Inleiding

Een tuin, dat is iets wat over de jaren heen groeit. Rome is toch ook niet op een dag gebouwd? Van braak liggend stuk terrein, naar een prachtige plek vol leven en vooral creativiteit! En de tuin van Marnix en Ann, dat is het bruisende bewijs daarvan. Zij toonden ons met veel plezier hun prachtige creaties, zoals een vijver, de fleurige bloemenperkjes en hun tuinafsluiting, gemaakt uit hardhout van bij EXZO. Volg maar even mee!

Video

Wil jij zelf ook bouwen aan jouw oase van rust?

Start dan jouw eigen tuinproject en werk net als Marnix en Ann stap voor stap aan jouw toekomstige droomtuin.

Bekijk alle tuinafsluitingen Bekijk alle pergolabogen Bekijk alle klinkers Bekijk alle terrasplanken

Wie is de doe-het-zelver?

We stellen jullie graag voor aan Marnix De Soete en zijn vrouw Ann, een gepensioneerd koppel uit Oedelem. Ze zijn heel graag creatief bezig zowel binnen in hun woning, als in de tuin. Marnix was heel zijn leven lang treinbestuurder en reed tussen verschillende Belgische steden: Gent, Antwerpen, Brussel, Zeebrugge, en veel meer. Maar na zijn vele reizen met de trein, ontspande hij toch graag in de tuin samen met zijn vrouw.

Ze zijn dan wel gepensioneerd, maar het koppel zit helemaal niet graag stil. Ze houden ervan om hun handen vuil te maken aan verschillende projectjes binnen- en buitenshuis. Ann maakt ook verschillende beeldhouwwerkjes zelf en plaatst die dan in de tuin. Voor hen is tuinieren echt een hobby, net zoals andere mensen een andere hobby hebben. “Ze zeggen dat je daarvan langer leeft, maar dat weet ik niet.” lacht Marnix.

Wat lag er voor ze aan de tuin begonnen?

Toen Marnix en Ann in hun huidige woning trokken, was hun huis omgeven door weiland. Er was dus helemaal nog geen sprake van een tuin of enig groen. Over de jaren heen hebben ze stap voor stap hun tuin aangepakt en zo groeide ook Marnix zijn liefde voor tuinieren. Vanaf een leeftijd van 30 of 35 jaar kreeg hij groene vingers en spendeerde hij meer en meer tijd aan zijn eigen tuintje. Alles wat je ziet hebben ze dan ook samen aangepakt.

Aan welke eisen moest de tuinafsluiting voldoen?

Vroeger stond er eigenlijk al een andere tuinafsluiting. Na een bepaalde tijd merkten Marnix en Ann toch dat die wel zijn beste tijd had gehad en dat de takjes kapot gingen. Dus het koppel was al van plan om de tuinafsluiting te vervangen. Maar toen kwam er eens een grote storm, twee of drie jaar geleden. Door de wind lag een groot deel van hun oude tuinafsluiting dan volledig plat en moesten ze in versneld tempo naar een oplossing zoeken.

Vooral Ann vond een natuurlijke uitstraling heel belangrijk. Ze ziet niet graag plastic, namaak of beton. Hun woning ligt midden in de natuur en ze wou dus ook echt iets natuurlijk, zoals een tuinafsluiting uit hout. Daar streefde Ann vooral naar!

Nu heeft Marnix zelf een hardhouten tuinafsluiting geplaatst met horizontale latten. Eerst plaatste hij hardhouten gleufpalen, waar hij uiteindelijk de hardhouten latten tussen schoof. Hier zorgde hij telkens voor een voegje van ongeveer een centimeter tussen alle planken. Om de bovenkant van de palen te beschermen bevestigde hij paaldoppen uit inox, waardoor regenwater het hout minder kan aantasten. En om extra zeker te zijn dat deze afsluiting niet zou omwaaien zette hij nog palen achter het tuinscherm.


Een uit de hand gelopen vijver

Een van de meest opvallende elementen van hun tuin is wel de grote vijver in het midden. Toch was het niet de bedoeling dat de vijver zo’n eyecatcher zou zijn. Eerst begon Marnix met een kleine vijver, maar hij was niet volledig overtuigd. Die was namelijk niet in proportie met de grootte van zijn tuin.

Dus uiteindelijk hebben Marnix en Ann al hun ideeën eens omgezet in een tekening en kwamen ze op de vijver uit die er nu ligt. Toen het hele project uiteindelijk af was, dacht Marnix wel even “Oei, het is toch groter dan gedacht. Misschien heb ik mij een beetje mispakt.” Maar ze vinden niet dat het erg is, want de vijver is een van hun favoriete elementen uit de tuin. Ze hebben de vijver ook aangevuld met watervallen, fonteintjes en beelden die Ann zelf heeft gemaakt.Ook onder het wateroppervlak bruist het van het leven. In het begin hadden ze karpers, maar dergelijke vissen zijn planteneters. Dan mag je dus ook geen plantjes in je vijver zetten, want dan zijn ze al snel opgegeten. Dan heeft hij die vissen maar weggedaan, en vervangen door gewone goudvisjes.


Waarom de draden boven de vijver?

Boven de vijver zijn verschillende draden gespannen. Ann en Marnix hebben soms wel eens last van reigers en andere vogels die hun vissen willen opeten. De week voor we op bezoek gingen had een reiger nog een heel grote vis uit het water geplukt. Ann vindt het toch wel jammer als dat gebeurt, want je moet heel lang wachten voor die vissen zo groot zijn. Daarom beschermen de draden de vissen wat van alle reigers in de buurt. “Maar ik vind het wel jammer van die draden.” zegt Ann. “En voor mijn vis!” voegt Marnix toe.

Wat is het favoriete plekje in de tuin?

Daar moesten Marnix en Ann niet lang over nadenken: “Hier aan de vijver, aan de rotonde.” Daar zie je altijd iets. De speelsheid van de waterjuffers over het wateroppervlak, een vis die af en toe eens bovenkomt. Je ziet veel leven. Ook de vogeltjes zijn voor de tortelduifjes een grote plus. Marnix houdt vooral van de combinatie tussen de stilte en het getjilp van de vogels in de buurt. Dat is pas echt genieten!

De ervaring van Marnix en Ann met EXZO

Marnix en Ann hebben onze webshop ontdekt via het internet. Toch is het koppel geen grote fan van spullen kopen op het internet, omdat ze graag iets in het echt kunnen zien en vastnemen voor ze het kopen. Op een gegeven moment stoten ze dan op de EXZO website en merkten ze dat wij in Aalter gevestigd zijn. Ze konden zelfs een bezoek brengen aan onze showroom. En dat vonden ze bijzonder interessant! Op een vrijdag stapten ze in de auto en konden ze bij EXZO terecht met al hun vragen. Met volle aandacht bekeken ze het ruime assortiment.

Marnix en Ann zouden EXZO eigenlijk een 10 op 10 willen geven. Ze kunnen echt niets bedenken van minpuntjes. Misschien geven ze toch een 9, enkel omdat ze geloven dat de perfectie niet bestaat.


Marnix en Ann
Een tuin is een plek om te ontspannen. We laten er alle stress eventjes los en brengen het hoofd op andere gedachten.
9.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving