Inleiding

Bij EXZO is ons doel om zo veel mogelijk mensen aan het klussen te krijgen. Steeds meer mensen zijn dan ook overtuigd van de vele voordelen van doe-het-zelven. Je spaart een pak geld uit, hebt geen gepuzzel met aannemers en vakmensen, maar je bent achteraf vooral trots op je werk! Vandaag toonden Julie en Jonas ons hun trots: een carport. Hieronder ontdek je hoe ze dat hebben aangepakt.

Video

Je auto wil ook soms eens een dak boven het hoofd. Dat wisten Julie en Jonas ook, en dus bouwen ze een carport. Helemaal zelf. Kijk hier hoe ze dat gedaan hebben.

Bekijk alle balken en kepers Bekijk alle stalen ramen Bekijk alle buitenverlichting

Vanwaar het idee van een carport?

Al sinds Julie en Jonas naar Maldegem verhuisden en hun nieuwbouwwoning af was, wilden ze graag een plekje voor hun wagens. Het zou perfect naast hun huis passen en zou bovendien de auto’s beschermen tegen regen en vuil. Na enkele jaren financieel op adem te komen, konden ze dan eindelijk plannen maken voor dat nieuwe project. Na wat opzoekingswerk besloten ze dat het goed te doen moest zijn om het zelf te bouwen. Hoera doe-het-zelvers! Ze zagen bovendien dat hun droomcarport goed zou staan naast een tuinberging en gooiden dus hun verroeste oude tuinhuisje tegen de vlakte.

De materialen en houtsoorten

Julie en Jonas wilden graag dezelfde landelijke stijl benaderen als van hun woning. Ze kozen daarom voor eik en lariks als belangrijkste houtsoorten van hun constructie. De dikke balken en de bekleding zijn van eik, en een aantal balken van de kaders zijn van lariks of douglas, alsook de dubbele deur. Verder gebruikten ze arduinen sokkels, stalen raampjes en stalen verlichtingselementen in en aan hun carport.

De constructie: de basis

Hoe hebben Julie en Jonas het hele doe-het-zelfproject eigenlijk aangepakt? Laten we beginnen bij het begin. Elk bijgebouw wordt ondersteund door een basis: in dit geval sokkels. Die arduinen schoonheden staan op een fundering. Eens de sokkels geplaatst waren, kon het koppel beginnen aan het gebinte van de carport en de berging. Het gebinte is als het skelet van een bijgebouw, het is de basisconstructie. Julie en haar man zijn begonnen met de dikke eiken balken op de juiste manier uit te frezen en te bezagen, zodat ze netjes over de sokkels en in elkaar pasten. Daarna is de eerste stap de opstaande balken op de sokkels zetten. Op die staanders komen de ring- of randbalken horizontaal te liggen. Aanvankelijk dachten onze doe-het-zelvers dat ze de balken met enkele personen en een ladder wel omhoog zouden krijgen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Eik is namelijk een massieve hardhoutsoort en heeft een zeer hoog volumiek gewicht. Een eiken balk van 20x20 cm is vaak te zwaar om met menselijke kracht omhoog te hijsen. Gelukkig konden Julie en Jonas iemand optrommelen om met een kraantje hulp te bieden. Dwars op de randbalken konden ze dan de dunnere constructiebalken leggen. Dat noemt men ook wel de roostering, of de ‘badders’. Voor die roostering kozen ze lariks als houtsoort.

De constructie: het dak en de muren

Met dat gebinte als basis, kozen onze klussers ervoor om het dak zo snel mogelijk af te werken, zodat het gesloten en waterdicht was. Ze zijn begonnen met het plafond te bekleden met eiken planchetten, die ze bevestigden op de roostering. Op de planchetten konden ze dan de dakbedekking plaatsen. Daarbij kozen ze voor EDPM-roofing. Die lieten ze uit veiligheidsoverwegingen plaatsen en branden door een vakman. Daarna konden ze het dak afwerken met afwerkingslatten en een kroonlijst.

