Sokkels & poeren

€ 31,40 / stuk

Beton poer

Kenmerken Betonpoeren hebben als functie rechtstreeks contact van de paal met grond en aarde te vermijden. Op die manier zullen de balken niet in het vocht blijven staan. De poeren...

Meer informatie »

Petit granit, grande histoire


Als je mij vraagt welk product uit ons assortiment de grootste geschiedenis heeft dan is mijn antwoord simpel: onze arduinen sokkels! Er is geen product dat je zover terug meeneemt in de tijd als blauwe hardsteen. Nochtans zijn er heel wat artikelen die al langer dan vandaag worden gebruikt in allerlei toepassingen. Zo werden gevlochten hazelaarschermen bijvoorbeeld al door de Vikings gebruikt als schutting.

Wat is de oorsprong van arduin?


De geschiedenis van arduin gaat echter miljoenen jaren terug in de tijd. Naar een tijd waarin de wateren die grote delen van Europa en Azië bedekten, wegebden en kalkskeletjes van kleine diertjes achterlieten. Die kalkafzetting versteende en vormde na vele millennia een dikke laag kalksteen. Die wordt tegenwoordig ontgonnen in grote kalksteengroeves en wordt petit granit genoemd, ook gekend als blauwsteen of arduin.
Als ik aan onze klanten blauwe hardstenen sokkels adviseer dan durf ik in een fractie van een seconde wel eens met mijn gedachten tussen de dinosaurussen belanden.

Waarvoor dienen arduinen sokkels?


Uiteraard blijf ik altijd wel bij de pinken want een sokkel vormt de basis van een constructie. Het is het koppelstuk tussen de staanders van een poolhouse, overkapping, schuur of pergola en de grond. Door sokkels te gebruiken, vermijd je een blijvend contact met vocht of water waardoor hout aangetast wordt.

Wat heb je nodig om een sokkel of poer te plaatsen?


Door middel van een gegalvaniseerde buis, die in de grond wordt verankerd, monteer je de balk en sokkel aan elkaar. De sokkels zijn reeds voorzien van een gat waarmee ze over de buis kunnen worden geschoven. Betonpoeren hebben een draadstand in de poer en kunnen op die manier gemonteerd worden.

Wat is het alternatief voor een sokkel?


Een alternatief voor een arduinen sokkel is een betonpoer. Deze hebben dezelfde functie als blauwstenen sokkels maar worden geplaatst door middel van een draadstang die reeds in de poer zit bevestigd. Met een setje dat bestaat uit een plaatje, bouten en moeren kan je de balken op de poer draaien en heb je ook een koppelstuk tussen staander en grond.
31,40 / stuk

Beton poer

Kenmerken Betonpoeren hebben als functie rechtstreeks contact van de paal met grond en aarde te vermijden. Op die manier zullen de balken niet in het vocht blijven staan. De poeren...

Meer informatie »
11414,