Je kan bij Thermowood kiezen uit de volgende categorieën

Thermowood gevelbekleding


Als ik mijn ogen dichtknijp en me probeer in te beelden wat ik het mooiste vind aan hout, dan flitsen steeds dezelfde beelden voorbij. Donkerbruine kleuren, warme houttinten, houttekeningen en een elegante uitstraling. Thermowood gevelbekleding heeft het allemaal. Da’s pas goed nieuws!

Thermowood gevelbekleding is de verzamelnaam voor alle houtsoorten die thermisch worden behandeld en tot gevelplank geprofileerd. Er worden meerdere houtsoorten thermisch behandeld. Thermowood ayous, thermowood essen en thermowood grenen of vuren zijn het populairst.

Verschillende soorten thermowood gevelbekleding


De meeste thermowood gevelbekleding wordt gemaakt uit zachthout. Grenen, vuren en ayous zijn zachte houtsoorten. Grenen en vuren behoren tot de naaldbomenfamilie, terwijl ayous een loofboomsoort is. Zachthout heeft voor buitengebruik een behandeling nodig. Anders zou de levensduur van deze houtsoorten te beperkt zijn. Zeker bij gevelbekleding wil je toch dat het tientallen jaren meekan, veronderstellen we?
Dankzij de thermische verduurzaming kunnen we grenen, vuren en ayous nu ook onder de hoogste duurzaamheidsklasse rekenen. Ze gaan zelfs 25 jaar en langer mee in contact met grond en aarde. Lang, hé? Thermowood gaat een hele generatie mee.

Essen is wel een hardhoutsoort, toch is ook hier een thermische behandeling noodzakelijk voor buitengebruik. Zonder behandeling bevat het hout stoffen waar de spinthoutkever verzot op is. Daarom wordt ook essenhout met een thermische behandeling opgewaardeerd. Alle houtsoorten die thermisch worden gemodificeerd verliezen namelijk hun voedingsbodem voor insecten en bacteriën. Dat komt omdat het hout op zo een hoge temperatuur wordt gebakken dat alle inhoudelijke sappen en stoffen voor altijd uitdrogen. Geniaal, toch?

Er bestaat zowel thermowood gevelbekleding uit Europese bossen als uit tropische bossen. Ayous is een Afrikaanse houtsoort. Grenen, vuren en essen worden in Europa ontgonnen. Er is dus voor elk wat wils!

Is thermowood gevelbekleding duur?


Dat valt best mee. De prijs van thermowood gevelbekleding verhoudt zich tussen de €40 en €200/m². Dat is een heel ruime prijsrange. Je kan dus perfect zelf kiezen welk budget je hieraan wil uitbesteden.
Het voordeel bij thermowood gevelbekleding is dat de prijs niet per se recht evenredig is met de kwaliteit. De prijsverschillen hebben te maken met verschillende zaken. De houtsoort, de dikte en breedte van het profiel en de arbeidsintensiviteit om een profiel te frezen, geven vaak de doorslag. Je kan jouw keuze dus baseren op smaak en de prijs die je ervoor over hebt.