Toen de carportluifel zo goed als af was, konden ze beginnen met het tuinhuisgedeelte, waar de carport aan vast hangt. De wanden van het tuinhuisgebinte moesten nu kaders krijgen, om de isolatie en gevelbekleding aan te bevestigen. Die kaders maakten ze van douglas constructiebalken. Ze bestaan uit verticale kepers die zo’n 40 cm uit elkaar staan, met enkele horizontale balkjes ter ondersteuning. Op de kaders hebben ze aan de binnenkant van het berginkje isolatie geplaatst, en vervolgens afgewerkt met OSB-platen. Dat zijn budgetvriendelijke bouwplaten die bestaan uit verschillende lagen houtvezels.

Tegen de kaders van het tuinhuisje konden ze dan de gevelbekleding timmeren. Ze kozen voor eiken sidings daarvoor, ook wel rabatplanken genoemd. Dat zijn planken die een beetje schuin aflopen en over elkaar heen passen. Dat zorgt niet alleen voor een rustieke en charmevolle uitstraling, maar ook voor een goede afwatering. Bij een houten gevelbekleding wordt vaak gebruikgemaakt van een betonnen of stenen muurtje onderaan de gevel of wand, om aarde- en grondcontact met het hout te vermijden. Julie en Jonas er echter voor om de eiken rabatplanken tot op de grond te laten doorlopen. Dat deden ze bewust, omdat de ondergrond van grind goed waterdoorlatend is. Bovendien plaatste Jonas een EPDM-plaat onder het kader van de gevel. Dat zal het hout extra beschermen tegen vocht en regen.

De constructie: de afwerking

De deur van het tuinhuis is eveneens gemaakt van eik. Ze bestelden een eendelig eiken deurkader met cilinderslot daarvoor. Dat hebben ze bekleed met eiken planchetten met tand-groefverbinding, net als in het plafond van de carport. Bovenin de eiken bekleding van de deur maakten ze een kleine vierkante uitsparing van een twintigtal centimeter. Dat werd een mini-kadertje voor een stalen raampje.

Naast de enkele eiken deur is er aan de achterkant van het tuinhuisje, aan de kant van de tuin, een dubbele deur. Die is opgebouwd in larikshout. Na het plaatsen hebben Julie en Jonas de deur zwart geschilderd. Dat geeft een mooi en verfrissend contrast met de eiken constructiebalken en gevel. De deur is bovendien dubbel. Dat vond het koppel handig omdat er zo ruimte is voor grote dingen zoals een grasmachine. Bovendien geeft een dubbele deur een rustieke en ruime indruk.

Als afwerking en finishing touch hingen onze doe-het-zelvers enkele verlichtingselementen aan de gevels van hun tuinhuis. Ze kozen voor lichtjes en spots in zwartgelakt, verzinkt staal. Dat geeft een stijlvol effect, dat toch erg goed past bij hun landelijke carport en tuinhuis. De lampen worden bediend met bewegingssensoren en met hun mobiele telefoons.

De ervaring met EXZO

Toen Julie en Jonas het idee kregen om hun eigen carport te gaan bouwen, begonnen ze met online zoeken. Ze zochten bij verschillende houthandels naar bouwpakketten voor carports en tuinhuizen, maar merken dat kant-en-klare constructies en standaardafmetingen niet in hun plan pasten. Door vervolgens te zoeken op het web naar losse onderdelen zoals balken en sokkels, kwamen ze terecht bij EXZO. Na advies van de EXZO-medewerkers besloten ze dan om alle benodigdheden bij EXZO te bestellen. Ze waren dan ook erg tevreden van de kwaliteit van het hout, en waren op slag verliefd op de mooie eiken balken en planken. In het begin van hun bouwproject was het voor het koppel soms wat zoeken en puzzelen met onder meer de verbindingen tussen de balken van het gebinte. Met persoonlijk advies van de EXZO-medewerkers konden ze dan gelukkig vlot voortwerken.

In ieder geval mag het eindresultaat van de carport en de berging er absoluut zijn. En Julie en Jonas? Die zijn TROTS OP HUN WERK.

Julie
Mijn man en ik werden op slag verliefd op de mooie eiken balken en planken. We waren zo onder de indruk van de kwaliteit van het hout!
8.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving