Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort. We vergelijken ze ook graag met ipé, een andere tropische hardhoutsoort dat vaak wordt gebruikt voor terrassen. Laten we bankirai even beter bestuderen en daarna vergelijken we deze houtsoorten opnieuw op basis van vier criteria: de duurzaamheid, de kleur, de stabiliteit en het prijskaartje.
Neen, bankirai en hardhout zijn geen synoniemen van elkaar. Wanneer mensen onze showroom in Aalter komen bezoeken, vragen ze vaak naar bankirai terrasplanken. Dan stellen wij de vraag “Bedoel je bankirai als houtsoort of bedoel je terrasplanken uit tropisch hardhout?” Dan kijken de klanten raar op. Die twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee termen met verschillende betekenissen.
Waar komt deze verwarring vandaan? Vanaf de jaren 60 bestelden mensen al terrasplanken in bankirai, maar ook ‘hardhout’ verwees naar deze houtsoort alleen. Een terras uit hardhout betekende dus een terras uit bankirai. Later veranderde de betekenis van de term ‘tropisch hardhout’ naar een parapluterm voor verschillende houtsoorten, waar bankirai er een van was.
Als we bankirai en ipé met elkaar vergelijken dan zien we wel wat gelijkenissen. Zo zijn ze beide nagenoeg even duurzaam. Bankirai heeft een duurzaamheidsklasse 1 à 2 en zal dus zeker twintig of zelfs vijfentwintig jaar meegaan. Het is ook erg resistent tegen schimmel en bacteriën. Ipé behoort tot klasse 1. Het is zelfs zo hard dat insecten er niet in kunnen en je dus geen zorgen hoeft te maken over houtwormen. Dit gezegd zijnde, zijn er toch meer verschillen op vlak van kleur, stabiliteit en kostprijs. Laten we even deze drie verschillen verder uitdiepen.
Als we spreken over kleur, zijn er een aantal verschillen op vlak van bruintint en structuur aan het oppervlak. Bankirai was juist zo populair door zijn warme aangename, zacht bruine tot goudgele kleur. Bovendien heeft bankirai ook geen opvallende tekening. Ipé daarentegen heeft een iets donkerdere kleur en meer variaties van groen, geel of bruin. Ipé heeft ook een gevlamde tekening aan het oppervlak. Net zoals elke houtsoort zullen zowel ipé als bankirai wel na een tijd egaal vergrijzen.
Laten we de twee houtsoorten eens vergelijken op vlak van stabiliteit. Hier stellen we de vraag: hoe behoudt een plank zijn vorm na contact met regen en zon? Bankirai is iets minder stabiel dan Ipé. Zo is de krimp-zwelreactie van bankirai net iets groter.
We kunnen dit verschil in stabiliteit op twee manieren opvangen. Ten eerste kunnen we zorgen voor een perfecte droging van het hout. Vooral bankirai heeft een langzame en zorgvuldige droging nodig. Een tweede manier om bankirai stabieler te maken, is door de planken iets dikker te verzagen, zodat de verhouding tussen de breedte en dikte optimaal is. Hierdoor is het evenwaardig aan de iets dunnere ipé terrasplanken.
Ten slotte hebben we het over de prijs. Hier is bankirai duidelijk de winnaar. Bankirai is zelfs 25 tot 30% goedkoper dan ipé. Dit is een enorm verschil, zeker als je bijna dezelfde kwaliteit mag verwachten. Dit kan per vierkante meter snel oplopen.
Bankirai is een gekende houtsoort. Bij sommige mensen roept het woord veel positieve en kwalitatieve associaties op. Anderen hebben een negatievere indruk over deze houtsoort door de situatie in de jaren 90. Toen was er grote vraag naar bankirai terrasplanken. Om tegemoet te kunnen komen aan de grote markt, werden de planken dunner en dunner gezaagd om ze goedkoper te kunnen verkopen. Ze respecteerden ook niet altijd de optimale droogtijd voor het hout om het sneller op de markt te kunnen brengen. Hierdoor daalde de kwaliteit van bankirai en dit had ook invloed op de goede naam van de houtsoort.
De laatste tijd is de kwaliteit van bankirai enorm verbeterd, waardoor je zeker mag vertrouwen op de duurzaamheid en kwaliteit.
Zoals je kan zien is bankirai wel goedkoper dan ipé, maar het is toch iets minder stabiel en de kleur is iets lichter. De voordelen wegen toch op tegen de nadelen, waardoor wij nog steeds grote fan blijven. Of je nu komt voor bankirai, padouk, ipé of een andere tropische hardhoutsoort, we leggen je graag alle verschillen uit en hier kan je ook de verschillende houtsoorten vergelijken. En met onze overzichtelijke handleidingen bij de hand is jouw terras vlotjes klaar voor de eerste barbecue. Mocht je toch nog vragen hebben over jouw project, dan hebben Sandra Kim en Luc Steeno goede raad: “Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten!” En wie weet kan ook jij binnenkort trots zijn op je werk.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO