Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.” Verdrink jij ook soms in het vakjargon van de houtsector? Wij helpen je een stukje op weg en leggen je het verschil uit tussen de meest courante soorten afwerkingen van hout: gezaagd, fijnbezaagd, geschuurd, geschaafd en geborsteld. Want de afwerking van je plank of planchet heeft invloed op het uiterlijk én op de prijs.
Nadat hout gekapt is, wordt het altijd meteen gezaagd. Zagen is de meest ruwe vorm die een hout plank of balk kan hebben. Gezaagd hout wordt daarom ook wel ruw hout genoemd. Als je met je hand over een bezaagd oppervlak zou strijken, dan zou je wellicht tientallen splinters hebben. Ondanks de splinters ziet een gezaagde plank er wel erg robuust en landelijk uit. Daarom is het ook erg populair als gevelbekleding van bijvoorbeeld tuinhuizen of overkappingen. De prijs van een bezaagde balk of bijvoorbeeld terrasplank is relatief laag ten opzichte van andere soorten afwerkingen.
Een iets minder ruwe afwerking is dan fijnbezaagd hout, of licht ruw hout. Daarbij worden zagen met een kleiner zaagblad en fijnere tanden gebruikt, waardoor het oppervlak minder splinters geeft en iets gladder is dan bij gewoon gezaagd hout. Fijn zagen zien we vaak bij constructiehout, bijvoorbeeld balken of kepers. De prijs van een fijnbezaagde balk ligt vaak iets hoger dan die van een gewoon gezaagde.
Als je hout verder wilt afwerken, dan volgt na het zagen het schuren. Schuren maakt het oppervlak van het hout vlakker en verwijdert vrijwel alle splinters en eventuele gaten. Vaak zie je de houttekening ook beter als het hout geschuurd is. Hout dat een of meerdere malen geschuurd is, wordt vaak gebruikt voor terrasplanken, maar ook voor constructies, bijvoorbeeld voor bijgebouwen. Geschuurde balken geven aan een constructie een iets strakkere, maar toch natuurlijke look dan gezaagd hout. Geschuurd hout is ook vaak een beetje duurder dan de gezaagde of fijn gezaagde variant. Dat komt simpelweg doordat er meer arbeidsintensief aan wordt gewerkt. Als je die meerprijs liever achterwege laat, kan je gezaagde, goedkopere balken ook makkelijk zelf opschuren. Dat kan met grof en fijn schuurpapier, handmatig of met een schuurmachine.
Een nog nettere afwerking verkrijg je met schaven, ook wel effenen of polijsten genoemd. Daarbij wordt hout 100% vlak en glad gemaakt. Dat gebeurt machinaal, met een vlakbank of vandiktebank. Voor je hout kan schaven, moet het, in tegenstelling tot het zagen en schuren, gedroogd worden. Dat gebeurt in droogkamers en kan verschillende dagen of weken in beslag nemen. Pas als het hout droog is, gaat het naar de vlakbank. Die vele arbeidsuren kan je vaak ook zien in de prijs van geschaafd hout.
Maar waarom zou je je hout dan geschaafd willen en niet gewoon geschuurd? In constructies zoals tuinhuizen en overkappingen, zie je dikwijls dat de opstaande of niet beklede balken geschaafd zijn. Glad geschaafd hout geeft namelijk een erg strakke en moderne look aan je constructie.
Als laatste kan je je hout ook borstelen. Dat is de fijnste en meest precieze afwerking, en gebeurt zeker niet met een gewone veegborstel. Eerst wordt het hout gewoon grof geschuurd of gezaagd, en daarna wordt het geborsteld met een ronde, stalen borstel. Daardoor komen de nerven en jaarringen van het hout meer naar voren. Het staal duwt als het ware het zachtere hout van jongere jaarringen weg van tussen de hardere, oudere nerven. Dankzij die techniek wordt de nerfstructuur beter zichtbaar en zelfs voelbaar als je er met je hand over strijkt. Geborsteld hout heeft zo een verouderde en natuurlijke look. Daarom is het erg populair bij landelijke constructies, zoals gevelbekleding van tuinhuisjes.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO