daarom is het bij een verticale gevelbekleding belangrijk om achter de horizontale achterstructuur eerst nog latten te plaatsen die daar haaks opstaan.

De dikte van de latten

Een tweede aandachtspunt bij het plaatsen van een achterliggende structuur is de dikte ervan. Het is belangrijk dat de latjes voldoende breed of dik zijn, minimaal zo’n 2 cm, zodat je voldoende ruimte achter de bekleding creëert. Op die manier kan er lucht achter de bekleding en wordt die voldoende geventileerd. Het is dus niet aangeraden om kosten te besparen op de dikte van de latten, want een slecht geventileerde gevel zal op lange termijn veel grotere kosten met zich meebrengen.

De juiste houtsoort

Je wist waarschijnlijk al dat je goed moet overwegen welke houtsoort je moet kiezen voor de bekleding. Wist je echter dat de houtsoort van de achterliggende structuur minstens even belangrijk is? Bij een gesloten gevelsysteem, bijvoorbeeld met planchetten, zitten de achterlatten netjes en ‘veilig’ achter de bekleding. Daardoor kan je gaan voor gedrenkte of geïmpregneerde stoflatten of panlatten, een budgetvriendelijke optie. Als je echter voor een open bekleding kiest, met een schaduwvoegje tussen de latten of planken, dan spreekt het voor zich dat de achterstructuur ook wordt blootgesteld aan neerslag, zonlicht, en UV-straling, net als de bekleding. In dat geval is een duurzame achterstructuur heel erg aangeraden. Thermisch behandelde latten zijn daarvoor ideaal.

De tussenafstand

Maar hoe ziet zo’n structuur van latten er dan uit? Een erg belangrijk aandachtspunt is de afstand die je hanteert tussen die latten. Wij raden steeds afstanden aan tussen 30 en 50 cm tussen de latten, een beetje afhankelijk van de stabiliteit van jouw gekozen bekleding. Als je daarin kiest voor een stabiele houtsoort, bijvoorbeeld eentje die thermisch behandeld is, dan is de aangeraden maximumafstand van de latten zo’n 40 à 50 cm. Bij een niet thermisch behandelde houtsoort is het belangrijker dat de latjes iets dichter bij elkaar staan, namelijk ongeveer 30 cm. Als je werkt met een dubbele roostering (bij een verticale bekleding), dan gelden die afstandsregels voornamelijk voor de voorste latten. De achterste, verticale latjes kan je gerust op een grotere afstand van bijvoorbeeld 50 cm van elkaar plaatsen.

Wat dan met die geveldoek?

Het is belangrijk om te weten dat, als je een UV- en vochtwerende geveldoek gebruikt, om die achter de roostering van latten te plaatsen. Het spreekt voor zich dat de latten tussen de bekleding en het doek moeten komen, om een goede ventilatie te garanderen.

Hierboven vermeldden we al dat de achterlatten zichtbaar zijn als je met een open gevelbekleding werkt. Om een mooi afgewerkt resultaat te bekomen, kan je voor zwart gespoten of behandelde latten kiezen, zodat die niet opvallen tussen de zwarte schaduwvoeg van de open bekleding.

Samengevat moet je bij de plaatsing van een achterliggende structuur een aantal vragen beantwoorden. Met welke houtsoort bekleed je de gevel en wil je die horizontaal of verticaal plaatsen? Zal je een open of een gesloten gevelsysteem hebben? Aan de hand van die vragen bepaal je vervolgen of de achterliggende latten horizontaal of verticaal moeten komen, welke houtsoort en dikte ze het best hebben, en op welke afstand je ze van elkaar moet plaatsen. Als je die keuzes goed overweegt alvorens te beginnen, zal je een perfect geventileerde en duurzame gevelbekleding plaatsen!

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving