Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

Inleiding  •  Video  •  Gezaagd  •  Fijnbezaagd  •  Geschuurd  •  Geschaafd  •  Geborsteld

Inleiding

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.” Verdrink jij ook soms in het vakjargon van de houtsector? Wij helpen je een stukje op weg en leggen je het verschil uit tussen de meest courante soorten afwerkingen van hout: gezaagd, fijnbezaagd, geschuurd, geschaafd en geborsteld. Want de afwerking van je plank of planchet heeft invloed op het uiterlijk én op de prijs.

Video en checklist

Belangrijkste aandachtspunten:
  1. Verschillende manieren om het oppervlak af te werken.
  2. Soms zijn er splinters, soms niet.
  3. De uitstraling verandert ook zo, van een landelijke naar een moderne stijl.
  4. Welke je kiest hangt af van je gewenste uitstraling, je project en je budget.

Gezaagd

Nadat hout gekapt is, wordt het altijd meteen gezaagd. Zagen is de meest ruwe vorm die een hout plank of balk kan hebben. Gezaagd hout wordt daarom ook wel ruw hout genoemd. Als je met je hand over een bezaagd oppervlak zou strijken, dan zou je wellicht tientallen splinters hebben. Ondanks de splinters ziet een gezaagde plank er wel erg robuust en landelijk uit. Daarom is het ook erg populair als gevelbekleding van bijvoorbeeld tuinhuizen of overkappingen. De prijs van een bezaagde balk of bijvoorbeeld terrasplank is relatief laag ten opzichte van andere soorten afwerkingen.


Fijnbezaagd

Een iets minder ruwe afwerking is dan fijnbezaagd hout, of licht ruw hout. Daarbij worden zagen met een kleiner zaagblad en fijnere tanden gebruikt, waardoor het oppervlak minder splinters geeft en iets gladder is dan bij gewoon gezaagd hout. Fijn zagen zien we vaak bij constructiehout, bijvoorbeeld balken of kepers. De prijs van een fijnbezaagde balk ligt vaak iets hoger dan die van een gewoon gezaagde.


Geschuurd

Als je hout verder wilt afwerken, dan volgt na het zagen het schuren. Schuren maakt het oppervlak van het hout vlakker en verwijdert vrijwel alle splinters en eventuele gaten. Vaak zie je de houttekening ook beter als het hout geschuurd is. Hout dat een of meerdere malen geschuurd is, wordt vaak gebruikt voor terrasplanken, maar ook voor constructies, bijvoorbeeld voor bijgebouwen. Geschuurde balken geven aan een constructie een iets strakkere, maar toch natuurlijke look dan gezaagd hout. Geschuurd hout is ook vaak een beetje duurder dan de gezaagde of fijn gezaagde variant. Dat komt simpelweg doordat er meer arbeidsintensief aan wordt gewerkt. Als je die meerprijs liever achterwege laat, kan je gezaagde, goedkopere balken ook makkelijk zelf opschuren. Dat kan met grof en fijn schuurpapier, handmatig of met een schuurmachine.


Geschaafd

Een nog nettere afwerking verkrijg je met schaven, ook wel effenen of polijsten genoemd. Daarbij wordt hout 100% vlak en glad gemaakt. Dat gebeurt machinaal, met een vlakbank of vandiktebank. Voor je hout kan schaven, moet het, in tegenstelling tot het zagen en schuren, gedroogd worden. Dat gebeurt in droogkamers en kan verschillende dagen of weken in beslag nemen. Pas als het hout droog is, gaat het naar de vlakbank. Die vele arbeidsuren kan je vaak ook zien in de prijs van geschaafd hout.

Maar waarom zou je je hout dan geschaafd willen en niet gewoon geschuurd? In constructies zoals tuinhuizen en overkappingen, zie je dikwijls dat de opstaande of niet beklede balken geschaafd zijn. Glad geschaafd hout geeft namelijk een erg strakke en moderne look aan je constructie.


Geborsteld

Als laatste kan je je hout ook borstelen. Dat is de fijnste en meest precieze afwerking, en gebeurt zeker niet met een gewone veegborstel. Eerst wordt het hout gewoon grof geschuurd of gezaagd, en daarna wordt het geborsteld met een ronde, stalen borstel. Daardoor komen de nerven en jaarringen van het hout meer naar voren. Het staal duwt als het ware het zachtere hout van jongere jaarringen weg van tussen de hardere, oudere nerven. Dankzij die techniek wordt de nerfstructuur beter zichtbaar en zelfs voelbaar als je er met je hand over strijkt. Geborsteld hout heeft zo een verouderde en natuurlijke look. Daarom is het erg populair bij landelijke constructies, zoals gevelbekleding van tuinhuisjes.



Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving