Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode. Een weloverwogen keuze is dus een goede idee, zeker als je het belangrijk vindt om de stijl na te streven die correspondeert met de rest van de omgeving waarin je woning zich bevindt.
Dit is hoogstwaarschijnlijk de meest courante vorm van gevelbekleding die op de markt te vinden is. De dikte van dergelijke planken varieert meestal tussen de 12 en 20 millimeter. Een planchet heeft doorgaans een licht karakter, hoewel het van houtsoort tot houtsoort kan verschillen. Het resultaat van een gevel opgebouwd uit planchetten oogt verfijnd, of het nu Europees of tropisch hout betreft. Tip: indien je een stabiele planchet met kopse tand- en groefverbinding op de kop kan tikken, zeker doen. Want zo kan je gewoon handig doortimmeren.
Een blokhutplank leunt enorm aan bij de planchet. Een tand- en groefverbinding boven- en onderaan is aanwezig, maar vaak is deze plank ontworpen om het blokhuteffect te creëren doordat er een kleine afschuining is aan de onderkant van elke plank. Een blokhutplank is doorgaans ook iets dikker dan een gewone planchet en is meestal vervaardigd uit Europees hout. Logisch ook, want een blokhutplank neigt iets meer naar een landelijke stijl. En hierbij denken we automatisch aan houtsoorten als lariks en eik. Perfect dus wanneer je een landelijk effect of rustieke stijl wil nastreven. Een kopse tand-groefverbinding is bij een blokhutplank niet aanwezig, omdat Europese houtsoorten een minder stabiel karakter bezitten.
Over sidings heerst er weinig twijfel: deze overlappende gevelplanken zijn echt geschikt om te gebruiken in een landelijke setting. Het overlappende karakter doet spontaan denken aan chalets en de bijgebouwen die te vinden zijn in het noordse landen zoals Zweden, Finland en Noorwegen. Net zoals de blokhutplank worden sidings voornamelijk gemaakt uit Europees hout. De knopen in het hout maken het tot slot nog eens helemaal af.
Ben je een grote fan van reliëf in de gevelbekleding? Dan kan je altijd opteren voor een blokprofiel. Een enkel blokprofiel - de naam zegt het zelf - is opgebouwd uit 1 enkel blokje. Deze aparte blokjes zijn gemakkelijk op elkaar te plaatsen. De meeste enkele blokprofielen bezitten een schuine bovenkant voor een goede afwatering. Sommige modellen zijn boven- en onderaan kaarsrecht waardoor je deze profielen ook verticaal kan plaatsen, andere hebben eerder een parallellogramvormig uiterlijk. De profielen zijn eenvoudig in elkaar te plaatsen door de tand-groefverbinding.
Het dubbele blokprofiel biedt meer voordelen dan het enkele blokprofiel. Waarom? Heel simpel, er zitten al twee blokjes in één plank. En daardoor neemt het minder tijd in beslag om je gevel te bekleden. Het resultaat is bijna hetzelfde, maar naar plaatsing toe biedt het ontzettend veel voordelen. Ook hier is het tand- en groefsysteem aanwezig.
Wens je een profiel met nog meer reliëf? Dan kan je perfect het triple blokprofiel gebruiken als gevelbekleding. Deze planken zijn op drie plaatsen ingefreesd waardoor er drie gelijke blokjes ontstaan. De blokjes in de plank zijn doorgaans kleiner dan die van het dubbele blokprofiel. Heel soms is het blokprofiel van subtiele aard doordat er slechts dunne lijntjes in de plank gefreesd zijn. Hoe dan ook, het uitzicht van deze planken is uniek.
Een echte trend vandaag is het werken met een open structuur. Latjes met een kleine spatie tussen bieden een leuk contrast in de gevel door de afwisseling tussen hout en schaduw. Deze gevelbekleding kan ook verticaal geplaatst worden door zijn kaarsrechte boven -en onderkant. Bepaalde producenten bieden zelfs de keuze tussen een hoekige en een afgeronde afwerking. Zo'n gevel oogt niet alleen speels, maar ook modern en stijlvol. Hou er best rekening mee dat je een waterbestendige folie op de achterstructuur plaatst zodat die niet beschadigd geraakt door de regen. Het is en blijft immers een open structuur.
Een variant op de latten zijn de parallellogrammen. Opnieuw speelt het creatieve en contrastrijke aspect zoals bij de latjes hier een grote rol. Ook hier is het resultaat opnieuw modern, maar dan zelfs nog specialer door de afgeschuinde boven- en onderkant. Veel fabrikanten bieden hier ook de variant met zowel de afgeronde als de rechte hoeken aan. Bescherm ook hier de achterstructuur met een folie.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO