Steenschotten

€ 79,95 / stuk

Azobe steenschot - A-kwaliteit - 114 x 130 cm

Kenmerken Een azobe steenschot is het geheel van verschillende tand-groefplanken van de tropische, zeer harde houtsoort azobé. De sterke planken worden samengehouden met een...

Meer informatie »
€ 99,95 / stuk

Azobe steenschot - AAA-kwaliteit - 128 x 140 cm

Kenmerken Hardhouten steenschotten zijn een stevig, duurzaam en een mooi product! Deze Azobe AAA-kwaliteits-steenschotten kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Hun...

Meer informatie »
€ 37,00 / stuk

Lariks / douglas steenschot - 60 x 140 cm

Kenmerken Een steenschot bestaat uit enkele stevige lariks douglas planken met tand-groefverbinding die aan elkaar worden vastgemaakt met een draadstang. Dat vormt samen een...

Meer informatie »
€ 67,95 / stuk

Lariks / douglas steenschot - 95 x 140 cm

Kenmerken Een steenschot bestaat uit enkele stevige lariks douglas planken met tand-groefverbinding die aan elkaar worden vastgemaakt met een draadstang. Dat vormt samen een...

Meer informatie »

Steenschotten


Kennen jullie die reclames van William Lawson, met de geweldige slogan “no rules, great scotch”, waarin een dozijn Schotten, gekleed in traditionele geruite rokken, de hoofdrol spelen? Telkens als zo een reclame bij ons thuis op tv kwam, stelde mijn moeder al lachend dezelfde vraag: “Wat zouden die Schotten onder hun rok dragen?”. Het is een kleine anekdote die elke keer dat ik over steenschotten spreek door mijn hoofd spookt. Eigenlijk vind ik het zelfs een heel goede metafoor voor het verhaal dat schuil gaat achter de productie en het gebruik van steenschotten.

In welke houtsoorten kan je steenschotten kopen?


Het is voor mezelf een must dat alles wat ik koop ook een verhaal heeft. Het verhaal van de steenschotten begint bij de productie. Ze worden in de eerste plaats gemaakt van hout. Wij bieden er aan in azobé en lariks. Geografisch gezien, start het verhaal dus in West- en Midden-Afrika voor de azobe steenschotten of in Europese bossen voor de lariks steenschotten.

Hoe worden steenschotten gemaakt?


Om de schotten te fabriceren, worden de stukken hout met elkaar verbonden door middel van een tandgroefverbinding en strak aan mekaar verankerd door ijzeren draadstangen of houtdraadbouten. Twee zijden van de schotten worden ook nog eens verstevigd met een verzinkte u-lijst.

Hoe komen steenschotten aan hun verweerde uitstraling?


Het afgewerkte product wordt vervolgens gebruikt in ambachtelijke steenfabrieken of -bakkerijen waar bakstenen, dakpannen, tegels en aanverwante producten worden vervaardigd. De steenschotten doen in deze fabrieken dienst om de gebakken stenen uit de oven op te laten trillen. Hierdoor drogen ze en koelen ze af. Zo weet je onmiddellijk waar het uitzonderlijk patine vandaan komt. De warmte van de ovenverse stenen en de cementsluier die ze achterlaten, zorgt voor een echte vintage uitstraling.

Waarom zijn industriële recyclageproducten populair in huis en tuin?


Industriële recyclageproducten winnen de laatste jaren enorm aan populariteit. Steeds meer mensen trachten zowel in hun interieur als exterieur industriële elementen te integreren. Ik voel mezelf ook wat rock-‘n-roll en het heeft dan ook niet lang geduurd vooraleer ik mee op de kar ben gesprongen. Ik ben helemaal gewonnen voor het stoere, ruwe en zelfs een tikkeltje rauwe kantje dat je hiermee aan jouw leef- en woonstijl toevoegt.
Wat deze recyclageproducten in mijn ogen ook net zo mooi maken, is de verscheidenheid. Geen enkele schot ziet er exact hetzelfde uit. Ook dat zullen trouwens de ‘echte’ Schotten beamen. De verwering is altijd anders. Afhankelijk van de toepassing en jouw gewenst resultaat kunnen de steenschotten altijd opgeschuurd worden.

Waarvoor kan je steenschotten gebruiken in huis en tuin?


Ze zijn heel polyvalent in gebruik en kunnen in tal van projecten een tweede leven worden geschonken. Denk maar aan terrassen, vloeren, stallingen, wanden, decoratie, tafels, meubilair en zo veel meer.