Inleiding

Wie graag een trotse hengst of merrie in de weide heeft staan, zal waarschijnlijk zoeken naar de juiste paardenomheining. Je snuffelt onze website af en al snel ontdek je alle mogelijke omheiningen. Er zijn echter zo veel verschillende opties wat betreft vorm, afwerking, houtsoort en bevestiging. Welke is nu het beste voor jouw trouwe viervoeter? Of jouw wollige vriendjes? In dit blogbericht gaan we hier dieper op in en geven we je het beste advies voor jouw trouwe ros. Een ding is zeker: met deze robuuste omheining heb jij de teugels in handen.

Video en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Omhein jouw paarden, schapen, geiten of jouw tuin!
  2. Palen in combinatie met houten dwarsbalken.
  3. Zo veel keuze in vorm: rond, halfrond, vierkant, rechthoekig, gekloven,…
  4. Tropisch hardhout en robinia zijn de absolute top op vlak van duurzaamheid.
  5. Eikenhout en geïmpregneerd grenen zijn budgetvriendelijker en van Europese bodem.
  6. Duurzaamheid ook afhankelijk van de grond waar je de palen in plaatst.

Een paardenomheining: niet enkel voor paarden

Je kan het al raden door de naam: deze soort omheining dient vooral voor het omheinen van jouw paardenweide. Zo kunnen de paarden veilig en naar harte lust grazen en genieten van het warme zonlicht. Deze houten omheiningen zijn ook perfect geschikt voor andere (boerderij)dieren, zoals schapen of geiten. Bovendien gebruiken veel mensen het voor hun tuin. Zo benadruk je de landelijke sfeer van je tuininrichting of de omgeving waar jouw woning zich in bevindt.

Moet ik de weide van mijn paarden omheinen?

Je kan je natuurlijk de vraag stellen of je jouw boerderijdieren zou moeten omheinen. Wij zeggen volmondig “Ja, je moet je dieren van een omheining voorzien!”. Wist je dat je als eigenaar burgerlijk aansprakelijk bent, moest je dier schade aanrichten aan derden? En je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid van je dieren. Zorg dus dat je investeert in een degelijke paardenomheining zodat je trouwe rossen niet kunnen uitbreken en zichzelf of anderen kunnen schaden.

Hoe hoog moet mijn paardenomheining zijn?

Soms is het misschien wat lastig om te weten hoe hoog jouw omheining moet zijn. Hoe hoger de schofthoogte van het dier, hoe hoger de omheining en hoe meer liggers je nodig hebt. Voor een pony of veulen is een omheining van 100 tot 120 centimeter wel voldoende en heb je dus ook maar een ligger nodig. Een groter paard zal dan eerder een hogere omheining nodig hebben met drie of zelfs vier liggers. Bij het bestellen van de juiste palen, hou je bovendien best rekening met het feit dat de paal voor minstens 1/3 onder de grond zal zitten. Wil je dus een omheining van 120 centimeter hoog? Dan kies je best voor palen van minimum 180 centimeter lang.

Hoe kies ik een paardenomheining?

De keuze voor een paardenomheining gaat meestal bijzonder vlot. Meestal kiest men op basis van het visuele effect (met andere woorden, het landelijke en robuuste karakter) of het praktische aspect. Een paard zal namelijk een grotere omheining nodig hebben dan een dwerggeitje. Ook de duurzaamheid van de houtsoorten zijn hier belangrijk. Laten we dus even de verschillende aspecten vergelijken.

Welke palen en welke dwarsbalken?

Ten eerste hebben we palen nodig voor onze omheining. Hier kan je kiezen uit ronde palen, vierkante, rechthoekige, halfronde palen, noem maar op!

We gaan in dit geval de palen niet met elkaar verbinden via een prikkeldraad of metalen schapendraad. We zullen eerder gebruik maken van horizontale, houten liggers of balken. Je kan hier ook kiezen tussen verschillende vormen: ronde liggers, halfronde, rechte, bezaagde of gekloven liggers. Afhankelijk van de gewenste hoogte van jouw omheining en de schofthoogte van het dier, kan je twee, drie of vier dwarsplanken plaatsen. Hoe groter het paard, hoe meer liggers nodig zijn.


Er is ook een klein verschil wat betreft de bevestiging van de liggers aan de palen. Sommige palen zijn voorzien van gleuven waar je de liggers door kan schuiven, ook wel ‘post en rail’ genoemd. Over het algemeen is dat de meest duurzame methode, aangezien de dwarsbalken zo nog de mogelijkheid hebben om uit te zetten en in te krimpen bij verschillende weersomstandigheden. Een tweede optie is om de liggers met schroeven te bevestigen aan de voor- of achterkant van de paal.

Welke houtsoort is het meest duurzaam?

Naast de vorm van de palen en liggers, is de houtsoort ook van belang bij het kiezen van je paardenomheining. Je wilt natuurlijk dat je omheining tegen een stootje kan en ook vele jaren zal meegaan.

Wie een omheining wilt van kwaliteit van de bovenste plank, kan kiezen tussen twee verschillende houtsoorten. Enerzijds zijn er de tropische hardhoutsoorten en zoals de naam het zelf al zegt, komt deze houtsoort van tropische oorden. Een voorbeeld hiervan is angelim vermelho. Deze Zuid-Amerikaanse houtsoort heeft een charmante oranje tot bruine kleur. Je ziet ook een heel mooie lijnstructuur op het hout zonder knopen.

Langs de andere kant hebben we paardenomheiningen uit robiniahout. Dat is wel afkomstig van lokale, Europese bodem. Deze houtsoort heeft een eerder goudgele tot okerkleur. Het is erg bestand tegen beschadiging door insecten en beschermd tegen schimmels. En bovendien is deze houtsoort, dankzij de Europese afkomst, een stukje goedkoper dan angelim vermelho.

Net onder dit topsegment hebben we de iets budgetvriendelijkere, maar ook kwaliteitsvolle omheiningen uit geïmpregneerd grenen of eikenhout. Het grenenhout is behandeld met een schimmelwerende substantie waardoor het nog langer zal meegaan. Eik is gecategoriseerd in duurzaamheidsklasse 2 en zit zo net één niveautje onder robinia. Eik staat vooral bekend als een erg stevige houtsoort, dat zeker tegen een stootje of twee kan. Ideaal dus voor een van je wildere paarden.


In realiteit zal de duurzaamheid van je houten omheining ook afhangen van de grond waar de palen in zijn geplaatst. Jouw omheining zal zo langer meegaan in een zandgrond dan een bodem uit leem of klei. Een zandgrond houdt namelijk minder (regen)water vast, waardoor het dieper in de grond zal doorsijpelen. Klei- en leemgronden houden daarentegen meer water vast, waardoor er meer kans is op graduele schimmelvorming en rotten van je paal onder de grond.


De aard van het beestje

Een laatste factor die we toch in rekening moeten houden, is het karakter van jouw dier. Is jouw paard een kampioen in ontsnappen? Dan kies je best voor een iets stevigere houtsoort, met meerdere liggers en palen waar de dwarsbalken via de gleuven kan bevestigen. En zoals eerder aangehaald, zal ook de grootte een rol spelen bij jouw keuze. Een algemene richtlijn kunnen we hier dus niet maken, aangezien elke omheining zal afhangen van jouw dier.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Weide

Schapenomheining in hout of metaal?
Schapenomheining in hout of metaal?

Niets gaat boven wat wollige vriendjes in je tuin. Of heb jij liever kippen, cavia’s, alpaca’s, geiten, koeien, paarden of ezels? Welk dier je ook kiest voor in jouw tuin, iedereen heeft een stevige omheining nodig.

Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?
Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?

Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining.

Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?
Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?

Er bestaan honderd-en-een manieren om je tuin of erf af te sluiten. Je kan kiezen voor een tuinafsluiting of vlechtscherm als je wat privacy wil, maar ook met een omheining kan je je tuin, weide of terrein op een mooie en praktische manier afbakenen. Een van de meest gebruikte omheiningen is een schapenomheining.

Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?
Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt.

Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?
Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?

Heb je nood aan een nieuwe omheining om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving