Robinia: 5 interessante weetjes

Inleiding

Voor wie nieuw is in de wereld van bomen en houtsoorten, klinkt de naam robinia waarschijnlijk een beetje exotisch en vreemd, vooral naast de bekende boom-, en houtsoorten, zoals eik, den, of zilverspar. En eigenlijk is robinia wel een beetje exotisch. Lees hieronder enkele boeiende weetjes over robinia, waarmee je heerlijk indruk kan maken op je vrienden en familie.

Wist je dat…

... robinia genoemd is naar Jean Robin? Hij was botanicus aan het Franse hof onder koning Henri IV, in de 17e eeuw. Toen hij de opdracht kreeg om een botanische tuin aan te leggen voor de koning, dan liet hij er letterlijk en figuurlijk geen gras over groeien. Hij bracht honderden in- en uitheemse plantensoorten samen in de tuin. In 1601 zorgde hij voor het pronkstuk van de tuin, een exotische boom uit de Franse koloniën in het huidige Noord-Amerika, en plantte hem in de Jardin du Roi. Later werd de boom naar hem vernoemd: robinia. Jean Robin is dus als het ware de allereerste robinia-importeur van Europa.

Wist je dat …

... robinia ook pseudoacacia wordt genoemd? Dat komt niet omdat hij tot het geslacht van de gekende acacia’s behoort, maar wel omdat de robiniaboom diepe groeven en scherpe stekels heeft op zijn stam, waarmee hij heel erg lijkt op een acaciaboom. Enkel een echte botanicus kan het verschil zien tussen een acacia en een robinia. De acacia zelf ontleent dan weer zijn naam aan het Griekse akis, wat ‘doorn’ of ‘scherp’ betekent. Een robinia is dus eigenlijk een ‘pseudo-doorn’.

Wist je dat …

... robinia heel milieuvriendelijk is? Nadat een robiniaboom wordt gekapt voor houtproductie, dan komen er uit de overgebleven boomstronk spontaan nieuwe scheuten, waar dan verschillende nieuwe bomen uit groeien. De robinia groeit ook enorm snel, waardoor de bossen op een verantwoorde manier kunnen worden beheerd. Bovendien verrijkt hij de bodem, zodat steeds meer robinia’s kunnen groeien. Niet verwonderlijk dat robinia een van de meest milieuvriendelijke houtsoorten van Europa is, toch?

Wist je dat …

... robinia even kwaliteitsvol is als tropisch hardhout? Het hout van de robinia behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse, samen met de meeste gegeerde soorten van hardhout uit tropische gebieden. Het is even stabiel en duurzaam als tropisch hout, maar veel betaalbaarder, en met dezelfde landelijke en rustieke uitstraling als het Europese, lokale hout, met prachtige houttekeningen en knopen. Robinia is dus een beetje het tropische hardhout van Europa.Bovendien is robinia, dankzij die combinatie van Europese en tropische eigenschappen, enorm universeel. Je ziet robinia terug in toepassingen die zijn natuurlijke vormen naar buiten brengen, zoals speeltuigen en landelijke omheiningen, maar ook in strakkere uitvoeringen, zoals terrasplanken, gevelbekledingsplanken en meubelen. Twijfel je nog om iets te bouwen of plaatsen in hout? Overweeg dus zeker robinia!

Wist je dat …

… het hout van de robinia al eeuwenlang wordt gebruikt? Zelfs de laatmiddeleeuwse Engelse kasteelheren wisten al hoe duurzaam robinia is. Ze gebruikten rustieke, gekloofde robiniaplanken om hun paardenweides te omheinen. Ze noemden de omheiningen ‘post & rail’. De ‘post’ is daarbij de opstaande balk en de ‘rails’ de liggers, die de staanders met elkaar verbinden. Die naam wordt vandaag nog steeds gebruikt voor een robuuste paardenomheining. De kasteelheren kozen voor robinia voor de robuuste stevigheid en omdat het hout tientallen jaren meeging. Zo zie je maar, robinia is een eeuwenoude traditie van kwaliteit!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving