Siergrind

Weet jij nog hoe Hansje en Grietje telkens weer hun weg terugvonden naar huis? Ja, via broodkruimels, maar ook via kiezelsteentjes! Ja, Hansje en Grietje wisten ook wel hoe duurzaam en stijlvol deze kleine steentjes kunnen zijn voor een oprit. Dan is het ook niet verwonderlijk dat ze elk een handje vol steentjes meenamen telkens wanneer ze op pad gingen. En het bleek uiteindelijk een redmiddel te zijn voor de kinderen! Zo zie je maar dat siergrind ook jouw tuin en woning uit de nood kan helpen!

Meer weten?

Meer weten?

Wat is grind en wat zijn sierkeien?

Grind, ook gekend als kiezel, is een afzettingsgesteente. Onder invloed van weersomstandigheden brokkelen stukken rots en gebergte af. Die stukken gesteente komen in zandgronden, beken, rivieren, meren of de zee terecht. Door erosie worden grind en keien op natuurlijke wijze gesleten, geschuurd en gepolijst. Grindkorrels hebben een grote tussen de 4mm en 30mm. Alles groter valt onder de noemer steen of keien en alles kleiner is zand.

Waarvoor kan je grind gebruiken?

We merken dat grind het meest gebruikt wordt om een oprit of oprijlaan aan te leggen. Het is een heel eenvoudige manier om een oprit aan te leggen. Je voorziet een goede fundering, eventueel met grindstabilisatie, om verzakkingen te voorkomen. Vervolgens dien je enkel nog de los gestorte grind of bigbags te verspreiden over het oppervlak van jouw oprit. Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld een wandelpad in de tuin, kan je het grind uit kleine zakken strooien. Jouw afwerkingslaag grind heeft idealiter een dikte van +/- 5cm.

Waar komen grind en sierkeien vandaan?

We maken een onderscheid tussen drie soorten grind. Ten eerste bestaat er berggrind. Dat is steenmateriaal dat los is gekomen van rotsen en door de tand des tijds in zandgronden is verzakt. Berggrind wordt dus niet ontgonnen in water, maar in zand. In België wordt berggrind ontgonnen op het Plateau van de Kempen.

Een tweede plaats waar grind wordt ontgonnen, is in rivieren. In dat geval spreken we over riviergrind. De Ourthe, Maas en Rijn zijn in Europa de rivieren waaruit het meeste grind wordt gehaald. Vlaams en Nederlands Limburg vormen samen een belangrijk ontginningsgebied.

De derde soort grind komt uit de zee en is beter bekend als zeegrind. Brokstukken van kliffen komen in zee terecht en worden door zout en mineralen verder aangetast. Zeegrind wordt door baggeraars aan de kust ontgonnen. Vooral in het Nauw van Calais wordt zeegrind ontgonnen.

Wat is het verschil tussen grind en split?

Alle soorten grind hebben een gladde en ronde vorm. Dat komt door het natuurlijke proces waarin de steen wordt gevormd en het in water en zand schuurt. Split is hoekig en scherper. Split is breuksteen en wordt ontgonnen in steengroeves in gebergtes. Het breken zorgt voor de typisch hoekige vormen. Die hoeken en kantjes zorgen ervoor dat split minder makkelijk beweegt eenmaal het gelegd is. Grind is dan weer iets aangenamer om met blote voeten op te wandelen.

Wat kost split, grind of sierkeien?

De prijs voor kwalitatieve grind, split of sierkeien kan variëren van tussen de €150 en €500/ 1000kg.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevens



Aanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze siergrind? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevens



Mijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtje



Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving