Houten onderbalken

€ 27,10 / stuk

Hardhouten onderbalken gelamelleerd

Kenmerken Deze hardhouten balken zijn de perfect oplossing voor de onderbouw van jouw terras of vlonder. Geef jouw houten terras de juiste steun met deze stabiele onderbalken. Ze zijn namelijk...

Meer informatie »
€ 41,95 / stuk

Robinia onderbalk gevingerlast

Robinia onderbalken zijn perfect in combinatie met de robinia terrasplanken, als je het ecologische aspect van de houtsoort in alle delen van je terras wil doortrekken. Door gebruik te maken van...

Meer informatie »
€ 11,65 / stuk

Hardhouten onderbalken massief

Kenmerken Een goede onderbouw is noodzakelijk als het gaat over een kwalitatieve vlonder of terras aanleggen. Zo zal je heel lang kunnen genieten van je buitenterras uit hout. Deze...

Meer informatie »

Hardhouten onderbalken


Wie kiest voor een terras uit houten planken, bouwt dan best een onderstructuur uit hout. Daar zijn verschillende redenen voor: deze houten onderbalken kan je gemakkelijk doorboren en kan je dus gemakkelijk vastzetten met schroeven. Zijn de balken ook iets te lang? Dan kan je ze perfect op maat zagen met een cirkelzaag of zelfs een manuele zaag. Zo zie je maar, alleen maar voordelen aan een onderstructuur uit hout, en zeker HARD-hout.

Uit welke hardhoutsoorten kan ik kiezen voor mijn onderbalken?


Voor jouw hardhouten onderstructuur kan je kiezen uit twee verschillende houtsoorten: enerzijds tropisch hardhout en anderzijds robinia.

Tropisch hardhout is waarschijnlijk het neusje van de zalm bij de houtsoorten. Dit is een verzamelnaam voor verschillende Afrikaanse houtsoorten zoals tali, merbau en bilinga. Deze houtsoorten zijn niet alleen heel hard en stevig, maar ze hebben ook duurzaamheidsklasse 1! Dit betekent dat je er meer dan vijventwintig jaar van kunt genieten. Deze balken zijn gelamelleerd, wat dus betekent dat twee stukken hout in lagen aan elkaar worden gelijmd.

Daarnaast hebben we robinia. Wie liever kiest voor een ecologische materiaal van Europese afkomst, zal zeker van deze houtsoort houden. Met een duurzaamheidsklasse 1 overleven ook deze onderbalken meer dan vijventwintig jaar. Deze zijn wel gevingerlast: twee planken zijn stevig aan elkaar verlijmd door middel van tanden die als vingers in elkaar steken. Wat betreft de kwaliteit moet robinia niet veel onderdoen van tropisch hardhout.

Hoe gebruik ik deze hardhouten onderbalken?


Deze hardhouten onderbalken heel gemakkelijk plaatsen in je tuin. Plaats ze bovenop terrasdragers voor extra steun en dan kan je zorgen dat je terras mooi recht loopt, zelfs als de ondergrond niet volledig vlak is. Zorg bovendien dat er telkens tussen alle onderbalken een afstand van maximum 42 centimeter zit, om doorbuiging van je uiteindelijke terras te vermijden. Individuele balken bevestig je aan elkaar door middel van kleinere balkjes en schroeven uit INOX. Deze onderbalken worden ook wel regels of liggers genoemd, omdat ze in een dambordpatroon jouw terras ondersteunen.

Met een onderstructuur in hout moet je wel rekening houden dat het materiaal nog kan werken. Leg je jouw terras aan vlak bij een vast (bij)gebouw, zorg dan voor een kleine opening tussen de onderbalken en het gebouw. Op die manier hebben de onderbalken en de bekleding nog voldoende ruimte om uit te zetten, zonder dat je terras gaat buigen.