Je kan bij Pleisters en mortels kiezen uit de volgende categorieën

De ene pleister is de andere niet


“Een pleister wordt gebruikt om een muur af te werken. Het is belangrijk dat het verschil tussen de soorten pleisters duidelijk is, want de ene pleister is de andere niet. Om te weten welke pleister de klant nodig heeft, vraag ik altijd waarvoor ze het nodig hebben. Of er eventueel een probleem is dat moet worden verholpen.

Voor er bepleisterd wordt, moet er natuurlijk eerst een muur komen te staan. Daarom bieden wij metselmortel aan. Je zult merken dat dat niet de klassieke mortels op basis van cement zijn. Wij verkiezen kalkmortels, die door de toevoeging van tras voor een meer dampopen verbinding zorgt tussen de stenen. Tras is meer poreus dan cement en heeft daardoor een ademende structuur. Kalkmortel hardt net iets langer uit dan gewone mortel, maar is meer elastisch en dus langer vormbaar bij de verwerking. Daarnaast bieden we ook portlandcement aan. Die is qua samenstelling quasi hetzelfde als kalkmortel, maar bevat wel cement waardoor deze sneller droogt.

De pleisters dan. Als je wilt bepleisteren op een zeer vochtige plaats, zoals bijvoorbeeld je badkamer of je kelder, kies dan voor saneerpleisters. Dat is een vochtzuigende pleister, concreet betekent dat dat het vocht dat zich in de muur heeft gezet, er wordt uitgetrokken. Daarna wordt het vocht naar buiten geleid zonder dat de binnenafwerking wordt aangetast.

Zoek je een pleister die weersbestendig is, maar toch blijft ademen? Neem dan de traskalk buitenpleister. Het beschermt bovendien niet enkel je muur of gevel, de pleister is zeer stevig waardoor er weinig kans is op scheuren.

Heb je oude muren te renoveren, dan raad ik je de kalk binnenpleister aan. Het leuke hiermee is dat je nadien heel simpel op deze pleister kan schilderen, betegelen of behangen. Of je laat het gewoon zo, met zijn niet zo’n strakke look heeft dit materiaal een typische charme. Deze pleister dient vooral te worden geplaatst op volle bakstenen, cellenbeton, snelbouwers en betonblokken, maar kan ook zeker op kalkhennepbeton, Argio leemstenen of Isohemp kalkhennepblokken. En had ik al gezegd dat kalkpleister milieuvriendelijk, heel ademend, makkelijk te verwerken is en een fijne structuur heeft? Breng daarbij in rekening dat het ook nog waterbestendig en vochtregulerend is en er geen schimmel op zal komen (wegens hoge pH-waarde) en ik denk dat we kunnen spreken van een topproduct.

De pleister met de hoogste dampdoorlatendheid is dan weer de minerale pleister. Daarnaast is deze pleister weerbestendig, onbrandbaar, kan het niet rotten en beschimmelt het niet.

Voor gipspleister adviseer ik deze te nemen als afwerkingslaag. Concreet bedoel ik daarmee dat je slechts een heel dunne laag van dit pleister hoeft aan te brengen. Zo heb je een perfect egale afwerking, waar je nadien op kan schilderen.

Als toebehoren bieden wij wapeningsnetten aan. Dat wordt gebruikt bij voegen tussen gipsvezelplaten en de overgangen van de ene naar de andere ondergrond. Op hoeken bij deurgaten en bij raamkaders worden wapeningsnetten gebruikt.

Voor de fans hebben we ook nog kalei. Deze manier van bepleisteren is al eeuwenoud en dat zie je aan de authentieke uitstraling die een kaleien gevel heeft. Het is eigenlijk een alternatief voor houtengevelbekleding. Bovendien zorgt kalei dat je gevel beter beschermd is tegen weersinvloeden, heb je een grotere waterwerendheid en is het toch dampdoorlatend.”

Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan Xander of één van zijn collega’s of bezoek onze vestiging in Aalter.