Je kan bij Balken en kepers kiezen uit de volgende categorieën

Balken en kepers


Wil je jouw tuin aanvullen met een stevig bijgebouw? Een overkapping, tuinhuis, fietshok, carport, pergola, noem maar op! Elke constructie heeft echter een stevige basis nodig, wat je het best maakt met houten balken en kepers. Wij hebben verschillende afmetingen en houtsoorten in het assortiment dat iedereen wel een groot bijgebouw kan plaatsen, zelfs met het kleinste budget.

Wat is het verschil tussen balken en kepers?


Zoals je kan zien hebben we zowel balken en kepers in ons assortiment. Een eerste verschil tussen deze twee producten is de vorm: balken zijn meestal vierkant van vorm en kepers zijn rechthoekig. Er bestaat een belangrijk verschil in gebruik. Zo worden de balken gebruikt als verticale pilaren en de voet van het dak. Let op dat je deze houten pilaren wel nog op een arduinen sokkel plaatst voor extra duurzaamheid. Kepers daarentegen worden dan gebruikt als kader voor de gevels en voor de spanten van het dak. Je kunt ze ook als basis gebruiken voor een vloer te leggen.

Welke uit welke verschillende houtsoorten kan ik kiezen?


Voor de constructie van jouw bijgebouw kan kiezen uit verschillende houtsoorten. Welke je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van je gewenste afwerking, uitstraling en je budget.

De eiken balken en kepers hebben we in een fijnbezaagde en een geschaafde afwerking. Deze Europese hardhoutsoort staat bekend als een erg harde en stevige houtsoort. Ideaal dus voor de constructie van jouw stevig bijgebouw!

Het meest duurzame en stevige houtsoort van Europa is ongetwijfeld robinia. Deze heeft duurzaamheidsklasse 1 en zal dus decennialang jouw constructie rechthouden. En de naturelle vorm geeft jouw project die prachtige landelijke toets!

Als eikenhout toch iets te duur is, dan is lariks of douglas de ideale oplossing voor jou! Dit Europees hout is iets goedkoper dan eik, maar heeft na de vergrijzing exact dezelfde uitstraling. Ook deze houtsoort bieden we aan in een fijnbezaagde of een geschaafde afwerking.

Geïmpregneerd grenen is dan weer de meest budgetvriendelijke optie, want door de speciale behandeling krijgen we toch duurzaam hout voor een spectaculair laag prijskaartje.

Ten slotte hebben we nog tropisch hardhout, wat het neusje van de zalm is bij de houtsoorten. Deze houtsoort heeft de beste duurzaamheid en stevigheid, maar deze kwaliteit komt ook wel met een prijs.

Welke voordelen hebben houten kepers en balken voor de basis van jouw constructie?


Hout heeft verschillende voordelen voor de constructie van jouw bijgebouw. Zo is hout erg gemakkelijk te verwerken: je kan er zelf nog in schuren, boren en zagen om het skelet van jouw bijgebouw naar wens vorm te geven. Daarnaast is hout een bijzonder duurzaam materiaal dat met de juiste behandeling decennialang kan meegaan.

Ten slotte kiezen veel mensen voor hout voor de esthetische voordelen. De vele nerven en knopen in dit materiaal geeft jouw project die unieke dimensie en een landelijke, natuurlijke uitstraling. Je kan zelfs het hout bloot laten en later nog behandelen met olie of beits om die prachtige tekening meer tot leven te brengen.