Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Inleiding

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode. Een weloverwogen keuze is dus een goede idee, zeker als je het belangrijk vindt om de stijl na te streven die correspondeert met de rest van de omgeving waarin je woning zich bevindt.

Visual en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Planchetten ogen erg verfijnd en zijn gemakkelijk te plaatsen.
  2. Blokhutplanken geven eerder een landelijke sfeer.
  3. Sidings worden vooral gemaakt uit Europees hout.
  4. Kies voor een enkel, dubbel of triple blokprofiel voor meer reliëf.
  5. Rechte latten geven een moderne en stijlvolle uitstraling aan jouw gevel.
  6. Parallellogrammen zijn erg uniek, maar bescherm zeker je gevel met een geveldoek!

De planchet

Dit is hoogstwaarschijnlijk de meest courante vorm van gevelbekleding die op de markt te vinden is. De dikte van dergelijke planken varieert meestal tussen de 12 en 20 millimeter. Een planchet heeft doorgaans een licht karakter, hoewel het van houtsoort tot houtsoort kan verschillen. Het resultaat van een gevel opgebouwd uit planchetten oogt verfijnd, of het nu Europees of tropisch hout betreft. Tip: indien je een stabiele planchet met kopse tand- en groefverbinding op de kop kan tikken, zeker doen. Want zo kan je gewoon handig doortimmeren.

De blokhutplank

Een blokhutplank leunt enorm aan bij de planchet. Een tand- en groefverbinding boven- en onderaan is aanwezig, maar vaak is deze plank ontworpen om het blokhuteffect te creëren doordat er een kleine afschuining is aan de onderkant van elke plank. Een blokhutplank is doorgaans ook iets dikker dan een gewone planchet en is meestal vervaardigd uit Europees hout. Logisch ook, want een blokhutplank neigt iets meer naar een landelijke stijl. En hierbij denken we automatisch aan houtsoorten als lariks en eik. Perfect dus wanneer je een landelijk effect of rustieke stijl wil nastreven. Een kopse tand-groefverbinding is bij een blokhutplank niet aanwezig, omdat Europese houtsoorten een minder stabiel karakter bezitten.

De siding

Over sidings heerst er weinig twijfel: deze overlappende gevelplanken zijn echt geschikt om te gebruiken in een landelijke setting. Het overlappende karakter doet spontaan denken aan chalets en de bijgebouwen die te vinden zijn in het noordse landen zoals Zweden, Finland en Noorwegen. Net zoals de blokhutplank worden sidings voornamelijk gemaakt uit Europees hout. De knopen in het hout maken het tot slot nog eens helemaal af.

Enkel blokprofiel

Ben je een grote fan van reliëf in de gevelbekleding? Dan kan je altijd opteren voor een blokprofiel. Een enkel blokprofiel - de naam zegt het zelf - is opgebouwd uit 1 enkel blokje. Deze aparte blokjes zijn gemakkelijk op elkaar te plaatsen. De meeste enkele blokprofielen bezitten een schuine bovenkant voor een goede afwatering. Sommige modellen zijn boven- en onderaan kaarsrecht waardoor je deze profielen ook verticaal kan plaatsen, andere hebben eerder een parallellogramvormig uiterlijk. De profielen zijn eenvoudig in elkaar te plaatsen door de tand-groefverbinding.

Dubbel blokprofiel

Het dubbele blokprofiel biedt meer voordelen dan het enkele blokprofiel. Waarom? Heel simpel, er zitten al twee blokjes in één plank. En daardoor neemt het minder tijd in beslag om je gevel te bekleden. Het resultaat is bijna hetzelfde, maar naar plaatsing toe biedt het ontzettend veel voordelen. Ook hier is het tand- en groefsysteem aanwezig.

Triple blokprofiel

Wens je een profiel met nog meer reliëf? Dan kan je perfect het triple blokprofiel gebruiken als gevelbekleding. Deze planken zijn op drie plaatsen ingefreesd waardoor er drie gelijke blokjes ontstaan. De blokjes in de plank zijn doorgaans kleiner dan die van het dubbele blokprofiel. Heel soms is het blokprofiel van subtiele aard doordat er slechts dunne lijntjes in de plank gefreesd zijn. Hoe dan ook, het uitzicht van deze planken is uniek.

Rechte latten

Een echte trend vandaag is het werken met een open structuur. Latjes met een kleine spatie tussen bieden een leuk contrast in de gevel door de afwisseling tussen hout en schaduw. Deze gevelbekleding kan ook verticaal geplaatst worden door zijn kaarsrechte boven -en onderkant. Bepaalde producenten bieden zelfs de keuze tussen een hoekige en een afgeronde afwerking. Zo'n gevel oogt niet alleen speels, maar ook modern en stijlvol. Hou er best rekening mee dat je een waterbestendige folie op de achterstructuur plaatst zodat die niet beschadigd geraakt door de regen. Het is en blijft immers een open structuur.

Parallellogrammen

Een variant op de latten zijn de parallellogrammen. Opnieuw speelt het creatieve en contrastrijke aspect zoals bij de latjes hier een grote rol. Ook hier is het resultaat opnieuw modern, maar dan zelfs nog specialer door de afgeschuinde boven- en onderkant. Veel fabrikanten bieden hier ook de variant met zowel de afgeronde als de rechte hoeken aan. Bescherm ook hier de achterstructuur met een folie.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving