Schoren / pennen

€ 3,00

Eiken pennen

Kenmerken Eiken schoren heeft iedereen wel eens gezien. Misschien kon je er gewoon niet de juiste naam op plakken. Schoren worden gebruiken als dwarsverbinding tussen eiken balken om...

Meer informatie »
€ 56,55  € 51,40 / stuk

Eiken schoren

Kenmerken Eiken schoren hebben als voornaamste functie een decoratieve uitstraling te geven aan je bijgebouw. Naast het decoratieve aspect, bieden ze ook ondersteuning aan de...

Meer informatie »

Schoren en pennen


Sommige onderdelen van jouw project hebben wel eens een extra steunpuntje nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ringbalken, die het hele dakbeschot moeten dragen? Daarvoor zijn houten schoren en pennen ideaal. Dit lijkt misschien een extra kost, maar ze kunnen een groot verschil maken in de duurzaamheid van jouw project. En wie houdt er nu niet van die landelijke, rustieke stijl?

Wat zijn schoren?


Schoren zijn meestal houten balken die diagonaal tegen een verticale staander en onderaan de ringbalken worden vastgemaakt. Zo geven ze meer stevigheid aan het geheel, omdat ze meehelpen met het dragen van de constructie. Ze kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt, maar wij zijn het meest fan van de houten varianten.

Wat zijn pennen?


Nee, dit zijn geen balpennen waarmee je schrijft. Het zijn kleine cilindertjes in hout die je in een voorgeboord gat in een houten staander of balk slaat. Je kent ze misschien onder de naam ‘pen-gatverbinding’. Meestal wordt deze techniek dan ook gebruikt in combinatie met de schoren om die stevig vast te zetten. Wist je dat deze methode echt al eeuwenlang wordt gebruikt? Dat toont nog meer aan hoe betrouwbaar deze verbinding is.

Waarom zijn deze schoren en pennen gemaakt uit eik?


Eik is van nature een erg duurzame hardhoutsoort. Dit betekent dus dat deze schoren en pennen zo hard en duurzaam zijn, dat ze zeker geschikt zijn om zware constructies te dragen of om in een nauwe opening te worden geslagen. En bovendien geeft dit hout echt de uitstraling van een landelijk en klassiek bijgebouwtje, dankzij de leuke houttekening met af en toe een knoop.

Wat als je pen niet goed vast zit?


Meestal is het de bedoeling dat de pen net in het gat past in het hout. Het is zelfs beter als de pen net iets groter is, omdat je die er dan in moet hameren tot die goed klem zit. Toch kan het eens zijn dat het gat toch iets te groot is. Dan is het een goed idee om wat houtlijm aan de pen te doen, om ervoor te zorgen dat het geheel stevig blijft vastzitten.